ΕΦΚΑ: Ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 6 εκατ. πολίτες
Την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας σε πάνω από 6,2 εκατ. πολίτες ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας ανανέωσαν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη για πάνω από 6,2 εκατομμύρια πολίτες, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, του e-ΕΦΚΑ.

H ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας ισχύει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, από 1η Μαρτίου η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώθηκε για 12 μήνες σε 3.301.850 άμεσα ασφαλισμένους και σε 2.917.701 έμμεσους ασφαλισμένους.

Η ανανέωση είναι αποτέλεσμα της τροπολογίας για την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως ενσήμων που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Οι προϋποθέσεις που προέβλεπε μέχρι σήμερα η νομοθεσία για την ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, ήταν η ύπαρξη τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών ασφάλισης κατά το προηγούμενο της ανανέωσης έτος. 

Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των εργαζομένων για το επόμενο δωδεκάμηνο, χωρίς να εξετάζεται αν το 2020 είχαν δύο μήνες ή 50 ημέρες ασφάλισης, ενώ καλύπτονται και όλες οι ειδικές κατηγορίες για τις οποίες η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις κατά τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στον τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά:

«Με τη νέα ρύθμιση για πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, ασφαλιστική κάλυψη) η κυβέρνηση δείχνει την οφειλόμενη ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στη ζωή τους. Ακόμη περισσότερο καθώς οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού έκαναν χειρότερα τα πράγματα γι΄ αυτούς. Μια πολιτεία που αδιαφορεί για τους συνανθρώπους μας αυτούς δεν μπορεί να θεωρείται σύγχρονη πολιτεία.

Έχουμε πολλά σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αυτό όμως είναι ένα από τα σοβαρότερα. Η απόφαση λοιπόν για πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για ένα χρόνο είναι η εκπλήρωση μιας αυτονόητης υποχρέωσής μας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού με τη δέσμευση ότι θα αντιδρούμε με την ίδια ευαισθησία».   

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία απογραφής εμμέσων μελών

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, τέθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Απογραφής και χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας Εμμέσων Μελών». 

Ήδη πάνω από 3.000 ασφαλισμένοι έχουν αξιοποιήσει τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα στα μέλη των οικογενειών τους (έμμεσα μέλη), χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις κατά τόπους οργανικές μονάδες του e-ΕΦΚΑ.

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κατά τόπου οργανικές μονάδες του e-ΕΦΚΑ, επιτυγχάνοντας τον στόχο της καλύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησής τους. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνον κατά το 2020 χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα με αυτοπρόσωπη παρουσία στις δομές του e-ΕΦΚΑ σε 270.274 έμμεσα ασφαλισμένους.

Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για τα μέλη που φοιτούν σε ελληνικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης για τα οποία γίνεται απευθείας διασταύρωση της φοιτητικής ιδιότητας τους μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα