ingeborg-beugel
Dimitris Kapantais / SOOC
Σε διατεταγμένη υπηρεσία τα ΜΜΕ επιτίθενται στη δημοσιογράφο με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς - Η επίθεση στο πρόσωπο της Ingeborg Beugel αποδεικνύει ότι, στην Ελλάδα, η ελευθερία του λόγου και του Τύπου απειλείται

Στην εποχή της ψηφιακής διάδοσης κακόβουλων κουτσομπολιών και ψεμάτων, οι παρερμηνείες και τα συμπεράσματα χωρίς καμία απόδειξη, έχουν γίνει πολύ της μόδας. Πέρα από το υβρεολόγιο και τις αβάσιμες κατηγορίες, η «δολοφονία χαρακτήρων» είναι η πλέον εξελιγμένη επικοινωνιακή στρατηγική των πολιτικών επιτελείων, με τη χρήση μεθόδων που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’30.

Η πρακτική που λέει «συνέχισε να λες ψέματα και κάτι θα μείνει» έως ότου εξοντωθεί ηθικά και πολιτικά ο στόχος, δεν εφαρμόστηκε μόνο από τον Γκέμπελς αλλά και από κάθε λογής πολιτικούς απατεώνες μέχρι σήμερα.
 
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μίας συντεταγμένης επιχείρησης «δολοφονίας χαρακτήρα» μίας γυναίκας που «ενόχλησε» τον πρωθυπουργό.

Ο λόγος για την επί δεκαετίες ανταποκρίτρια στην Ελλάδα για τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφο Ingeborg Beugel, η οποία στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, απηύθυνε στον Κυρ. Μητσοτάκη μία ερώτηση σχετικά με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η ερώτηση

«Επιτέλους πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τις επαναπροωθήσεις και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μην προσβάλλετε τη δική μου νοημοσύνη και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου. Την ώρα που υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία, εσείς επιμένετε να το αρνείστε και να ψεύδεστε. Η αντίδρασή σας είναι ναρκισσιστική, γιατί δεν είστε ειλικρινής και να δηλώσετε ότι οι Βρυξέλλες σάς άφησαν μόνους. Να πείτε “περιμέναμε έξι χρόνια, πρέπει να μετεγκατασταθούν. Τώρα που έχω εγώ την ευθύνη, ναι, πραγματοποιώ σκληρές, βαρβαρικές επαναπροωθήσεις”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών; Και για εσάς, κύριε Ρούτε, η ερώτηση είναι τι κυρώσεις πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα και ίσως και στην Ολλανδία που αποδέχεται αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία είναι και η Ολλανδία υπεύθυνη. Υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ολλανδία που θέλουν να πάρουν πρόσφυγες και παιδιά, είναι έτοιμοι να τα δεχθούν, αλλά αυτός ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος».

Σε πανικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μη όντας συνηθισμένος να απαντά, καταπώς φαίνεται, σε δύσκολα ερωτήματα, έχασε την ψυχραιμία του και προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση προς τη δημοσιογράφο που απλά έκανε τη δουλειά της.

Το περιεχόμενο της απάντησης αλλά και το ύφος του πρωθυπουργού σχολιάστηκαν από μεγάλα διεθνή μέσα.

Σε τηλεγράφημά του, το Reuters επεσήμανε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε οργισμένα και υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την «σκληρή αλλά δίκαιη».

reuters.jpg

Tο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ενεπλάκη σε δημόσιο καυγά για την μεταναστευτική πολιτική και τις συνθήκες στο προσφυγικό καμπ της Σάμου επισημαίνοντας πως «ο Μητσοτάκης έχασε την ψυχραιμία του, όταν ένα άτομο, που δήλωσε δημοσιογράφος Ολλανδικών ΜΜΕ, τον κατηγόρησε ότι “ψεύδεται”» και ότι ήταν «εμφανώς θυμωμένος και έδωσε μια μακροσκελή απάντηση, που γινόταν ολοένα και πιο οργισμένη». 

bloomberg.jpg

Και ο Euobserver μετέδωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξοργίστηκε και έχασε την ψυχραιμία του, ενώ και η Deutsche Welle σχολιάσε το περιστατικό.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Τα εγχώρια ΜΜΕ, έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό. Κι ενώ κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση αν η «υπερασπιστική γραμμή» είχε να κάνει με την ουσία της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εν τούτοις τα φιλοκυβερνητικά μέσα επιδόθηκαν σε μία καμπάνια κατασυκοφάντησης της δημοσιογράφου.

ΜΜΕ των οποίων τα ονόματα φιγουράρουν - όλως τυχαίως - δίπλα από ποσά με αρκετά μηδενικά στη λίστα Πέτσα, προχώρησαν συντεταγμένα σε μία επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα.

Από τα εγχώρια ΜΜΕ λοιπόν, μάθαμε για την «προβοκατόρικη ερώτηση» της «φιλότουρκης» «ολλανδής γεροντοκόρης δημοσιογράφου» που «της βγάζουν βόλτα τα σκυλιά Πακιστανοί υπηρέτες», που «σπίτωσε 23χρονο Αφγανό», που έχει «ανθελληνική συμπεριφορά» και για την οποία υπάρχουν ακόμη και υπόνοιες ότι είναι «κατάσκοπος».

Η πιο light εκδοχή του φιλοκυβερνητικού πλυντηρίου ήταν ίσως η ΕΡΤ που επιχείρησε να εξαφανίσει την ερώτηση της Beugel προβάλλοντας, ωστόσο, την οργίλη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

beugel-greek-media.jpg

Ο casual σεξισμός

Κυρίως όμως, αυτό που ενόχλησε τα ντόπια ΜΜΕ και τους αναγνώστες αυτών, είναι ότι η Ingeborg Beugel, είναι γυναίκα, επαγγελματίας, που δεν διστάζει να πει τη γνώμη της και που στέκεται μπροστά σε δύο πρωθυπουργούς φέρνοντάς τους απέναντι στις ευθύνες τους.

Κι αφού λοιπόν, δεν είχαν να της προσάψουν τίποτα για την άψογη δημοσιογραφική δουλειά της, κατέφυγαν σε χαρακτηρισμούς που άπτονται του φύλου της. Την αποκάλεσαν «λαθρολάγνα» αφήνοντας υπονοούμενα για την προσωπική της ζωή, σχολίασαν την ηλικία της και την εμφάνισή της χαρακτηρίζοντάς την «γριά Ολλανδέζα», αμφισβήτησαν την ψυχική της υγεία αποκαλώντας την «τρελή», ενώ επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της ως δημοσιογράφο χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «φιλότουρκη» και «κρυφή πράκτορα».

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόρροια της θέσης ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να εκφέρουν πολιτική άποψη, μία θέση που βρίθει τοξικών στερεοτύπων και που είναι εμποτισμένη από μία μάτσο αρρενωπότητα την οποία καλλιεργεί η πατριαρχία.

Η ελευθερία του λόγου στο απόσπασμα

Η επίθεση στο πρόσωπο της Ingeborg Beugel αποδεικνύει δύο πράγματα.

Ότι αν κάποιος θέλει να στοχοποιήσει μία γυναίκα, το όπλο είναι ο σεξισμός, και ότι στην Ελλάδα η ελευθερία του λόγου και του Τύπου κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα