Thumbnail
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό από την ΕΕ ενώ ήδη πήρε έγκριση στη Βρετανία. Πόση όμως προστασία προσφέρει τελικά και κυρίως για πόσο χρονικό διάστημα; Υπάρχουν απαντήσεις;

Και ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου για το εμβόλιο κατά της πανδημίας και ανακοινώνουν συνεχώς προόδους και αποτελέσματα που αγγίζουν ποσοστά της τάξης του 90%, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με αυτό.

Οι τίτλοι των ειδήσεων αποπνέουν αισιοδοξία. Τα εμβόλια κατά της covid-19 των Moderna και Pfizer/Biontech προσφέρουν επιτυχή αποτελέσματα κατά 90% ή και περισσότερο ενώ το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca τουλάχιστον 70%.

Η έγκρισή του εμβολίου αναμένεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ από την ΕΕ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου θα αποφανθεί στις 29 του ίδιου μήνα

Εν το μεταξύ ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας ενέκρινε ήδη το εμβόλιο της pfizer και είναι η πρώτη χώρα της της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς από την επόμενη εβδομάδα

Όλα τα κράτη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και στη στιγμή που τα εμβόλια θα συμβάλουν στο να συγκρατηθεί η διάδοση του ιού και θα χαλιναγωγηθεί η πανδημία.

Όμως για πόσο καιρό τα εμβόλια θα παρέχουν προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες που να δίνουν σχετικές απαντήσεις. Όσες κυκλοφόρησαν δεν ξεπερνούν τους μερικούς μήνες.

Για παράδειγμα, μελέτη του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La-Jolla της Καλιφόρνιας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, βασίστηκε σε έρευνες σε ανθρώπους θετικούς στον ιό. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι τόσο τα αντισώματα όσο και τα λεγόμενα κύτταρα Τ, δύο κεντρικά όπλα του ανθρώπινου αμυντικού συστήματος, ήταν ανιχνεύσιμα μετά από πέντε μήνες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ακόμη και ηπίων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε ως Preprint, δηλαδή χωρίς να έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Εμβόλιο κορονοϊού: Βοηθάει στην εκδήλωση ήπιων συμπτωμάτων

Ο Τόμας Γιάκομπ από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Μπέρνχαρντ-Κνοχ με έδρα το Αμβούργο, μίλησε για τις παρατηρήσεις της συγκεκριμένης έρευνας σε σχέση με την πολυεπίπεδη αντίδραση του αμυντικού μας συστήματος, τον γεμίζουν με αισιοδοξία. Και στέκεται σε δύο σημεία:

Πρώτον, στη λεγόμενη παθητική ανοσοποίηση, η οποία βασίζεται στην παραγωγή μεγάλου αριθμού αντισωμάτων που προκαλούνται στον οργανισμό για να αντισταθεί στη λοίμωξη. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει πολλά από αυτά, ο ιός “συλλαμβάνεται” πριν εισβάλει στα κύτταρα. Ο εμβολιασμός λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας μέσω ανοσοκυττάρων, από ό,τι μια φυσική λοίμωξη. Όσο καιρό ανιχνεύεται αρκετός αριθμός αντισωμάτων, μπορεί κανείς να κάνει λόγο για μια παθητική ανοσοδιέγερση.

Δεύτερον, το γεγονός ότι τα λεγόμενα κύτταρα Τ είναι ανιχνεύσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό μήνες μετά τη λοίμωξη, δημιουργεί την προσδοκία, ότι τα συμπτώματα του Covid-19 περιορίζονται, σημειώνει ο Γιάκομπ.

Μια τέτοια κλινική ανοσοποίηση που αποκτήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη, θα οδηγούσε αυτούς που έχουν νοσήσει από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό στην εκδήλωση ήπιων συμπτωμάτων κρυολογήματος, όπως συμβαίνει με άλλους λιγότερο επικίνδυνους κορωνοϊούς. Αλλά ο εμβολιασμός δεν θα μπορούσε να προσφέρει, προς το παρόν τουλάχιστον, παθητική ανοσία και προστασία εφόρου ζωής.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της αμερικανικής έρευνας δημιουργούν θετικές προσδοκίες από τα αναμενόμενα εμβόλια.

Μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε τελευταία ότι ακόμη και έξι μήνες μετά την λοίμωξη με Sars-Covid-2 είναι ανιχνεύσιμα κύτταρα Τ.

“Πρόκειται για πολλά υποσχόμενα νέα. Εάν μέσω μιας λοίμωξης με φυσικό τρόπο δημιουργούνται ισχυρά αντισώματα, σημαίνει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο” σχολιάζει η Φιόνα Βατ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό “The BMJ“.

Ο Κάρστεν Βατσλ, ανοσολόγος στο Ινστιτούτo Ερευνών Εργασίας Λάιμπνιτς του Τεχνικού Πανεπιστημίου στο Ντόρτμουντ, επισημαίνει ότι σε λοιμώξεις με άλλους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινή γρίπη, ο άνθρωπος διατηρεί προστασία μέχρι και μισό χρόνο κατά μέσον όρο αφότου νόσησε. “Λοίμωξη με φυσικό τρόπο δεν συγκρίνεται με ένα εμβόλιο που παρέχει πολύ πιο δραστική προστασία” σημειώνει ο Βατσλ, ο οποίος είναι επίσης και γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας.

Η ελπίδα είναι ότι η ανοσία όποιου κάνει το εμβόλιο θα διαρκέσει περισσότερο”.

Αβέβαια τα αποτελέσματα

Εάν τα αντισώματα ή τα κύτταρα Τ ή ακόμη και μίξη των δύο παραγόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανοσία, είναι ακόμη νωρίς για να απαντηθεί.

“Η λεγόμενη παθητική ανοσοποίηση εξαρτάται κατά πάσα πιθανότητα από έναν μεγάλο αριθμό εξουδετερωμένων αντισωμάτων, ενώ η βαρύτητα της ασθένειας σχετίζεται με την αύξηση των κυττάρων Τ. Έτσι δεν μπορούμε να πούμε τι από τα δύο παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο”.

Κατά τον Γιάκομπς, για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη εμβολίου που θα προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο προσωπικό και σε άλλους ανθρώπους, “οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να εμβολιάζονται ίσως πολλές φορές.

“Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα αρκούσε ενεργητική ανοσοποίηση“.

Άγνωστο παραμένει για την ώρα εάν ο εμβολιασμός προστατεύει και από την ευρύτερη διάδοση του ιού.

Η άποψη του Γιάκομπς είναι ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή με την παρουσία μεγάλου αριθμού αντισωμάτων. Σε περίπτωση ενεργητικής ανοσοποίησης ίσως ο κίνδυνος να συνεχίζει να υπάρχει, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη κι άλλες μελέτες επ’ αυτού.

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο θα συμβάλλει καταρχήν σε μια πρώτη ανακούφιση της κατάστασης “Ακόμη κι αν η προστασία διαρκεί μόνο δύο χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα αναμνηστικής δόσης” λέει ο Γιάκομπς.

“Είναι λίγο σπαστικό, αλλά πρακτικά γίνεται. Έτσι ο ιός θα μετατρέπονταν όπως κάθε άλλος ιός τον οποίο αντιμετωπίζουμε με εμβολιασμό και δεν θα είχαμε πανδημία”.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα