Thumbnail
Ποια κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να καταβληθούν την Παρασκευή από τον ΟΠΕΚΑ. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού

Την Παρασκευή26 Φεβρουαρίου 2021, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως είθισται άλλωστε, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) την Παρασκευή αναμένεται να καταβάλλει τα ακόλουθα επιδόματα:

  • Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επίδοματα – 68.7 εκ. ευρώ σε 168.800 δικαιούχους
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – 58.1 εκ.ευρώ σε 266.495 δικαιούχους
  • Επίδομα Στέγασης – 32.4 εκ. ευρώ σε 265.368 δικαιούχους
  • Επίδομα Γέννησης – 12.7 εκ.ευρώ σε 12.660 δικαιούχους
  • Επίδομα ανασφάλιστων Υπερηλίκων- 11,3 εκατ. ευρώ σε 35.101 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονται τόσο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων όσο και η σύνταξη ανασφάλιστων Υπερηλίκων του ν. 1296/1982
  • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής – 237.000 ευρώ σε 944 δικαιούχους
  • Ενίσχυση σε οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών – 1.46εκ. ευρώ σε 2.923 δικαιούχους
  • Επίδομα Ομογενών Προσφύγων - 240.000 ευρώ σε 6.826 δικαιούχους
  • Συνεισφορά του Δημοσίου στα δάνεια του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ – 2577 εκατ. ευρώ σε 110.000 δικαιούχους
  • Συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια για την προστασία της κύριας κατοικίας στο πλαίσιο του άρθρου 76 ν.4605/2019(Α’52)- 255.761 ευρώ σε 3.455 δικαιούχους
  • Έξοδα κηδείας ανασφάλιστων – 123.000 ευρώ σε 155 δικαιούχους

Τι ισχύει για το Επίδομα Παιδιού

Ο ΟΠΕΚΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει το πότε εντός του μηνός Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Το Επίδομα Παιδιού χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και είναι ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας και της ενδυνάμωσής της.

Είναι ένα μη ανταποδοτικό επίδομα. Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Το επίδομα παιδιού είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις

H νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Τα πεδία της αίτηση Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής, μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ, προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21 από τη φορολογική δήλωση.

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλλει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ