Συνωστισμός
Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει την επιβολή προστίμου σε οδηγούς και επιβάτες για πληρότητα άνω του 65% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύγχυση και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η ανανέωση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ενώ τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με το θερινό ωράριο λειτουργίας, με μειωμένες ανταποκρίσεις σε λεωφορεία και συρμούς, ανανεώνεται το μέτρο της πληρότητας μέχρι 65% στα ΜΜΜ, ενώ για τις παραβάσεις προβλέπεται η επιβολή προστίμου σε οδηγούς και επιβάτες.

Συγκεκριμένα, η απόφαση με τίτλο «κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Άρθρο 7) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Κυριακή 26 Ιουλίου και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του κ. Καραμανλή, αναφέρεται ότι:

« Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (…), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού εξήντα πέντε (65%) του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό».

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος athenstransport.com, τυχόν παράβαση της συγκεκριμένης διάταξης επιφέρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού του 65%, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε επιβάτες οι οποίοι δεν φέρουν μάσκα προστασίας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εφαρμογή του μέτρου καθίσταται πρακτικά αδύνατη καθώς σε περίπτωση ελέγχου είναι μάλλον αδύνατον να εξακριβωθεί ποιοι επιβάτες είναι... υπεράριθμοι και ποιοι «καλυπτόμενοι» από το προβλεπόμενο ποσοστό. Την αδυναμία εφαρμογής του μέτρου, άλλωστε, επιβεβαιώνουν οι καθημερινές, σχεδόν, εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εύλογες απορίες για τα μέτρα της πολιτείας εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Την ενεργή αυτή αντίφαση σημείωσε, άλλωστε, εμμέσως και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Α. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ομολογώντας πως φαινόμενα συνωστισμού είναι εύλογο πως θα υπάρξουν:

«Ειδικότερα για τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να πω ότι εξαντλούμε τα όριά μας. Με βάση τα διαθέσιμα οχήματα και το προσωπικό που έχουμε, κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε συγκοινωνίες υπό διάλυση… Έχει γίνει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Μια διαρκής διαχείριση κρίσης. Πάρτε τα λεωφορεία για παράδειγμα: Στην Αθήνα παραλάβαμε 800 στο δρόμο και σήμερα έχουμε 1200, στη Θεσσαλονίκη 200 και σήμερα έχουμε 350. Ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε κι άλλα, με leasing, για να καλύψουμε το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να παραλάβουμε νέα λεωφορεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Ό,τι και να κάνουμε, όμως, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Γι΄αυτό λέμε: Στα ΜΜΜ φοράμε όλοι μάσκα. Πάντα. Η μεγάλη πλειονότητα των επιβατών, εξακολουθεί να το τηρεί αυτό. Λίγοι δεν το κάνουν.»

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα