βουνό και θάλασσα
Γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει δίπλα του κάποιο βουνό ή κάποια θάλασσα, να μην είναι του παιδικού του ορίζοντα Μορφή, εικόνα του λατρευτή!

Αγαπάμε τα βουνά και τη θάλασσα διπλά: συνειδητά (επιλέγοντάς τα για διακοπές, αναψυχή, δραστηριότητες κλπ) και ασυνείδητα ως πρωταρχικά βιώματα, που ενσωματώνονται στον βαθύτερο πυρήνα της ύπαρξής μας και της ζωής μας ως κραταιό και συστατικό στοιχείο του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Και η εξήγηση απλή και στέρεα είναι. Ζυμωμένη είναι η πατρίδα μας με βουνά και θάλασσα, με βράχους και νερό – λιγοστά τα άλλα στοιχεία της.

Οι γεωφυσικοί χάρτες, που φτιάχναμε στο δημοτικό σχολείο, γεμάτοι με καφετί χρώμα ήταν στα ψαροκόκκαλα των βουνών στην ηπειρωτική μα και στη νησιώτικη Ελλάδα και με γαλάζιο χρώμα στα ατέλειωτα πελάγη και στις θάλασσες που περιτριγύριζαν κάθε γωνιά της.

«Να προσέχετε, μην ξεχάσετε εκεί που έχουμε τις λιγοστές μεγάλες πεδιάδες: στο νομό μας (στην Ηλεία), στον Θεσσαλικό κάμπο, στη Δυτική Μακεδονία, στον Έβρο και στη Θράκη και κοντά στα μεγάλα ποτάμια μας», τόνιζε με έμφαση ο δάσκαλος των παλιών καιρών και απαιτούσε να ξέρουμε όλα τα γεωγραφικά κλπ στοιχεία της πατρίδας (βουνά, οροσειρές, ποτάμια, λίμνες, ακρωτήρια, κόλπους, πελάγη, πόλεις…) απέξω και ανακατωτά, να τα δείχνουμε στο χάρτη αμέσως χωρίς σκέψη και συλλογισμούς.

Βουνά και θάλασσες παντού, μα πουθενά η ίδια εικόνα. Ο καλλιτέχνης της φύσης είναι γενναιόδωρος. «Δεν ήθελε πολλή παραγωγή, ήθελε αισθητική». Ποικιλομορφία, εικόνες με πολλούς χρωματισμούς, με γραμμές πληθωρικές, να δίνουν ξεχωριστούς ορίζοντες στον κάθε τόπο και στον κάθε άνθρωπο, και το ηλιόφως να πλημμυρίζει, να διαχέεται και να αντανακλάται στη σκληρότητα των βουνών και στην απεραντοσύνη των θαλασσών.

Και να μην ξέρεις γιατί να είναι τόσο κοντινά, βουνό και πέλαγος… Να θέλει άραγε το Πήλιο να ρίχνει τη σκιά του ή να καθρεφτίζεται στου Αιγαίου και στου Παγασητικού τα νερά ή τα πελάγη αυτά να γλυκοφιλούν τους πρόποδές του και να του σμιλεύουν τις μορφές του ή κάτι άλλο να συμβαίνει που στων καιρών το μακρύ διάβα μπορεί μόνο να φανερωθεί; Ποιος μπορεί να γνωρίσει τα τόσα και τόσα σμιλέματα των βραχονησίδων, των ακρωτηρίων, των κολπίσκων, των παράκτιων σπηλαίων, των αψίδων, των ατέλειωτων σχημάτων που έχουν γίνει στις απέραντες ακτογραμμές της Ελλάδας από των κυμάτων και των ανέμων τα καλοκαιρινά παιχνιδίσματα και τις χειμωνιάτικες ορμές;  

Τα βουνά έχουν Μορφή, έχουν γεωλογική ταυτότητα, κρύβουν αιώνες και αιώνες πάνω τους. Σαν τα περιδιαβαίνεις αναζητάς κομμάτια του ουρανού ανακατωμένα με τα δικά τους σχήματα, που διαρκώς αλλάζουν και το πνεύμα σου ατενίζει όλο και πιο ψηλά, θέλεις να κλέψεις κομμάτια της δικής τους αιωνιότητας.

Στων θαλασσών τη χάρη σαν βυθίζεσαι άλλες είναι οι αισθήσεις του γυμνού σου σώματος, οι στοχασμοί σου τόσο διαφορετικοί και  αν ανακαλύπτεις των βυθών τα σχήματα ένας κόσμος ολόκληρος, αθέατος αναζητά τις δικές σου ερμηνείες, το δικό σου φανέρωμα.

Βουνά και θάλασσες… Ο Όλυμπος, η Πίνδος, ο Σμόλικας, η Ροδόπη, η Ίδη, ο Χελμός, το Βελούχι… ο Θερμαϊκός, το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό, ο Σαρωνικός, ο Κορινθιακός… δεν είναι μόνο φυσικά στοιχεία της κοινής συλλογικής μας ταυτότητας μα και κομμάτια του συναισθήματός μας με τις τοπικές ιδιαιτερότητες να δίνουν  στον καθένα μας το δικό του ξεχωριστό αγαπημένο είδωλο.

Γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει δίπλα του κάποιο βουνό ή κάποια θάλασσα, να μην είναι του παιδικού του ορίζοντα Μορφή, εικόνα του λατρευτή!       

      

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»