Κορονοϊός: Κρίσιμες στιγμές - Επίκληση στην ατομική συνείδηση από τον Σ. Τσιόδρα
«Να μιλήσει η φωνή της συνείδησης» ζήτησε ο Σωτήρης Τσιόδρας - «Το δεύτερο κύμα της επιδημίας είναι χειρότερο, έρχονται δύσκολοι μήνες»

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καθώς προηγήθηκε η ανακοίνωση 1259 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα. 

Ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας, απευθύνθηκε στο αίσθημα ατομικής συνείδησης του κάθε πολίτη, ζητώντας να αντιμετωπιστεί η τήρηση των μέτρων όχι ως υποχρέωση και καταναγκασμός, αλλά ως ελεύθερη και πλήρως συνειδητή επιλογή.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνουν στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη προσοχή οφείλουν να επιδείξουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις εν λόγω περιοχές.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ενημέρωσης

Σ. Τσιόδρας: Να μιλήσει η φωνή της συνείδησης

Εισαγωγικά ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την αντρειοσύνη που επέδειξε η μικρή χώρα της Ελλάδας απέναντι στον φασισμό. Ο καθηγητής εξήγησε πως προτιμά «τη γλώσσα της καρδιάς απέναντι στη γλώσσα των αριθμών. Με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο και με ήρεμη συνείδηση, δεν χάνουμε την ελπίδα μας» και εξήγησε πως ως κράτος και ως κοινωνία οφείλουμε να πορευτούμε με μέτρα που επιτρέπουν τη συνέχιση της κοινωνικής ζωής, χωρίς γενικό απαγορευτικό τύπου «lockdown».

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν ανεκτά μέτρα για την αποφυγή ενός γενικού lockdown. «Δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός», προσέθεσε και εξήγησε, ωστόσο, πως ακριβώς αυτή η προσωπική επιλογή θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Χειρότερο το δεύτερο κύμα επιδημίας

Με δεδομένη την αύξηση της διασποράς, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε πως έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Δεκέμβριο και έναν ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο. 

«Το δεύτερο κύμα της επιδημίας», συνέχισε, «είναι χειρότερο από το πρώτο, όπως το περιμέναμε. Έτσι κινούνται οι πανδημίες». Ο Σ. Τσιόδρας δήλωσε πως ήρθε η ώρα «να μιλήσει η φωνή της συνείδησης, όχι της ευθύνης. Είναι μια επιλογή ελευθερίας [σ.σ η τήρηση των μέτρων. Αυτό θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά». Ταυτόχρονα, εξήγησε πως η ιχνηλάτηση αποτελεί το πιο αποτελεσματικό «όπλο» έναντι της πανδημίας, ωστόσο θα καταστεί αδύνατη αν τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται επαρκώς.

Ο καθηγητής παρέθεσε πως έρευνες για το εμβόλιο της Οξφόρδης και το αμερικάνικο εμβόλιο δημιουργούν ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα, ενώ την δική του αισιοδοξία για το ρωσικό εμβόλιο εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επιπλέον, αισιοδοξία δημιουργούν τα αποτελέσματα από φάρμακα που δοκιμάζονται σε κλινικές του εξωτερικού.

Στερούμαστε τις ελευθερίες μας γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή

«Ως επιστήμονες είμαστε εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως η παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας του καθενός είναι η μοναδική μας επιλογή, ενώ δεν φτάνει στον βαθμό της ανελευθερίας και του εγκλεισμού.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε πως ο ίδιος δεν έχει επισκεφθεί εστιατόριο ή καφετέρια από τον Φεβρουάριο, ενώ δήλωσε πως αν ήταν υποχρεωμένος να επισκεφθεί κατάστημα εστίασης, θα αφαιρούσε τη μάσκα του μόνο για να φάει ή να πιει καφέ.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών παραδέχθηκε πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες, κάτι που έχει επισημάνει η επιτροπή στην κυβέρνηση, ωστόσο είναι αδύνατη μια επένδυση στις συγκοινωνίες. Αντ΄αυτού, πρότεινε στους πολίτες να διατηρούν τις αποστάσεις, στο μέτρο που είναι εφικτού, και να φοράνε σωστά τη μάσκα κατά τις μετακινήσεις τους, ενώ σημαντικό είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, παραθέτοντας το αρνητικό παράδειγμα μπαρ στη δυτική Αττική που εξυπηρετούσε παράνομα περισσότερους από 100 πελάτες.

Είμαι και εγώ «μαθητής»

Σε έντονο συναισθηματικό ύφος, ο καθηγητής κατέληξε πως την σωστή συμπεριφορά θα την επιβάλλουν οι πολίτες στους εαυτούς τους. «Δεν είμαι "καθηγητής". Είμαι μαθητής», δήλωσε εξηγώντας πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται 18 ώρες καθημερινά, προσπαθώντας να κατανοήσει τον νέο κορονοϊό. «Κοιμάμαι 3-4 ώρες καθημερινά».

Ν. Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» Σέρρες, Ιωάννινα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδιαλιάς ανακοίνωσε πως αυξάνονται τα τεστ που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ, ενώ μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 25.000 μοριακοί έλεγχοι. 

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα, με τον Ν. Χαρδαλιά να τονίζει την ανάγκη να ανακοπεί το κύμα εξάπλωσης του ιού.

Από την Πέμπτη η Περιφερειακή Ενότητα Ιωάννινων και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μπαίνουν στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Η Νάξος και η Ροδόπη από το «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού εισάγονται στο «πορτοκαλί», ενώ η Αμοργός επιστρέφει στο «πράσινο».

Ο υφυπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους κατοίκους Λάρισας και Θεσσαλονίκης να τηρούν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ υπενθύμισε πως η 28η Οκτωβρίου θα εορταστεί χωρίς παρελάσεις και επίσημες τελετές, ενώ οι δοξολογίες και η κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Κατέληξε, δε, συμφωνώντας με την Σ. Τσιόδρα και επικαλούμενος την ατομική και συλλογική ευθύνη και συνείδηση καθενός.

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε περιορισμός των γιορτών των Χριστουγέννων

Τηλεκπαίδευση: Οδηγός εκπαιδευτικού για το Webex Meetings

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στον αέρα η τράπεζα θεμάτων για τις Πανελλήνιες 2021


 

σχετικά άρθρα

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών: Να λυθεί άμεσα το ζήτημα του παράβολου - Όχι στον αποκλεισμό εκπαιδευτικών
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών: Να λυθεί άμεσα το ζήτημα του παράβολου - Όχι στον αποκλεισμό εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό εκπαιδευτικών από τους πίνακες κατάταξης λόγω παράβολου
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών: Να λυθεί άμεσα το ζήτημα του παράβολου - Όχι στον αποκλεισμό εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί: Υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – προσφορά στα ιδιωτικά συμφέροντα
Εκπαιδευτικοί: Υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – προσφορά στα ιδιωτικά συμφέροντα
Ανακοίνωση του Μετώπου Δράσης και Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών στην Πρέβεζα για το νομοσχέδιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί: Υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – προσφορά στα ιδιωτικά συμφέροντα
Εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής: Να κλείσουν άμεσα τα ειδικά σχολεία
Εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής: Να κλείσουν άμεσα τα ειδικά σχολεία
Να ανασταλεί η λειτουργεία των δομών Ειδικής Αγωγής ζητούν οι εργαζόμενοι σε ΣΜΕΑ της Θεσσαλονίκης, μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της...
Εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής: Να κλείσουν άμεσα τα ειδικά σχολεία