Koronoios-ekav
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Τραγικό είναι το αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον

«Μαύρος» προμηνύεται ο Δεκέμβριος, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και την επίδραση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, την ώρα που ήδη τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους.

Παυλάκης: Θα βλέπουμε 100 νεκρούς ημερησίως

Ο καθηγητής, Γιώργος Παυλάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, ότι ενδέχεται να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ σημείωσε πως τα θύματα συνολικά μπορεί να φτάσουν έως και 20.000 ακόμα με 21.000, μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην εξάπλώση της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, αντίστοιχου επιπέδου με του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενος.

Παράλληλα, ο καθηγητής  επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Καπραβέλος: Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα

Τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«"Πάμε για "μαύρα" Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ρ/σ Real Fm 107,1, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων που, μεταξύ άλλων, θα περιορίζουν περαιτέρω την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.

«Είναι επείγον η πολιτεία να πάρει μέτρα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι η κορυφή. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν αυστηροποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα έχουμε εκατόμβη νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ακόμη τόνισε την ανάγκη υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσης τα γήπεδα.

Η πορεία των εμβολιασμών

«Ρεκόρ κίνησης» με 193.000 ραντεβού, για την τρίτη δόση εμβολιασμού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης κλείστηκαν από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα στις 10.00 το πρωί και 8.300 πρώτης δόσης.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγηθεί η 3η δόση του εμβολίου σε διάστημα τριών μηνών από την 2η δόση. Διευκρίνησε πως στα ραντεβού προηγούνται οι πολίτες που κλείνουν την πρώτη δόση. 

«Η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία», είπε και συμπλήρωσε πως «ο στόχος, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε».

«Χθες το βράδυ είχαμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα, ανοίξαμε 2,2 εκατομμύρια σχεδόν νέους δικαιούχους στο σύστημα. Είμαστε ευχαριστημένοι που η πλατφόρμα άντεξε και όλοι όσοι θέλανε βρήκαν ραντεβού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πότε ξεκινούν τα εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποκάλυψε από την πλευρά του ότι στην αρχή του νέου έτους 2022 αναμένεται να παραληφθούν τα εμβόλια της Pfizer για τον εμβολιασμό των μαθητών και παιδιών 5 έως 11 ετών.

«Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από πότε θα τα έχουμε στη διάθεση μας τα εμβόλιαΜέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τα έχουμε στη διάθεση μας γιατί όπως σας είπα είναι διαφορετικά, διαφορετική δοσολογία, από αυτά που χορηγούνται στο γενικό πληθυσμό», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε σχέση με τη μείωση ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε ότι μετά από προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αρμόδια επιτροπή το εξέτασε και απάντησε θετικά, ενώ υπενθύμισε ότι κι άλλες χώρες έχουν αποφασίσει κάτι αντίστοιχο.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή σκέψεις επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. «Βλέπουμε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται», συμπλήρωσε.

Λινού: Πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών σε ανεμβολίαστα παιδιά

Την πεποίθηση πως θα κάνουμε και φέτος δύσκολα Χριστούγεννα εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα, μιλώντας στο OPEN TV επεσήμανε πως το παιδικό εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να μπει στο εθνικό πρωτόκολλο και μίλησε για τις μακροχρόνιες συνέπειες του ιού στα ανεμβολίαστα παιδιά.

«Είναι ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι για να σώσουμε ζωές. Όλα τα εγγόνια μου άνω των 5 ετών έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι εξασφάλιση για τα παιδιά», σχολίασε ενώ τόνισε πως παιδιά που νοσούν με κορονοϊό ανεμβολίαστα μπορεί να έχουν σοβαρές μακροχρόνιες παρενέργειες.

«Είναι ανάγκη ο εμβολιασμός των παιδιών να ξεκινά από τα 5 έτη», δήλωσε.

Η καθηγήτρια εξήγησε πως και φέτος τα Χριστούγεννα θα πρέπει να κάνουμε φούσκες για να είμαστε ασφαλείς, ενώ είπε πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. «Ο ιός μεταξύ των εμβολιασμένων είναι πιο ανθεκτικός. Αν νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν για επτά ημέρες και οι εμβολιασμένοι για 5,5 ημέρες», πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές