Ανοιξιάτικες αποδράσεις: Τρία χωριά στην Πελοπόννησο για όμορφα ταξίδια

Κάθε εποχή είναι υπέροχη στην Πελοπόννησο. Η άνοιξη, όμως, είναι  μαγική.

Στην Αρχαία Ολυμπία, οι ανθισμένες κουτσουπιές προσθέτουν φούξια πινελιές στα λευκά μάρμαρα των ναών της.

Στις πλαγιές του Ταΰγετου, ο Μυστράς πλημμυρίζει παπαρούνες που ταιριάζουν γάντι στη βυζαντινή Ιστορία του.

Στο Ναύπλιο ο ήλιος λούζει την παλιά πόλη και οι μπουκαμβίλιες αγκαλιάζουν τις προσόψεις των νεοκλασικών της.

Στην Καλαμάτα οι πιο τολμηροί επιχειρούν τις πρώτες τους βουτιές –ή έστω, τα πρώτα διστακτικά πλατσουρίσματα στην ακροθαλασσιά. Και το δρυοδάσος της Φολόης ξυπνά από τον χειμερινό του υπνάκο, ντύνει ξανά τις βελανιδιές του με το καταπράσινο φύλλωμα που μοιάζει να αγγίζει τον ουρανό και μας προσκαλεί για ανοιξιάτικα πικνίκ στα λουλουδιασμένα ξέφωτά του.

Οι πρώτοι μήνες της άνοιξης είναι ιδανικοί για δραστηριότητες στην πελοποννησιακή φύση: Ράφτινγκ στον Λούσιο, τον Αλφειό και τον Λάδωνα που αυτή την εποχή έχουν όσο νερό πρέπει για να είναι η εμπειρία σου περισσότερο περιπέτεια και λιγότερο βαρκάδα. Κανό καγιάκ στα βαθυγάλαζα νερά της λίμνης του Λάδωνα.

Πεζοπορίες σε λουλουδιασμένα φαράγγια σαν αυτό του Κάστορα στον Ταΰγετο, της Λεπίδας στον Πάρνωνα, του Βουραϊκού έξω από τα Καλάβρυτα ή του Βόθυλα στη Νέα Επίδαυρο.

Χωρίς τον ανελέητο ήλιο του καλοκαιριού να σου καψαλίζει το δέρμα, απολαυστική είναι και η πεζοπορία ως το τέλος του κόσμου, το Ακρωτήρι Ταίναρο στο τελευταίο άκρο του απόλυτα πέτρινου τοπίου της Μάνης.

Αν σας έχει πιάσει η άνοιξη, λοιπόν και αναζητάτε λόγο για να απομακρυνθείτε για λίγο από το κλεινόν άστυ δεν υπάρχει καλύτερη δικαιολογία από την πρώτη ανοιξιάτικη απόδραση. Τα χωριά της Πελοποννήσου αποτελούν χάρμα οφθαλμών αλλά και μια ευκαιρία να επισκεφτείτε ήρεμους και γαλήνιους προορισμούς για μια χαλαρή και αναζωογονητική εξόρμηση με ανοιξιάτικη αύρα.

Κιτριές, Μεσσηνία

kitries_1794691333.jpg

Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από την Καλαμάτα συναντάται το μικρό, γραφικό και ιστορικό, πάνω απ’ όλα, χωριουδάκια Κιτριές. Πρόκειται για έναν πολύ ήσυχο και γαλήνιο προορισμό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πραγματικό ησυχαστήριο. Κρυμμένες μέσα σε έναν μικρό όρμο, οι Κιτριές αποτελούν ιστορικό χωριό του νομού, καθώς επί Τουρκοκρατίας αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου.

Γέρακας, Λακωνία

gerakas_1.jpg

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι του Γέρακα συναντάται σε απόσταση 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, στο ανατολικό τμήμα του νομού Λακωνίας και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια της Πελοποννήσου, καθώς και μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή, που καταφέρνει να κερδίσει τον επισκέπτη αμέσως με την απαράμιλλη γοητεία του. Το χωριό αποτελείται από τρεις βασικούς οικισμούς –Λιμάνι, Γέρακας, Άη Γιάννης– και φέρνει στο νου έντονα εικόνες από κάποιο αγιοπελαγίτικο νησί, με τις χαρακτηριστικές εικόνες με τα ασβεστωμένα σπίτια, τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα και τις κόκκινες κεραμοσκεπές.

Τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στο κύμα ενδείκνυνται για χαλαρές στιγμές με υπέροχη θέα που γοητεύει. Τέλος, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η λιμνοθάλασσα του Γέρακα στην απόληξη του όρμου είναι ένας πολύ σημαντικός υβγροβιότοπος, με τα φυτά της να έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται στην ουσία για μια κόκκινη λιμνοθάλασσα.

Πούλιθρα, Αρκαδία

poylithra.jpg

Η Πούλιθρα συναντάται λίγο μετά το Λεωνίδιο και έχει καταφέρει με έναν μαγικό τρόπο να μείνει ανέγγιχτη ακόμη από τον μαζικό τουρισμό, διατηρώντας ανέπαφη την γραφικότητα και τα παραδοσιακά στοιχεία της. Το πράσινο από τις παρυφές του Πάρνωνα, χαρακτηριστικό δείγμα της αρκαδικής φύσης, κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, συνθέτοντας ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό για τις διακοπές σας.

Καλοδιατηρημένα αρχοντικά που ακολουθούν την τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κυνουρίας, λίγα ασβεστωμένα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι συνθέτουν το παζλ της Πούλιθρας. Η παραλία του χωριού είναι μικρή με λεπτό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συναντάται η παραλία της Πλάκας, καθώς και εκείνη του Φωκιανού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές