Εμβόλιο-Κορονοϊός: Πώς κλείνουμε ραντεβού
Εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών κατά του κορονοϊού

Ξεκίνησε τη λειτουργία της σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 85 ετών κατά του κορονοϊού.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Με τη λειτουργία της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, άρχισε και η αποστολή των SMS με τον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης από το 13034 με τους αιτούντες να λαμβάνουν τα πρώτα μηνύματα.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, που παρουσίασε την πλατφόρμα, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, οι πολίες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με τους εξής τρόπους:

  • Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ
  • μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • μέσω της άυλης συνταγογράφησης

Εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα τού αποστέλλεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού με τους κάτωθι τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού από τον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
  • Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

emvolio koronoios

Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Τι κάνουμε στο κέντρο εμβολιασμού

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.) στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.

Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Γιατί εμβολιάζονται πρώτα οι πολίτες άνω των 85 ετών

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, το απόγευμα της Δευτέρας

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο