Warning message

  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/watch/live/?v=754537762062722&ref=watch_permalink at this time, please check again later.
  • Unable to retrieve https://www.facebook.com/watch/?v=332825664667446 at this time, please check again later.
Δίκη Χρυσής Αυγής-Επεισόδια στο Εφετείο: Ούτε 600 άτομα, ούτε 150 μολότοφ (video)
Να δικαιολογήσει την ασύμμετρη αστυνομική βία που εκτυλίχθηκε στο Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου επιχείρησε η ΕΛΑΣ με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα - Ωστόσο οι εικόνες διαψεύδουν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που ισχυρίστηκε ότι την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής εκτός από τα 20.000 άτομα «τα 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότοφ»

Να δικαιολογήσει την ασύμμετρη αστυνομική βία που εκτυλίχθηκε στο Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της καταδικαστικής απόφασης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, επιχείρησε η ΕΛΑΣ δίνοντας στη δημοσιότητα οπτικοακουστικό υλικό από drone της αστυνομίας. Σχεδόν δέκα ημέρες από εκείνη την ιστορική ημέρα, έχουν ήδη κυκλοφορήσει δεκάδες βίντεο χρηστών και διαδηλωτών αλλά και δημοσιογράφων του alfavita που κάλυψαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, από τα οποία μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα στο Εφετείο. 

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ, το βίντεο «διαρκεί 07:32 λεπτά. Καλύπτει το χρόνο λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης έως και την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων και την επέκταση επεισοδίων προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως» και το οποίο «δείχνει πανοραμικά με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη. Δεν διαψεύδει τις εικόνες βίντεο που έχουν έως σήμερα παρουσιασθεί, συμπληρώνει όμως την εικόνα τους γιατί αυτά είχαν τραβηχτεί από χαμηλά».

Το βίντεο διαψεύδει Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Ωστόσο το βίντεο της ελληνικής αστυνομίας διαψεύδει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έσπευσε λίγο μετά την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων προς τους διαδηλωτές να ισχυριστεί ότι «από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότοφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας»

Υπενθυμίζεται ότι δευτερόλεπτα μετά την απόφαση του Εφετείου, χιλιάδες κόσμου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα για την ιστορική απόφαση, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πλαστικά μπουκάλια νερού προς τις κλούβες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες έξω από το Εφετείο και ακολούθησαν οι ρίξεις νερού και δακρυγόνων προς τους διαδηλωτές.


Όπως διαπιστώνει κανείς βλέποντας το βίντεο, μετά τον χαιρετισμό της απόφασης από τους χιλιάδες διαδηλωτές, δεν έπεσε καμία μολότοφ που να δικαιολογεί την επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους, αλλά πλαστικά μπουκάλια νερού και ένα (!) καπνογόνο. Αμέσως μετά ξεκίνησε η ρίψη νερού προς τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πλήθος και να ξεκινήσουν τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Επίσης διαπιστώνει κανείς με τα ίδια του τα μάτια, ότι στα επεισόδια που ακολούθησαν δεν συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα.


Ρίψεις νερού μέχρι και σε μπαλκόνια

01.png

Στον αντίποδα, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ρίξεις νερού μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος αλλά και ύστερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ το νερό από την αύρα έφτασε μέχρι και τα μαγαζιά και τα μπαλκόνια πολυκατοικιών που βρίσκονταν απέναντι από το Εφετείο, στο ύψος της Λουκάρεως.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=754537762062722&ref=watch_permalink


Αυτό που επίσης δεν έδειξε η αστυνομία, είναι το κυνηγητό των διαδηλωτών στην λεωφόρο Αλεξάνδρας από τις αύρες, αλλά και την απρόκλητη αστυνομική βία που εκτυλίχθηκε στα στενά της περιοχής, με άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν αδιακρίτως τον κόσμο τα γκλομπ.  

https://www.facebook.com/watch/?v=332825664667446


Το δελτίο τύπου της ελληνικής αστυνομίας

Δίνεται στην δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό από drone της Αστυνομίας για την 7η Οκτωβρίου, ημέρα απόφασης από το Εφετείο για την Χ.Α. Το βίντεο διαρκεί 07:32 λεπτά. Καλύπτει το χρόνο λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης έως και την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων και την επέκταση επεισοδίων προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως.

Στο βίντεο δεν υπάρχουν παρεμβάσεις. Ο χρόνος είναι συνεχής. Όπου χρειάζεται να σχολιασθεί ένα στιγμιότυπο, ο χρόνος παγώνει, φωτογραφίζεται από το ίδιο το βίντεο το γεγονός και για 3 δευτερόλεπτα παίζει η φωτογραφία. Μετά το βίντεο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Το βίντεο είναι από drone, δηλαδή από ψηλά, δείχνει πανοραμικά με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη. Δεν διαψεύδει τις εικόνες βίντεο που έχουν έως σήμερα παρουσιασθεί, συμπληρώνει όμως την εικόνα τους γιατί αυτά είχαν τραβηχτεί από χαμηλά.

Από το βίντεο αποδεικνύεται ότι:

α) γίνεται επίθεση κατά της Αστυνομίας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου

β) οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν πολύ στοχευμένα, προσεκτικά με λίγες ρίψεις νερού καταρχήν και ρίψη δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας στη συνέχεια, αυστηρά και περιορισμένα στην κατεύθυνση του αντιεξουσιαστικού μπλοκ.

Τόσο οι ρίψεις αυτές, όσο και τα δακρυγόνα περιορίζονται λοιπόν στον χώρο των επεισοδίων (έκταση επί της Λ. Αλεξάνδρας 30 μέτρα περίπου). Δεν υπάρχει δηλαδή ρίψη χημικών και νερού «στα τυφλά», στην κατεύθυνση προς την Β. Σοφίας όπου υπήρχε ο μεγαλύτερος όγκος της συγκέντρωσης.

Κατά συνέπεια οι αιτιάσεις για απρόκλητη επίθεση δεν ευσταθούν, οι διαμαρτυρίες για αναίτια διάλυση δεν προκύπτουν. Επίσης διαψεύδονται όσοι μίλησαν για «προσπάθεια» της Αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση

Το μόνο που αν και δεν εμφανίζεται μπορεί να ειπωθεί είναι πως η έναρξη των επεισοδίων επιτάχυνε την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων.

Τα αρχικά γεγονότα καταγράφονται ως εξής :

11:54:36 χειροκροτήματα για ανακοίνωση απόφασης.

11:54:59 αρχίζουν και πέφτουν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην γωνία Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Από το αντιεξουσιαστικό μπλοκ ξεχωρίζουν καταρχήν δύο ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια επιχειρούν αριστερά και δεξιά (κοιτώντας το Εφετείο) της 1ης κλούβας (αρίθμηση από Λουκάρεως προς Β. Σοφίας)

11:55:08 _11:58:10 Αρχίζει επίθεση με κοντάρια –σπάνε τζάμια- στην 1η κλούβα. [Σημ. δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βίντεο]

11¨55:16 Ρίψη καπνογόνου προς αστυνομικές δυνάμεις πίσω από την 1η και 2η κλούβα. [Σημ. δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βίντεο].

11:55:18. Ταυτόχρονα 2 συμβάντα. Επίθεση με πυροσβεστήρα μεταξύ 1ης και 2ης κλούβας. Ρίψη νερού στην ευθεία προς τους αντιεξουσιαστές από την αύρα.

Οι επιθέσεις με πυροσβεστήρα και η θραύση τζαμιών συνεχίζονται και

11:55.39 ρίψη δακρυγόνου κόνεως, σκόνης δηλαδή, που δεν κάνει νέφος άρα δεν διαχέεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι και η φορά του ανέμου ήταν σε κατεύθυνση από Β.Σοφίας προς Πεδίον Άρεως, άρα η όποια διάχυση δεν ήταν προς το μέρος του κύριου όγκου της συγκέντρωσης.

Στα επόμενα 20 δευτερόλεπτα οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών συνεχίζονται και στις

11:55:55 η ρίψη νερού είναι συνεχής.

Παρ΄όλα αυτά στις

11:56:22 γίνεται επίθεση με δακρυγόνο και πυροσβεστήρες.

Στις 11:56:50, δηλαδή σε διάστημα 2 λεπτών από την ανακοίνωση της απόφασης, ο χώρος μπροστά από τις δύο κλούβες έχει αδειάσει από κόσμο.

Η πρώτη μολότοφ σκάει στις 11:56:57 κοντά στην συμβολή Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας και έκτοτε τα επεισόδια γενικεύονται προς την κατεύθυνση του Πεδίου Άρεως με συνεχή ρίψη μολότοφ και χημικών. Οι μολότοφ με κροτίδα-εμπρηστικές ξεπερνούν τις 150 και οι διαφόρων τύπων χειροβομβίδες της Αστυνομίας τις 80. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποτρέπουν τους αντιεξουσιαστές να στραφούν προς Εξάρχεια και το κέντρο της πόλης . Επίσης απέτρεψαν οποιαδήποτε βλάβη ιδιωτικής περιουσίας ή δημόσιου κτηρίου κατά μήκος της Λ. Αλεξάνδρας.

Στο ενδιάμεσο δηλαδή στις 11:59:30 γίνεται ομαλά, όπως φαίνεται στο βίντεο, η αποχώρηση του κυρίου όγκου της συγκέντρωσης προς την Β. Σοφίας.

Συμπερασματικά:

Έως την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων, η Αστυνομία έχει κάνει χρήση 3 δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας και 1 δακρυγόνου νέφους. Έχει κάνει ρίψεις νερού σε ακτίνα που ενοχλεί κατά μέγιστο το 8-10% των συγκεντρωθέντων.

Η Αστυνομία σε αυτό το 4-5λεπτο αποτρέπει την πυρπόληση σε 2 κλούβες και υποχρεώνει τους επιτιθέμενους να αποκοπούν από την συγκέντρωση και χωρίς να βρουν διέξοδο προς το κέντρο της πόλης να κατευθυνθούν προς το Πεδίο του Άρεως.

Όλη η εικόνα για τα επεισόδια στο Εφετείο είναι εδώ, αδιάψευστα, από το drone και το βίντεο.

Όσοι βιάστηκαν ακόμη μια φορά σε συμπεράσματα, στη συνήθεια της καταγγελίας και στην κομματική εκμετάλλευση των θλιβερών επεισοδίων, δείχνουν ότι δεν αντέχουν μια σοβαρή, δημοκρατική Αστυνομία.

Το βίντεο δίνεται στην δημοσιότητα γιατί αυτή η δημοκρατική Αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί. Κι ενημερώνει γιατί χρειάζεται την συνεργασία των πολιτών στην περιφρούρηση του δικαιώματος τους του συνέρχεσθαι. Οφείλει επίσης να βελτιώνεται ώστε οι λίγοι, όσο κι όπως κι αν καλύπτονται, να μην μπορούν να αποτρέπουν τους πολλούς, ούτε να καίνε την πόλη.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα