Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά από τον Απρίλιο όλα τα πιστοποιητικά
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μέσα στο επόμενο διάστημα, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα

Από τον Απρίλιο το σύνολο των πιστοποιητικών εξετάζεται να παρέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά απ’ όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία του Κτηματολογίου

Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, πρόκειται για έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, που λειτουργεί μεταβατικά ως Γραφείο Κτηματογράφησης, είναι υποστελεχωμένο, και αυτή τη στιγμή – και μέχρι να μετεξελιχθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο – δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ηλεκτρονικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά το προαναφερόμενο Γραφείο, από την 1η Απριλίου περιέχεται στο Κτηματολόγιο, και θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδίδει ψηφιακά όλα τα έγγραφα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες πιάνουν δουλειά και 40 δικηγόροι.

Σημειώνεται πως μέσα στο επόμενο διάστημα, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως μέχρι στιγμής λειτουργούν εννέα Κτηματολογικά Γραφεία και 40 υποκαταστήματα.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και στο Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr). Περιλαμβάνουν: ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από πολίτες (και αγωγών, δικογράφων κι άλλων πράξεων από δικηγόρους) ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, αυτόματος προδικαστικός έλεγχος, αυτόματος υπολογισμός τελών και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους διαμεσολαβητές, φαίνεται πως αργούν ακόμη να πιάσουν δουλειά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε, οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές του Κτηματολογίου (δικηγόροι) να πιάνουν δουλειά από την 1η Απριλίου προκειμένου να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές, με το κόστος των υπηρεσιών τους να ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα.

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για το Κτηματολόγιο

 Κι αυτό διότι είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση – χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να μη χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Παπαϊωάννου
N. Παπαϊωάννου για 400.000 πτυχία πρώην ΤΕΙ: Γιατί δεν μπήκε η ρύθμιση στη Βουλή
«Χρειάζεται τεχνοκρατική συζήτηση» σημειώνει ο υφυπ. Παιδείας - Γιατί δεν μπαίνουν στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα όλοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ
N. Παπαϊωάννου για 400.000 πτυχία πρώην ΤΕΙ: Γιατί δεν μπήκε η ρύθμιση στη Βουλή
Συγκλονίζει μαθητής ΕΠΑΛ για την αυτοκτονία των δύο κοριτσιών στην Ηλιούπολη
«Έγραψα δικές μου Πανελλήνιες»: Συγκλονίζει μαθητής ΕΠΑΛ για τα κορίτσια στην Ηλιούπολη (Video)
«Δεν θα με αλλάξει το σύστημα»: Δεν ακολούθησε τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα, ευχαριστώντας τους γονείς του για τις αξίες που του μετέδωσαν
«Έγραψα δικές μου Πανελλήνιες»: Συγκλονίζει μαθητής ΕΠΑΛ για τα κορίτσια στην Ηλιούπολη (Video)