Λόφος Στρέφη
Προκλητική απόφαση παραχώρησης του λόφου Στρέφη σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα»

Με απόφαση Μπακογιάννη (και τις ψήφους της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της Χρυσής Αυγής), ο λόφος Στρέφη παραχωρείται στην ιδιωτική εταιρία PRODEA Investments.

Η δημοτική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» αναφέρει πως η εταιρία με πρόφαση τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» αποκτά το δικαίωμα για παρεμβάσεις στο λόφο, έναντι δωρεάς 1 εκ. ευρώ για εργασίες και μελέτες.

Μάλιστα, η εταιρία έθεσε ως όρο να προχωρά σε τεχνική περιγραφή με συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές μιας άλλης, επίσης συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν κληθεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρία απαιτεί, σύμφωνα με την καταγγελία, οι υπηρεσίες του δήμου να την εξυπηρετούν άμεσα, ενώ η μελέτη αποκλείει από τις εργασίες την περιοχή γύρω από τις μπασκέτες αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου, των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων (αναψυχή, συνάθροιση, άθληση, παιχνίδι, αναρρίχηση μικρών παιδιών κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη, η εταιρεία PRODEA Investments έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην περιοχή και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. 

Με την εμπλοκή της στο λόφο Στρέφη, «επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. Η χορηγία αποτελεί το προκάλυμμα για να κερδοσκοπήσει χωρίς ανταγωνισμό. "Υυιοθετεί" τον λόφο με υπερκοστολογημένη μελέτη για να έρθει ο δήμος με ιδίους πόρους να πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει και συμφέρουν την εταιρεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 18/1 σχετικά με τον λόφο του Στρέφη. Με ψήφους της παράταξης Μπακογιάννη, της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της ΧΑ, προχώρησε σε φωτογραφική παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην ιδιωτική εταιρεία real estate PRODEA Investments και μάλιστα δια μέσου της παραπλανητικής συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιο της πολλά ακίνητα στην περιοχή της Αθήνας και ειδικά στο εμπορικό τρίγωνο.

Η εταιρεία αποφάσισε να «υιοθετήσει τον λόφο του Στρέφη» -φυσικά με το αζημίωτο- και η δημοτική αρχή της τον παραχώρησε. Είναι απολύτως φανερό ότι για την PRODEA Investments η επιλογή για παρεμβάσεις στον λόφο αποτελούν επένδυση με χρήματα των δημοτών για την κατασκευή του συνολικού έργου, που στοχεύει να της αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση ακινήτων στην γύρω περιοχή.

Στην προσπάθεια του να μειώσει τις αντιδράσεις, ο Κ. Μπακογιάννης επιδίωξε να χλευάσει το δήμοσιο και προπαγάνδισε τα προγράμματα χορηγιών. Στην πραγματικότητα ανάλυσε το νεοφιλελεύθερο όραμά της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί ως φερετζέ και τις χορηγίες. Μόνο που οι μέθοδες που εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή, κοστίζει ακριβά στον εργαζόμενο κόσμο (πχ 40% ακριβότερα τα έργα με ΣΔΙΤ) για να παραδώσει δημόσιο χώρο στα αδηφάγα χέρια της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία real estate «υιοθέτησε» τον λόφο του Στρέφη και υποτίθεται δίνει δωρεά 1 εκ. ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες σημαντικά υπερκοστολογημένες (το εξωφρενικό ποσό των 222 ευρώ/τμ) για μελέτες κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για τις περιορισμένες εργασίες.

Περισσότερο προκλητικό είναι όμως οι όροι που κατέθεσε η εταιρεία όπως, να προχωρά σε τεχνική περιγραφή με συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές μιας άλλης, επίσης συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;

Την ίδια στιγμή η PRODEA Investments καθορίζει ως αποικιοκράτης ότι οι υπηρεσίες του δήμου και του κράτους οφείλουν να την εξυπηρετούν άμεσα, σε χρόνους ρεκόρ πέντε ημερών για εγκρίσεις, άδειες κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι η δημαρχία της παρέχει αδιανόητες διευκολύνσεις και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη.

Είναι εξαιρετικά προκλητικό επίσης, ότι από τη μελέτη και το αντίστοιχο έργο λείπει η περιοχή γύρω από τις μπασκέτες. Το συγκεκριμένο σημείο αγνοείται από τη μελέτη, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου, των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων (αναψυχή, συνάθροιση, άθληση, παιχνίδι, αναρρίχηση μικρών παιδιών κ.λπ.).

Είναι φανερό ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία. Υπάρχει λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία θέλει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του υπολοίπου λόφου και να μείνει υποβαθμισμένη η συγκεκριμένη περιοχή.

Και ενώ υποτίθεται ότι φέτος η αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, ενώ εκκρεμεί εργολαβία για την αποκατάσταση και στήριξη του πρανούς του λόφου, ώστε να μην θρηνήσουμε ζωές σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, ξαφνικά εμφανίζεται μια «φιλεύσπλαχνη» εταιρεία να δώσει ένα εκατομμύριο για μελέτες που δεν αναφέρονται καθόλου στα μέχρι τώρα αναγκαία έργα.

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στη μελέτη εμφανίζονται κάγκελα, κάμερες, μέθοδοι παρακολούθησης και επιτήρησης των δραστηριοτήτων στον λόφο.

Το θράσος της δημαρχίας Μπακογιάννη να μετατρέψει τον δήμο σε ντίλερ αυτών των συμφερόντων είναι ασύλληπτο!

Όλα πια γίνονται φανερά με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Η εταιρεία PRODEA Investments έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην περιοχή και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. Η χορηγία αποτελεί το προκάλυμμα για να κερδοσκοπήσει χωρίς ανταγωνισμό. Υυιοθετεί» τον λόφο με υπερκοστολογημένη μελέτη για να έρθει ο δήμος με ιδίους πόρους να πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει και συμφέρουν την εταιρείαΟι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενάΑντίθετα, τα συμφέροντα της εταιρείας και των κατοίκων συγκρούονται! Οι εταιρείες real estate με την πολιτική που ακολουθούν εκδιώχνουν τους μόνιμους κατοίκους από τις γειτονιές, οδηγούν στην υπέρογκη αύξηση των ενοικίων και στην αλλαγή χρήσης της γης.

Παράλληλα ο δήμος γίνεται ντίλερ της και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Από όλα αυτά οι κάτοικοι της γειτονιάς αλλά και συνολικά της πόλης, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, έχουν μόνο να χάσουν!

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρειάζεται συντήρηση. Τελευταία φορά που έγιναν σχετικά έργα ήταν το 1980.

Ελάχιστα συντηρείται το πράσινο ενώ η καθαριότητα του χώρου από τον δήμο είναι ελλιπέστατη. Ο λόφος φροντίζεται από τους κατοίκους της περιοχής, που ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του.

Αυτούς φοβάται η δημαρχία Μπακογιάννη και δεν έθεσε το ζήτημα σε συνεδρίαση της 1ης δημοτικής κοινότητας, όπως όφειλε. Γιατί τρέμει τη μύνη τους και τους αγώνες τους για την ακύρωση των εγκληματικών σχεδίων.

Ο λόφος ζει από αυτούς. Τον προστατεύουν. Το κίνημα στην περιοχή, οι συλλογικότητες της γειτονιάς που έδωσαν πολύ σοβαρές μάχες τα προηγούμενα χρόνια για να διατηρήσουν ελεύθερους από εμπορευματοποίηση τους χώρους στην περιοχή, που έφτιαξαν, διατήρησαν και συντηρούν το πάρκο Ναυαρίνου, δεν θα επιτρέψουν την άλωση του λόφου του Στρέφη και θα ακυρώσουν τα σχέδια της δημαρχίας Μπακογιάννη και του τουριστικού κεφαλαίου.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συμβάλλουμε στους αγώνες τους με όλες μας τις δυνάμεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024
Η Διεθνής Έκθεση ανοίγει τις πύλες της σήμερα (25/04) στους χώρους της ΔΕΘ μέχρι και το Σάββατο (27/04) 
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024
paidiki_pornografia.jpg
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»
«Σε ένα σχολείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ένας ανήλικος βιντεοσκόπησε δύο παιδιά να ερωτοτροπούν και το έστειλε σε φίλους του, χωρίς να καταλαβαίνει...
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»