Thumbnail
Αλλαγές στο σύστημα κατάθεσης πινακίδων - Έρχεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων με ένα κλικ από τον υπολογιστή σας

Δύο είναι οι σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κατάθεσης πινακίδων και απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας που ετοιμάζεται να φέρει νέα διάταξη.

Αρχικά το νέο σύστημα ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων θα μπορεί να προβλέπει την ακινησία του οχήματος και τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Έτσι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν στο σπίτι τους τις πινακίδες και να γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας «MyCar», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας θα δηλώνεται η ακινησία το οχήματος και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να κρατούν στο σπίτι τις πινακίδες τους.

Πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ για τους παραβάτες

Μεγάλο πρόστιμο περιμένει τους ιδιοκτήτες οχημάτων, στην περίπτωση όμως που εντοπιστεί να κυκλοφορούν με όχημα το οποίο έχουν θέση σε ακινησία. Στην περίπτωση αυτή οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει περίπου ένα ΙΧ μικρής κατηγορίας. Εάν κάποιος υποπέσει για δεύτερη φορά στο ίδιο ατόπημα, τότε το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα φτάνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την «κατάθεση» των πινακίδων:

  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
  • Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Σημειώστε ότι η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2021

Άνοιξε από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Η ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων συνεπάγεται ότι οι υπόχρεοι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2021 καλούνται να τα έχουν εξοφλήσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το φετινό ειδοποιητήριο, που είναι διαθέσιμο από το απόγευμα της Παρασκευής για τους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021, περιλαμβάνει και έναν QR Code.

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Μεγάλο είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και φέτος στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και μετά την 1η Ιανουαρίου. Το ενδεχόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024
Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο - Σε σύνολο 7 χρυσών, 14 αργυρών και 24 χάλκινων μεταλλίων, οι δύο ελληνικές ομάδες κατέκτησαν...
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024
Νοσοκομείο
Έρχεται νέα προκήρυξη για προσλήψεις 43 υγειονομικών στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο
«H προτεραιότητα του Υπουργείου αυτή την περίοδο είναι να λυθούν τα τρέχοντα θέματα της παροχής υγείας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις της...
Έρχεται νέα προκήρυξη για προσλήψεις 43 υγειονομικών στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο