Lockdown: Αυστηρά μέτρα στη Δυτική Αττική- «Καμπανάκι» για 10 περιοχές
«Σκληρό» lockdown στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας για μία εβδομάδα - Συναγερμός για δέκα περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας

Σε τέθηκαν από σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το πρωί, τα νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού στη Δυτική Αττική. Το «σκληρό» lockdown στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας θα διαρκέσει για εφτά ημέρες.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1.  Η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από της 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2.  Αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3.  Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4.  Επίσης, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Επισημάνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

5.  Επίσης, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις  ελέγχους προσωπικού, με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη ημέρα.

6.  Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7.  Αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8.  Αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9.  Επίσης, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10. Επίσης, αποφασίζεται η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κλπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινάει από αύριο το πρωί, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 06:00 και για επτά (7) ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Στο «κόκκινο» δέκα περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, ανησυχία εκφράζεται για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες:

  1. Κιλκίς
  2. Ξάνθη
  3. Πιερία
  4. Δράμα
  5. Θεσσαλονίκη
  6. Κοζάνη
  7. Ροδόπη
  8. Γρεβενά
  9. Πέλλα
  10. Λάρισα

Το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο επανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη χθεσινή του ενημέρωση.

«Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.

Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

Να μην υπάρξει χαλάρωση κατά τις γιορτές

Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να μην υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση. Αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να γιορτάσει. Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο. Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια», επεσήμανε. 

Ακόμα, είπε: «Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιασωνας
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα
Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας και συνοδηγός του οχήματος επιχείρησε με την κατάθεσή του να αποδώσει εμμέσως ευθύνες στο νεαρό οδηγό της μηχανής
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα