Σωτήρης Τσιόδρας
Εθνικό «μούδιασμα» από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού: Η επίκληση στην ατομική ευθύνη και η συναισθηματική αναφορά στη συνείδηση, δυστυχώς δεν επαρκούν - Τα μέτρα που εξετάζονται

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, με τη σημαδιακή συμπλήρωση 80 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι, από κάθε άποψη διαφορετική.

Και σε αυτή την αίσθηση δε συντείνει μόνο η απαγόρευση παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της αποτροπής του συνωστισμού, αλλά η παραμονή της επετείου συνέπεσε με τη μεγαλύτερη (ως τώρα) καταγραφή κρουσμάτων στη χώρα μας, με αριθμό-ρεκόρ 1259 νέων λοιμώξεων Covid-19.

Ένας διαφορετικός Σωτήρης Τσιόδρας

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας που ακολούθησε, την αρνητική φόρτιση και την αίσθηση απόλυτης αμηχανίας έναντι των δραματικών εξελίξεων δεν κατόρθωσε να ανατρέψει ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας.

Υιοθετώντας ένα διαφορετικό, σαφώς πιο προσωπικό και συναισθηματικό ύφος, έδωσε έμφαση στην «ατομική συνείδηση» του καθενός, έναντι της «ατομικής ευθύνης». Ο καθηγητής δεν ξέχασε να αναφερθεί, επίσης με συναισθηματικούς όρους, στο έπος του '40 και την αντίσταση έναντι του κατακτητή, ενώ αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες, επιχειρώντας να καταδείξει πως η επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Δυστυχώς, η επίκληση στο συναίσθημα και η επιστράτευση του (ομολογουμένως ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής και μεγάλης επιστημονικής εγκυρότητας) Σ. Τσιόδρα δεν καταφέρνει να ανατρέψει το «μούδιασμα» που προκαλεί στην κοινωνία η έξαρση της νόσου, με την αύξηση των κρουσμάτων και των περιοχών που μπαίνουν στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» στάδιο επιτήρησης. 

Πολλώ δε μάλλον, όταν ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας παραδέχθηκε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να συγχρωτίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς «δεν υπάρχει η δυνατότητα» για την ενίσχυση των δρομολογίων. Στην μακροσκελή του τοποθέτηση, δε, περιορίστηκε σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για δοκιμές σε εμβόλια και φάρμακα, σε συναισθηματικές αναφορές και προσωπικές εκμυστηρεύσεις, ενώ δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο, νέο μέτρο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου και την στήριξη του συστήματος υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως και ο Ν. Χαρδαλιάς που έλαβε στη συνέχεια τον λόγο, απλώς ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα και το επίπεδο κινδύνου στις Περιφερειακές Ενότητες.

Σκέψεις για νέα μέτρα

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα και διαρροές, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί υπό συζήτηση τα τρία παρακάτω μέτρα:

1) Τα μαγαζιά να κλείνουν στις 21:00

Τα καταστήματα εστίασης και ευρύτερα η διασκέδαση έχει εντοπιστεί ως μια από τις κυριότερες αιτίες εξάπλωσης της νόσου. Ήδη τα καταστήματα κλείνουν στις 12:00, ενώ εξετάζεται να βάζουν «λουκέτο» ήδη από τις 21:00.

2) Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένα μέτρο που επίσης εξετάζεται, είναι να απαγορευθεί η κυκλοφορία στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού νωρίτερα. Προς το παρόν, η απαγόρευση ξεκινάει στις 12:30 και απαιτείται ειδική άδεια για όσους επιθυμούν να μετακινηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

3) Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Ένα μέτρο που επίσης εξετάζεται, είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από επιβαρυμένες περιοχές (στο «κόκκινο» και «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού) σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα («κίτρινο» και «πράσινο»). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για την περίπτωση π.χ των Σερρών, αρνητικό αντίκτυπο είχαν οι μετακινήσεις πολιτών από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας προς τις Σέρρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές