vaccine sars covid εμβόλιο κορονοϊός
Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο για τον κορονοϊό των εταιρειών Pfizer/BioNTech - Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Εγκρίθηκε στο χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με το BBC, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες πως το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer "BNT162b2" είναι ασφαλές για ευρεία χρήση.

Το εμβόλιο από τις Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε πρώτο στον κόσμο έχοντας καταφέρει να ολοκληρώσει τις προκλινικές εργασίες ανάπτυξης σε λιγότερο από 10 μήνες και τις κλινικές δοκιμές σε 3 μήνες.

Την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στη Βρετανία ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών.

Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, στις ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό, τους υπερήλικες καθώς και στους τρόφιμους των οίκων ευγηρίας.

Ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, μετά την αναγγελία της έγκρισης του σκευάσματος από τους βρετανικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της COVID-19», ενώ ο επικεφαλής της BioNTech Oυγκούρ Σαχίν αναφέρθηκε στην «αρχή του τέλους της πανδημίας». 

Αντίθετη η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αντίθεση με την Βρετανία έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χειρίζεται τα θέματα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την Ε.Ε. η Βρετανία βιάστηκε να εγκρίνει το εμβόλιο και οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ασφαλέστερες.

Έγκριση όμως άμεσε αναμένεται να λάβει και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το νέο εμβόλιο που έχει ήδη εγκριθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ΠΟΥ ωστόσο απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση για την συστηματική τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέχρι να αρχίσει η αναχαίτιση της πανδημίας.

Η γερμανική BioNTech, πάντως, σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί μελέτες για να διαπιστώσει αν το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη από κορωνοϊό και όχι μόνο έναντι της ιογενούς πνευμονίας που αυτή προκαλεί.

Μεγάλη η πρώτη παρτίδα εμβολίων και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η χώρα μας αναμένεται να λάβει περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου κατά την παράδοση της πρώτης παρτίδας. Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων για τον κορονοϊό αναμένεται να παραδοθεί στην Ελλάδα λίγο μετά τη περίοδο των γιορτών, δηλαδή περίπου στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Έτοιμα θα είναι μέχρι τότε και τα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού δίνοντας προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Ηλίας Μόσιαλος: Χωρίς το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού και το εμβόλιο δήλωσε στον ΑΝΤ1:

«Να εξηγήσουμε μερικά πράγματα για τη διαδικασία της ανάπτυξης του εμβολίου. Για να διασφαλίσουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, που θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, το πως έγινε αυτή η διαδικασία.

Παλαιότερα έπαιρνε 2 με 5 ή 6 χρόνια για να βγει ένα εμβόλιο. Αυτήν τη φορά όμως υπήρχαν πολλά κεφάλαια, υπήρχαν πολλές επενδύσεις. Την έρευνα και την ανάπτυξη κατά 90% τις χρηματοδότησαν οι κυβερνήσεις. Αυτό δε συνέβαινε παλιά».

«Επίσης υπήρχε μία μεγάλη συνεργασία επιστημόνων και εταιρειών. Παλαιότερα δεν ήταν εύκολο να βρεθούν εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές. Για να μαζευτούν οι 40.000 εθελοντές που χρειάζονται για τις κλινικές δοκιμές έπαιρνε 2 με 3 χρόνια.

Τώρα υπήρχαν 40 με 45 χιλιάδες εθελοντές για κάθε εμβόλιο ξεχωριστά. Τέλος οι εταιρίες πήραν το ρίσκο και ξεκίνησαν να παράγουν μαζικά τα εμβόλια πριν πάρουν την έγκριση με κίνδυνο να χάσουν τα κεφάλαιά τους. Γι αυτό αν δεν είχαν ξεκινήσει οι μαζικές παραγωγές, μετά την έγκριση, θα έπρεπε να περιμένουμε 5 με 6 μήνες για τα εμβόλια» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι περισσότερες παρενέργειες στα εμβόλια εμφανίζονται την πρώτη εβδομάδα. Δηλαδή πάνω από το 99,5% των παρενεργειών εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα.

Στα εμβόλια του κορονοϊού οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν στοιχεία για τουλάχιστον δύο μήνες ασφάλειας. Όταν θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουμε στοιχεία 4 με 6 μηνών. Προφανώς και μπορεί να βρεθεί κάποια παρενέργεια. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κανένας θάνατος στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει».

«Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες σε έναν στους 100 ή 10 χιλιάδες. Χωρίς το εμβόλιο όμως θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι από τον κορονοϊό και τη φτώχεια» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca θα φτάσουν μία ή δύο ημέρες μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» κατέληξε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο