Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε εγκρίνεται; Το σχέδιο για την Ελλάδα
Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε εγκρίνεται στην Ευρώπη; - Πότε έρχεται στην Ελλάδα; - Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός; - Τι είναι η επιχείρηση «Ελευθερία»; - Τι είναι το έντυπο συναίνεσης και η ταυτότητα covid-19; - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer / Biontech στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ' επέκταση και στην Ελλάδα ενώ οι εμβολιασμοί δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν ακόμα και στις 23 Δεκεμβρίου.

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι είναι η επιχείρηση «Ελευθερία» για τα εμβόλια κατά του sars cov-2 και τι είναι το έντυπο συναίνεσης;

Το alfavita.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις μία εβδομάδα πριν την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech ενώ η έγκριση του εμβολίου μπορεί να δοθεί ακόμα και δύο μέρες μετά την συνεδρίαση, δηλαδή την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer το αργότερο έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι θα υπάρχει έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας τον δρόμο για εμβολιασμούς πριν από το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανία έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο και έχει ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς μετά από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έγκριση στις ΗΠΑ

Ταυτόχρονα το εμβόλιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την στιγμή που θα δοθεί θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών όλης της ΕΕ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως...είναι μία τεράστια επιχείρηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα».

Ελλάδα: Τον Ιανουάριο 150.000 εμβολιασμοί

Διαφορετική εξέλιξη όσον αφορά τη χώρα μας για τον αριθμό των εμβολίων που θα προμηθευτεί, αφού οι πρώτες δόσεις είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τα εμβόλια της Pfizer, θα λάβουμε τα εμβόλια γρηγορότερα μεν αλλά σε μικρότερη ποσότητα δε.

Μειωμένη κατά 40% θα είναι τελικά η πρώτη παράδοση στην Ελλάδα με τον Στέλιο Πέτσα να υποστηρίζει ότι πρόκειται να παραλάβουμε αρχικά λίγο πάνω από 300.000 δόσεις εμβολίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τον Ιανουάριο θα μπορούν να εμβολιαστούν 150.000 συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι ότι τελικά θα έρθει γρηγορότερα η έγκριση του εμβολίου από ότι περιμέναμε από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Έτσι όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα εμβόλια με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων.

Eπιχείρηση Ελευθερία: 3.000 αστυνομικοί θα φυλάνε το εμβόλιο

Την επιχείρηση «Ελευθερία» ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού. Η επιχείρηση αναμένεται να πλαισιώσει ένα γιγαντιαίο σχέδιο που αφορά τη μεταφορά, περιφρούρηση και ασφάλεια του εμβολίου.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού ενώ το στρατηγείο της επιχείρησης, όπου ήδη έχει μάλιστα στηθεί, θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open TV. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ 3.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης ενώ επτά θα είναι τα σημεία φύλαξης του εμβολίου που στην πορεία θα γίνουν 14. Σίγουρα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ κατά τη μεταφορά τους θα ακολουθεί αυτοκινητοπομπή.

Τι είναι το έντυπο συναίνεσης;

Έντυπο συναίνεσης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού από το Υπουργείο Υγείας θα κληθούν να υπογράψουν οι πολίτες, αφού προηγουμένως ενημερωθούν για τον εμβολιασμό. Με το έντυπο συναίνεσης οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί καταλλήλως και αποδέχονται τον εμβολιασμό, καθώς και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. (Δείτε το έντυπο συναίνεσης εδώ)

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatropedia.gr, το έντυπο συναίνεσης έχει σταλεί ήδη στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και αποτελεί την υποχρεωτικό έγγραφο που θα πρέπει να υπογράφουν όλοι οι πολίτες πριν από τον εμβολιασμό τους.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης, είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητα συναίνεση.

Με ηλεκτρονικά ραντεβού και sms ο εμβολιασμός

Τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε τα ραντεβού θα κλείνονται ηλεκτρονικά και υπάρχει και προγραμματισμός σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για κλείσιμο ραντεβού στα φαρμακεία.

Η διαδικασία για το ηλεκτρονικό ραντεβού θα έχει ως εξής: Οι πολίτες θα ειδοποιούνται μέσω SMS και θα προχωρούν σε ορισμό ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο ηλεκτρονικά με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους. Στη συνέχεια, θα επιβεβαιώνουν το ραντεβού τους και θα προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον το υπουργείο Υγείας έχει σκοπό να ενημερώνει μέσω sms τους πολίτες για το πότε είναι η σειρά τους για το εμβόλιο με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει η κυβέρνηση. 

Για τους εμβολιασμούς επίσης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και να δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr». 

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, όπως έχει ήδη ειπωθεί, θα δοθεί στους ηλικιωμένους, στους πολίτες που διαβιούν στις λεγόμενες «κλειστές δομές» και στο υγειονομικό προσωπικό.

Καταγραφή του υγειονομικού προσωπικού

Ξεκινάει σήμερα η καταγραφή όλου του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Συγκριμένα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, σήμερα θα ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών υπαλλήλων από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και συνέχισε λέγοντας, «η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών».

Τι είναι η «ταυτότητα Covid-19»

Στην Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και συνοδεύεται από την «ταυτότητα Covid». Η  ταυτότητα Covid είναι ουσιαστικά η κάρτα, που παρέχεται σε όσους κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κάρτα εμβολίου περιλαμβάνει το όνομα του εμβολίου, τον αριθμός της παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία του εμβολιασμού του πολίτη. Στην κάρτα υπάρχει χώρος για δεύτερη ημερομηνία όπου καταγράφεται η επαναληπτική δόση του εμβολίου της pfizer.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το που ακριβώς πού θα είναι απαραίτητη η κάρτα εμβολίου ή αλλιώς ταυτότητα covid. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι, θα χρειάζεται στις διεθνείς πτήσεις, αφού ήδη αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αφήνουν τον κόσμο να ταξιδέψει χωρίς απόδειξη του εμβολίου.

emvolio_koronoios_covid.jpg

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο