Thumbnail
Αποτελεί θέμα της καθημερινής επικαιρότητας η βία και η εγκληματικότητα

Βία όλων των μορφών, έμφυλη και ρατσιστική βία, εγκλήματα που θυμίζουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οργανωμένο έγκλημα με μπράβους, πληρωμένους δολοφόνους, συμβόλαια δολοφονίας δημοσιογράφων, ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών-όλων των μορφών- και τέλος το μεγάλο θέμα που ακούει στο όνομα γυναικοκτονίες.

Αναμφισβήτητα ζούμε σε περίεργες εποχές όπου δυστυχώς η ηθική, οι ανθρώπινες αξίες, αλλά και η ανθρώπινη ζωή υποτιμούνται και συγχρόνως, βλέπουμε να αναβιώνουν στερεότυπα του παρελθόντος που λίγο-λίγο τα ξεπερνούσαμε, η πατριαρχία και η ανδρική κυριαρχία επιβάλλεται χωρίς έλεος στην γυναίκα. Σε κάθε γυναίκα, δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε, μόνο για γυναίκα κλεισμένη στο σπίτι  και απομονωμένη.  Όλα αυτά, αφορούν και γυναίκες εργαζόμενες, με καλό κοινωνικό, μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όλα αυτά αφορούν και “καλές οικογένειες” που δεν είχαν δώσει δικαιώματα.

Παρατηρούμε να βγαίνουν στη επιφάνεια κακοποιητικές και χειριστικές σχέσεις, όπου άνδρες χρησιμοποιώντας τη θέση, την αναγνωσιμότητα και εντέλει την εξουσία που «νομίζουν», ότι έχουν  φέρονται ανήθικα ,ανάρμοστα και χυδαία. Μαθαίνουμε, για κακοποιητικές συμπεριφορές που τρομάζουν και συνειδητοποιούμε πλέον ότι ,η κατάσταση έχει ξεφύγει ή είχε ξεφύγει από καιρό και τείνει πλέον να γίνει συνήθειο.

Προκαλούν οργή και αποτροπιασμό οι 17 περιπτώσεις γυναικοκτονιών και συγχρόνως, όταν ακούμε λόγους και αιτίες που εκστομούνται για να δικαιολογήσουν τις φρικαλεότητες, τότε ακόμα πιο πολύ τρομάζουμε. Τρομάζουμε, όμως για τα αγόρια που μεγαλώνουν για τους άνδρες που κυκλοφορούν και με ευκολία αφαιρούν ζωή γιατί, του μίλησε άσχημα ή έκαψε το φαΐ, η  φόρεσε κάτι ή, ή , ή…

Είμαι σχεδόν σίγουρη, ότι ως κοινωνία έχουμε σοβαρό πρόβλημα και από τη μία έχει να κάνει με την ανατροφή που δίνουμε στα αγόρια, αλλά από την άλλη είναι συνολικότερο της αντιμετώπισης, της αποδοχής και της ίσης μεταχείρισης της γυναίκας. Αρκεί λίγο να παρακολουθήσουμε πώς παρουσιάζουν και πού κατατάσσουν τις γυναίκες στις εκπομπές στην τηλεόραση και στις διαφημίσεις. Αρκεί, να κοιτάξουμε τον κατακλυσμό εκπομπών-ριάλιτι , που υποτιμούν τη γυναίκα και καταπατούν δικαιώματα. Όλα αυτά δηλώνουν πώς θέλουν τη γυναίκα και επίσης είναι πολύ λυπηρό ότι υπάρχουν τόσες γυναίκες που αρέσκονται να κακοποιούνται και να εξευτελίζονται.

Μοιάζει η χώρα να έχει παραδοθεί από την μία στην ασυδοσία, την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και από την άλλη στην παρακμή και την κυριαρχία του υποκόσμου.

Τον υπόκοσμο και το λούμπεν που κουμαντάρει ή επιδιώκει να χειραγωγήσει αυτή την χώρα. Γιατί πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε όταν τύποι όπως ο Φουρθιώτης, εκβιάζουν ξεδιάντροπα, όπως η Σταμάτη  που μπουκάρει με φουσκωτούς σε θέατρα ,σταματά ή επιδιώκει να σταματήσει παραστάσεις. Να μην ξεχνάμε, όμως και τους ακροδεξιούς, τους αυτοαποκαλούμενους, «θεματοφύλακες του συντάγματος».

Ένα ακραία επικίνδυνο κομμάτι της κοινωνίας  που ανάλογα με την εποχή και την συγκυρία ,βάζει και διαφορετικό προσωπείο. Τους είδαμε στη συμφωνία των Πρεσπών με περικεφαλαίες, καβάλα σε άλογα, τους είδαμε έξω από εκκλησίες, έξω από σχολεία και έφθασαν μέχρι να φορέσουν χειροπέδες σε γυμνασιάρχη. Καταστάσεις που ξεφεύγουν και μια κυβέρνηση, θεατής που ενώ έταζε κανονικότητα και πάταξη της εγκληματικότητας έχει μετατρέψει την χώρα σε άντρο ανομίας και παραβατικότητας.

Οδεύουμε στην απόλυτη παρακμή, στην ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, αναδύεται μια υποκουλτούρα κιτς, σεξισμού, ρατσισμού και κυριαρχεί το νταηλίκι και η ψευτομαγκιά. Φαίνεται να έχει χαθεί το μέτρο και η ηθική.

Ας μην απορούμε και ας μην ξαφνιαζόμαστε που φθάσαμε ως εδώ, γιατί ανεχόμαστε και δεν αντιδρούμε ως κοινωνία σε αυτή την κατρακύλα και σε απαράδεκτες, υποτιμητικές νοοτροπίες.

* Εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πλοίο, λιμάνι, αυτοκίνητα, τουρισμός, νησιά
Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα
Η έκπτωση παρέχεται με τον μοναδικό κωδικό που έχουν λάβει οι δικαιούχοι από τον χρόνο πρόσληψής τους, εφόσον δεν έχουν ήδη εξαντλήσει τις δέκα (10)...
Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα