Κοινωνικός τουρισμός ΟΑΕΔ: Η απόφαση - Τι πρέπει να ξέρετε
Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τους όρους χορήγησης των voucher του κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για το 2021 - 2022 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Κριτήρια και προϋποθέσεις

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τους όρους που θα χορηγήσει ο ΟΑΕΔ και φέτος τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού στους 300.000 περίπου δικαιούχους του προγράμματος για το 2021 - 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα του Οργανισμού ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση.

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που παρέχει ο ΟΑΕΔ για διακοπές διακρίνεται σε δύο άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους επιμέρους Επιταγές, στην Επιταγή Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα και στην Επιταγή Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης (μετάβασης - επιστροφής), έχει δε τη μορφή ενός διαφορετικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων και των ωφελουμένων στο Μητρώο.

Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων από τα αντίστοιχα Μητρώα του Οργανισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Μέσω της επιταγής κοινωνικού τουρισμού οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε συγκεκριμένα τουριστικά καταλύματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω καθώς και για τον Νομό Έβρου, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις.

Αναλυτικά όσα ορίζει η απόφαση:

Η διάρκεια του προγράμματος

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης έως 3 επιπλέον μήνες με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, εφόσον ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν έχει εξαντληθεί.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 01.08.2021 έως την 31.07.2022. Οι ημερομηνίες υλοποίησης του προγράμματος είναι δυνατόν να τροποποιηθούν με απόφαση του Διοικητή.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων - ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της προηγούμενης παρ. για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω και του Νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 300.000.

Οι δικαιούχοι

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 ορίζονται:

  1. ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του eΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας
  2. ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  3. ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
  4. άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

  1. τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2021,
  2. τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
  3. τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
  4. οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
  5. οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Από τον ΟΑΕΔ διευκρινίζεται ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρο 7 της παρούσας, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι - ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022:

  1. οι επιλεγέντες δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι. Αντιθέτως, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους ωφελούμενα μέλη όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω ή δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.
  2. οι δικαιούχοι - ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος

Η Επιταγή Τουρισμού

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει:

  1. μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και
  2. μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση - επιστροφή.

Σκοπός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού είναι στην πρώτη περίπτωση η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής και στη δεύτερη περίπτωση με υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης προς τους δικαιούχους - ωφελουμένους από τους παρόχους του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής:

oaed.png

Να σημειωθεί πως οι τιμές επιδότησης των ως άνω πινάκων προσαυξάνονται κατά 20% για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του Αυγούστου 2021. 

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων - ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

  1. για τους ενήλικες και παιδιά ηλικίας εντασσομένης κατά την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου στην κατηγορία των ενηλίκων, στο 1/3 της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο,
  2. για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας για την οποία παρέχεται κατά την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου έκπτωση 50%, στο 1/2 της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο και 
  3. για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 1/2 της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.

Πώς κάνετε αίτηση

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.

Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων.

Δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως είτε επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους είτε προσκομίζονται στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Υποψήφιοι των οποίων ημέρες εργασίας δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως λόγω μη ένταξής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του eΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεούνται είτε να επισυνάψουν στην αίτησή τους τα σχετικά παραστατικά είτε να τα προσκομίσουν στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση ή μη προσκόμιση αυτών ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει καθώς και προκύπτουσα μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα ή αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, είναι δυνατόν να επιφέρει είτε αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελούμενου αυτού από το Πρόγραμμα είτε μη μοριοδότησή του για τα κριτήρια εκείνα στα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά.

Μοριόδητση δικαιούχων

Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις

Κριτήρια μοριοδότησης αποτελούν το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό κατά περίπτωση - είτε φορολογείται με τις γενικές διατάξεις είτε είναι απαλλασσόμενο του φόρου είτε φορολογείται αυτοτελώς-φορολογικού έτους 2019 και ο αριθμός ανηλίκων τέκνων.

Τα μόρια ανά κριτήριο ορίζονται ως εξής:

Για το α’ κριτήριο:

  1. Για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,
  2. για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,
  3. για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 20.001,00 έως 30.000,99 €: 10 μόρια,
  4. για δηλωθέν εισόδημα ύψους 30.001,00 και άνω: 0 μόρια.

Για το β’ κριτήριο:

  1. από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαιούχων αναζητούνται με ηλεκτρονικό τρόπο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι πληροφορίες σχετικά με τα ανήλικα τέκνα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση

Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.  

Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελουμένους τους του αριθμού που προβλέπεται.

Δείτε εδώ την απόφαση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα