Εργατική Πρωτομαγιά: Το εκκρεμές αλλάζει
Βιώνουμε έναν ιστορικό κύκλο όπου φαινόμενα όπως η αυξανόμενη ανεργία αλλά και η αίσθηση περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας της κοινωνίας διαμορφώνουν, με τρόπο απόλυτο, την ανάγκη το αύριο να διαμορφωθεί με πολιτικές οι οποίες θα εξασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη  με πρόσημο την κοινωνική δικαιοσύνη

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά χαρακτηρίζεται από την αντίδραση του κόσμου της εργασίας στις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ένα ολοκληρωτικό μετασχηματισμό του πεδίου και της αγοράς εργασίας.  «Το άλμα στο μέλλον», στα μάτια των «σούπερ ηρώων» του νεοφιλελευθερισμού, είναι η «επιστροφή στην αφετηρία του καπιταλιστικού φαινομένου» και στην υιοθέτηση του δόγματος ότι η εργασία είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Η ουσία της πρότασης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η αποδόμηση του πλαισίου που θεμελίωσε τον κόσμο της εργασίας αλλά και τον τρόπο ζωής, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι υποστηρικτές των θεωρήσεων αυτών υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν τον σύγχρονο τρόπο σκέψης, τον μεταρρυθμιστικό λόγο, την προσαρμογή στον κόσμο του αύριο.

Τι συμβαίνει άραγε στην μητρόπολη του καπιταλισμού, εκεί που ξεκίνησαν όλα για τους εν Ελλάδι θιασώτες  του νεοφιλελευθέρου αφηγήματος και οι οποίοι αντλούν έμπνευση από τη σχολή του Σικάγο, τα “tricle down economics” του Ρέιγκαν και την Θατσερική ιδεολογία;

«Τη χώρα αυτή δεν την έχτισε η Wall Street. Η μεσαία τάξη την έχτισε. Και τα συνδικάτα έχτισαν τη μεσαία τάξη». Απόσπασμα από την  ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο στις 28 Απριλίου 2021.

Ο ήχος της ιδεολογικής αυτής «σφαλιάρας» διασχίζει με θορυβώδη τρόπο τον Ατλαντικό και φθάνει στα μέρη μας. Δεν είναι ο Μπέρνι Σάντερς αυτός που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Είναι ο Τζο Μπάιντεν.

Ο οποίος σηματοδοτεί το ξεκίνημα της θητείας του με εντυπωσιακά προγράμματα - τρισεκατομμυρίων δολαρίων - οικονομικής ενίσχυσης, επένδυσης στις υποδομές της Αμερικής,  ενίσχυσης της απασχόλησης αλλά και προγραμμάτων  για την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία.

Οι προτάσεις αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη για σημαντικά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αναδεικνύουν την αξία των δημόσιων αγαθών της εκπαίδευσης και της υγείας και τονίζουν τον καίριο ρόλο των συνδικάτων στην οργάνωση του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου μιας χώρας. Είναι συνεπώς η απαίτηση του σήμερα, η ανάγκη του αύριο που καθιστούν την πολιτική αυτή τόσο απαραίτητη.

Το εκκρεμές αλλάζει λοιπόν

Αυτοί που τελούν σε ιδεολογική αποδρομή είναι οι υποστηρικτές της νεοφιλελεύθερης θεώρησης. Μια αποδρομή που επιβεβαιώθηκε με τρόπο εμφατικό σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας όπου η πραγματικότητα κατεδάφισε με τρόπο σκληρό αλλά απόλυτα διαφανή το νεοφιλελεύθερο αφήγημα για την σημασία του Δημόσιου Τομέα. 

Στις τόσο δύσκολες συνθήκες που ζούμε, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του σήμερα αναγκάστηκε να κάνει χρήση πολιτικών που ως ιδεολογία και θεώρηση απορρίπτει. Στις ιστορικές αναγκαιότητες του σήμερα, στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και οι φορείς της ομολογούν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν με τα εργαλεία και τα σχήματα που έχουν υιοθετήσει.

Είναι εντυπωσιακή η αφωνία των θιασωτών αυτής της θεώρησης για την αντινομική σχέση των διακηρύξεων τους με την πραγματικότητα.  Μια αφωνία που έδωσε την θέση της σε μια συστηματική προσπάθεια- επικοινωνιακή εκστρατεία ώστε να πειστεί η κοινωνία πως η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία για τα εργασιακά θα αποτελέσει όχημα βελτίωσης των όρων και των συνθηκών εργασίας για τον εργαζόμενο.

Βιώνουμε έναν ιστορικό κύκλο όπου φαινόμενα όπως η αυξανόμενη ανεργία αλλά και η αίσθηση περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας της κοινωνίας διαμορφώνουν, με τρόπο απόλυτο, την ανάγκη το αύριο να διαμορφωθεί με πολιτικές οι οποίες θα εξασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη  με πρόσημο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και των εργαζομένων, η ισότητα των ευκαιριών και το όραμα της προόδου για όλους και όχι για τους λίγους πρέπει να αποτελέσει το πεδίο μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Είναι ώρα για αλλαγή.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είναι μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα