Thumbnail
Πότε αναμένεται στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον κορονοϊο; Ποια εταιρεία θα το προμηθεύσει και πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καταιγισμός ειδήσεων που αφορούν το εμβόλιο του κορονοϊού, κάτι που είναι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα όλες οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού

Σε πραγματική κούρσα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών έχει μετατραπεί η παρασκευή του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ποια είναι όμως όλα τα τελευταία δεδομένα για το εμβόλιο; Πότε τελικά αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά, ποια εταιρεία προηγείται και πως πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Αρχές του 2021 το εμβόλιο στην Ελλάδα 

Το αργότερο αρχές του 2021 θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή πολιτικής της υγείας LSE Ηλία Μόσιαλου στο ΣΚΑΙ. Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή,  η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, δηλαδή για 150 εκατ. ανθρώπους, γιατί χρειάζονται 2 δόσεις για τον καθένα.

Με δηλώσεις του υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιβεβαιώνει πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό αναμένεται να διατεθεί στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς περίοδο που θα διατεθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα προμηθευτεί σε πρώτη φάση 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, τα οποία αντιστοιχούν σε πληθυσμό περίπου 6,2 εκατ. ανθρώπων αφού για κάθε εμβόλιο απαιτείται διπλή δόση.

Οι υποψήφιες εταιρείες

Η εταιρεία Pfizer φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η επικρατέστερη εταιρεία που θα προμηθεύσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση του εμβόλιο για τον κορονοϊό καθώς όπως όλα δείχνουν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που έχει αναπτύξει ανέρχεται στο 95%.

Ακολουθεί η Biontech με ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου της στο 90%.

Τρίτο έρχεται το εμβόλιο της AstraZeneca με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα. Σε δοκιμές της AstraZeneca παρατηρήθηκε ότι το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους ενήλικες. 

Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που είναι γνωστή ως αγγελιαφόρος RNA (mRNA), αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι ένας ιικός φορέας που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπαντζήδες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της έχει έρθει σε συμφωνία με έξι εταιρείες για το εμβόλιο του κορονοϊού ενώ δεν αποκλείεται να έρθει σε συμφωνία και με άλλες εταιρείες. Οι εταιρείες με τις οποίες έχει συμφωνήσει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson ενώ συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με την Pfizer και την Biontech, λόγω της αποτελεσματικότητας του πειραματικού τους εμβολίου.

Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή ολιτικής της υγείας LSE Ηλία Μόσιαλου προτεραιότητα στην Ελλάδα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού  θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικά. Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε καθηγητές και δασκάλους ενώ στη συνέχει θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Δωρεάν σε όλους το εμβόλιο

Το εμβόλιο θα παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικό. Με δηλώσεις του στο βήμα της βουλής όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο».

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις λεπτομέρειες και τους τρόπους με τους οποίους θα εμβολιαστούν οι πολίτες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως προετοιμάζονται στην Ελλάδα 1.018 κέντρα εμβολιασμού τα οποία θα λειτουργούν 6 ημέρες την εβδομάδα και θα είναι σε θέση να καλύπτουν πάνω από 2 εκατ. πολίτες τον μήνα, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλή
Βουλή: «Αναρμόδιο» δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη
Θρασκιά: Όταν εντέλει ο σκοπός για τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά δεν εξυπηρετείται, δεν μπορεί παρά να είναι...
Βουλή: «Αναρμόδιο» δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη
xylodarmos_3.jpg
Ξυλοδαρμός δημοτικού συμβούλου στον Βόλο – Καταγγελία 53 συμφοιτητών: «Μαφιόζικη συμπεριφορά από τη διοίκηση Μπέου»
Τι υποστηρίζουν 53συμφοιτητές του δημοτικού συμβούλου για τον ξυλοδαρμό
Ξυλοδαρμός δημοτικού συμβούλου στον Βόλο – Καταγγελία 53 συμφοιτητών: «Μαφιόζικη συμπεριφορά από τη διοίκηση Μπέου»
κασσελακης
Κασσελάκης: Τι απαντά για το αν θα καλούσε στο γάμο του τον Μητσοτάκη και αν θα συγκυβερνούσε με τη ΝΔ
Ο Κασσελάκης απαντά μέσω Instagram αν θα καλούσε στο γάμο του τον Μητσοτάκη και αν θα συγκυβερνούσε με τη ΝΔ
Κασσελάκης: Τι απαντά για το αν θα καλούσε στο γάμο του τον Μητσοτάκη και αν θα συγκυβερνούσε με τη ΝΔ