Συντάξεις χηρείας: Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις
Aναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας - Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξη τους

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε γνωστό πως αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν. 

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις εχτές ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων χηρείας σε 5.500 συνταξιούχους. Στην ανακοίνωση του ο e-ΕΦΚΑ αναφέρει πως η μείωση των συντάξεων χηρείας υλοποιήθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13 Μαΐου 2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ). 

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
Workmonitor 2026: Στα όριά της η ελληνική αγορά εργασίας – Ένας στους δύο εργαζόμενους αναζητά δεύτερο εισόδημα
Η νέα διεθνής έρευνα της Randstad αποτυπώνει οικονομική πίεση, έλλειμμα εμπιστοσύνης και βαθύ χάσμα προσδοκιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στην...
Workmonitor 2026: Στα όριά της η ελληνική αγορά εργασίας – Ένας στους δύο εργαζόμενους αναζητά δεύτερο εισόδημα
πανελλαδικές
Πανελλήνιες 2026: Αναδιάταξη Σχολών και νέος χάρτης επιλογών στα Επιστημονικά Πεδία
Νέα τμήματα, μετακινήσεις Σχολών και περισσότερες στρατιωτικές επιλογές – Πώς επηρεάζονται οι υποψήφιοι στις εξετάσεις του 2026
Πανελλήνιες 2026: Αναδιάταξη Σχολών και νέος χάρτης επιλογών στα Επιστημονικά Πεδία