ανεργία, επίδομα ανεργίας, εργαζόμενος, ΟΑΕΔ
Επίδομα ανεργίας. Τι απαιτείται από τον ΟΑΕΔ για τη χορήγησή του, ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις επιδομάτων ανεργίας

Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι γενικών προϋποθέσεων:

  1. Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
  2. Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή
  3. Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
  4. Να μην αυτοαπασχολούνται
  5. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση

Επιπρόσθετα:

α) Για δικαιούχο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται:

 1η περίπτωση οι ημέρες εργασίας:

  • πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από από την έναρξη της επιδότησής του.

2η περίπτωση (για δικαιούχους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης):

  • πραγματοποίηση 200 ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης ;έτη, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης.

β) Για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται:

  • πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
  • τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα τετρακόσια (400).

Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης - Προθεσμία Υποβολής - Παραλαβή Απόφασης - Έναρξη Επιδότησης

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ

Η αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας υποβάλλεται, αφού έχει εκδοθεί Δελτίο Ανεργίας, είτε στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου είτε στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 της τελευταίας απασχόλησής του.

Για την υποβολή της αίτησής του ο ενδιαφερόμενος έχει δύο δυνατότητες, μπορεί, δηλαδή, να την υποβάλει:

α) με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει “ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ” και στη συνέχεια “ΑΙΤΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ” (Η είσοδος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες γίνεται με κωδικούς taxisnet για τους νέους χρήστες).

ή

β) με την αυτοπρόσωπη προσέλευσή του στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.

ανεργία, επίδομα ανεργίας, εργαζόμενος, ΟΑΕΔ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Η υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει:

  • εντός 60 ημερών από την ημερομηνία λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης.

  • εντός 2 ετών από την έγκριση αρχικής επιδότησης που δεν καταβλήθηκε ολόκληρη λόγω αναστολής, όταν ζητείται η συνέχιση αυτής, επειδή δεν θεμελιώνεται δικαίωμα νέας επιδότησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης προβλέπει τα εξής:

  1. Ο άνεργος ενημερώνεται για τις προϋποθέσεις της επιδότησης, για τις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια αυτής και για τον σκοπό της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων του.

  2. Ο άνεργος υπογράφει Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86 για την ενημέρωση που έλαβε

  3. Ο άνεργος παραλαμβάνει αντίγραφο της αίτησής του, στο οποίο αναγράφεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει απαραιτήτως να προσέλθει στην Υπηρεσία. Το διάστημα αυτό ορίζεται στον τρίτο μήνα από την υποβολή της αίτησής του.

  4. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό (τρίτος μήνας από την υποβολή της αίτησης), ο άνεργος παραλαμβάνει την απόφαση για την αίτησή του, εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς τα δικαιολογητικά.

  5. Ο ασφαλισμένος που η αίτησή του είναι σε εκκρεμότητα ή που έλαβε εγκριτική απόφαση, οφείλει να προσέρχεται αυτοπροσώπως στην Υπηρεσία και σε επόμενα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (κάθε τρίτο μήνα) και να δηλώνει την παρουσία του. Για τα υποχρεωτικά αυτά διαστήματα ο ασφαλισμένος ενημερώνεται εγγράφως από την Υπηρεσία την πρώτη φορά που θα προσέλθει σε αυτή μετά την υποβολή της αίτησής του.

  6. Στην εγκριτική απόφαση εκτός από τα διαστήματα υποχρεωτικής προσέλευσης για τη δήλωση παρουσίας αναγράφεται η διάρκεια της επιδότησης και το ύψος αυτής.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Η επιδότηση αρχίζει:

α) από την 7η ημέρα, όταν η αίτηση για την υπαγωγή στην τακτική επιδότηση ανεργίας υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο κατά το πρώτο 7ημερο μετά τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης και οπωσδήποτε εντός της 60νθήμερης προθεσμίας, ή

β) από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όταν αυτή υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μετά την παρέλευση του 7ημερου από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης και οπωσδήποτε εντός της 60νθήμερες προθεσμίας.

γ) από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στην περίπτωση της συνέχισης προηγούμενης επιδότησης που έχει ανασταλεί

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά