lockdown αθήνα κορονοιος
Lockdown: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αρθεί στις 14 Δεκεμβρίου - Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για το τι θα συμβεί με την καραντίνα

Τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα για το αν θα αρθεί το Lockdown ή όχι και για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία, ο επισιτισμός και τα εμπορικά καταστήματα.

Μην ξεχνάμε πως χτες υπήρξε θλιβερό ρεκόρ με 121 νεκρούς. Τα κρούσματα δείχνουν να έχουν μια σταθεροποίηση όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρολαυτα όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται. Χτες μάλιστα αναρτήθηκε το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που θα ισχύουν έως τη Δευτέρα τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την παράταση του lockdown

Άρση του Lockdown στις 14 Δεκεμβρίου;

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, το ενδεχόμενο για την άρση του Lockdown στις 14 Δεκεμβρίου φαίνεται να απομακρύνεται. Βέβαια η κυβέρνηση και οι λοιμοξιολόγοι αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα για να ληφθεί η τελική απόφαση. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι τεράστια. Πρόσφατα σοκ προκαλεί η είδηση όπου οικογένεια 58χρονου ασθενή πραγματοποιεί έκκληση καθώς ο ίδιος δεν βρίσκει ΜΕΘ για νοσηλεία

Θυμίζουμε πως ο ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος είχε τονίσει πρόσφατα πως «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις» υποστηρίζοντας την επέκταση των περιοριστικών μέτρων, με τη λογική οτι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Άγνωστο παραμένει το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επαναλειτουργία τους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε», κατά συνέπεια«θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Όριο στα σπίτια στο ρεβεγιόν;

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αναμένεται να μπει όριο στον αριθμό των ατόμων με τους οποίους θα περάσουμε το φετινό ρεβεγιόν στο σπίτι μας, καθώς θα επιτρέπονται οκτώ ή εννιά άτομα.

Έκκληση στους πολίτες για υπομονή και επιπλέον προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status fm. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι συνάξεις στα σπίτια και πως θα επιτραπεί «μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές».

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί σταδιακής άρσης του lockdown, όμως προïδέασε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγισή της.

«Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Ζέρβας: Κατά της άρσης του lockdown

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grevena
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος
Εκτός από τη μεγαλειώδη πέτρινη μορφή του Δία στην κορυφή, ο Όρλιακας φημίζεται για τα μανιτάρια και το φυσικό του κάλλος
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος