Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/NGOdiotima/photos/a.117228345280577/1126465271023541/?type=3&theater at this time, please check again later.
Αστυνομικοί αρνήθηκαν τη κατάθεση μήνυσης από θύμα ενδοοικογενειακής βίας με πρόσχημα τον κορονοϊό
Όπως καταγγέλλει το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», η γυναίκα μετέβη με τα παιδιά της και μάρτυρες σε αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση, όμως οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο, ενώ προσπάθησαν να αποτρέψουν την εκκίνηση οποιαδήποτε διαδικασίας

Αστυνομικοί αρνήθηκαν να παραλάβουν μήνυση γυναίκας που είχε υποστεί ενδοοικογενεικαή βία και κακοποίηση από το σύζυγό της, με φορμή τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού. Αυτό καταγγέλλει το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με ανάρτηση στο facebook.

Όπως αναφέρεται, η γυναίκα είχε μεταβεί σε αστυνομικό τμήμα με τα παιδιά της, αλλά και μάρτυρες που μάλιστα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τη σώσουν από τη μανία του συζύγου της.

Αντ' αυτού, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά στη γυναίκα και στους μάρτυρες να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα. Λίγο πριν μάλιστα είχαν προσπαθήσει να τους αποτρέψουν από το να καταθέσουν μήνυση.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Κέντρου, «το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης συνθήκης, στην οποία οι επιζώσες έμφυλης βίας είναι αναγκασμένες να #μενουμεσπίτι 24/7 με τους κακοποιητές τους. Συνθήκη που γνωρίζουμε ότι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο έξαρσης της ενδοοικογενιακής βίας».

Ακόμα, «το Κέντρο #Διοτίμα τονίζει τον έντονο προβληματισμό του για την άρνηση εφαρμογής του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, με την επίκληση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εν μέσω πανδημίας».

Αναλυτικά η καταγγελία του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»:

Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας από τις αστυνομικές αρχές, εν μέσω πανδημίας και γενικευμένου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών:

Όπως μας έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, εξυπηρετούμενη του φορέα μας, που μόλις είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία και σωματική κακοποίηση από το σύζυγό της, κατέφυγε μαζί με τα ανήλικα παιδιά της στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση στον κακοποιητή, όπως προβλέπει ο νόμος 3500/2006.

Μάλιστα η γυναίκα είχε μαζί της και μάρτυρες, που αποδείκνυαν το περιστατικό, καθώς και αυτοί είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να την προστατέψουν. Και αυτοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν μήνυση κατά του δράστη.

Σύμφωνα με το νόμο οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες: να ερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να ενημερώσουν εγγράφως τον/ την Εισαγγελέα.

Αντ’ αυτού, αρνήθηκαν κατηγορηματικά στην επιζώσα και τους μάρτυρες να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα.

Ως δικαιολογία για την πρακτική τους ανέφεραν τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν θα παραλαμβάνουν μηνύσεις μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα για να αποτρέψουν τη γυναίκα από οποιαδήποτε ενέργεια προέβαλαν για πολλή ώρα, σωρευτικά με τις νέες συνθήκες, και τη συνήθη επιχειρηματολογία που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιζώσες στα ΑΤ, ότι δλδ: «η μήνυση για ενδοοικογενειακή βία δεν έχει νόημα γιατί οδηγεί σε νέες μηνύσεις», «ο δράστης δεν πρόκειται να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου», «ακόμη αν υποθέσουμε ότι τελικά συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου θα υποβάλει και αυτός μήνυση με αποτέλεσμα να συλληφθεί και η γυναίκα», «τα δικαστήρια αργούν να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις» και σε κάθε «περίπτωση αυτά δεν είναι θέματα που λύνει η αστυνομία και η ποινική δικαιοσύνη αλλά ένα διαζύγιο» !!!

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης συνθήκης, στην οποία οι επιζώσες έμφυλης βίας είναι αναγκασμένες να #μενουμεσπίτι 24/7 με τους κακοποιητές τους. Συνθήκη που γνωρίζουμε ότι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο έξαρσης της ενδοοικογενιακής βίας. Αυτό άλλωστε καταγράφουν και όλες οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες.

Το Κέντρο #Διοτίμα τονίζει τον έντονο προβληματισμό του για την άρνηση εφαρμογής του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, με την επίκληση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εν μέσω πανδημίας.

Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία και όλες τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των επιζωσών έμφυλης βίας.

Στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στις επιζώσες έμφυλης βίας.

#diotima #menoumespitiSOS #endgbv

 

https://www.facebook.com/NGOdiotima/photos/a.117228345280577/1126465271023541/?type=3&theater

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
metatheseisk.jpg
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία
Ενας οδηγός για τις αμοιβαίες μεταθέσεις από τον αιρετό στο ΠΥΣΠΕ Πέλλας Ηλία Διαμαντόπουλο
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία