Pfizer - Moderna: Νέες οδηγίες του ΕΟΦ για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας
Οι νέες οδηγίες του ΕΟΦ για τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΟΦ εξέδωσε νέες οδηγίες προς τους γιατρούς για τις σπάνιες και ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό με βάση την τεχνολογία mRNA των εταιρειών BioNTech / Pfizer και Moderna.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια κατόπιν εμβολιασμού με τα Comirnaty (BIONTECH/PFIZER) και Spikevax (MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L) mRNA εμβόλια έναντι της COVID-19.

Είναι γεγονός ότι τα περιστατικά  εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους άνδρες.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.

Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση για τα συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.

Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές των επαγγελματιών Υγείας, τους υγειονομικούς. Στο μεταξύ να θεωρήσουν δεδομένο στην περίπτωση που  νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

Ο ΕΟΦ προτείνει τα  οφέλη του εμβολιασμού τα οποία εξακολουθούν να υπερτερούν των οποιωνδήποτε κινδύνων.

Έως τις 31 Μαΐου 2021, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ΕΟΧ, εμφανίστηκαν 145 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Comirnaty και 19 περιστατικά μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Spikevax.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίστηκαν 138 περιστατικά περικαρδίτιδας μετά τη χρήση του Comirnaty και 19 περιστατικά μετά τη χρήση του Spikevax.

Εκτιμάται ότι περίπου 177 εκατομμύρια δόσεις Comirnaty και 20 εκατομμύρια δόσεις Spikevax έχουν χορηγηθεί στον ΕΟΧ έως τις 31 Μαΐου 2021.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ έχει ήδη καλέσει τους τους επαγγελματίες Υγείας να ετοιμάσουν την αναφορά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζουν οι ασθενείς μετά τον εμβολιασμό με  COMIRNATY ή SPIKEVAX.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ ισχύει η ενημέρωση προς τους ασθενείς που λαμβάνουν τα εμβόλια, παράλληλα με την  καταγραφή με σαφήνεια τόσο  της εμπορικής ονομασίας όσο και του αριθμού παρτίδας του προϊόντος.

Δείτε αναλυτικά εδώ το σχετικό έγγραφο προς τους επαγγελματίες Υγείας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
παδα
ΠΑΔΑ: Διεθνής ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΔΑ, το Center for Cybercrime Studies του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου City της Νέας και...
ΠΑΔΑ: Διεθνής ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη
columbia
Ημέρες Βιετνάμ στις ΗΠΑ! Οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια φουντώνουν!
Το βίντεο από το Χάρβαρντ - Βίντεο από τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας- Μακαρθισμός σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ για την σφαγή στη Γάζα!
Ημέρες Βιετνάμ στις ΗΠΑ! Οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια φουντώνουν!