Γυμναστική στο σπίτι
«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σπεύδει να σφετεριστεί τον ρόλο του αυθεντικού μεταφορέα των συμβουλών και προγραμμάτων ασκήσεων του Π.Ο.Υ»

… Αθάνατε Γκέμπελς ωχριάς μπροστά στον τρόπο προώθησης μικροσυνδικαλιστικών συμφερόντων στην χειμαζόμενη πατρίδα μας τις ημέρες του κορωναϊού.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί η παραπληροφόρηση και η μετάδοση ανακριβειών. Ξεκινάμε από κάποια αναντίρρητη αλήθεια και την μετατρέπουμε σε μισή αλήθεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδοθεί μία ψευδής ή και ανακριβής πληροφορία και να αποκτήσει αληθοφάνεια.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί ο φασισμός της μονόπλευρής και αναπάντητης επικοινωνίας και εσφαλμένης πληροφόρησης.

Σε μία ευαίσθητη για το ευρύ κοινό συγκυρία αυτού του πρωτόγνωρου μεγέθους, περνιούνται ψευδή και ανακριβή μηνύματα, που αποκτούν θεμέλια επιδρώντας καταλυτικά στην προώθηση συλλογικών ή και ατομικών συμφερόντων.

Εξηγούμαι: Είμαστε ή δεν είμαστε όλοι κρεμασμένοι από τα χείλη των επιστημόνων της υγείας αυτές τις ζοφερές ημέρες που περνάμε; Ναι χωρίς αμφιβολία.

Είμαστε ή δεν είμαστε άκριτοι και άφρονες δέκτες οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά την προσωπική μας υγεία και κατάσταση; Ναι χίλια τα εκατό. Παράδειγμα για του λόγου το αληθές: Μόλις τόλμησαν οι αρμόδιοι για τον κορωναϊό να ψελλίσουν τη φράση ότι ίσως η παρακεταμόλη είναι μια φαρμακευτική ουσία που βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου, άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων από τα σχετικά φάρμακα.

Ο Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) λοιπόν αντίστοιχα με τα παραπάνω ,παρέχει συμβουλές στην παγκόσμια κοινότητα για την διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης κατά την παραμονή στο σπίτι και άμεσα σπεύδει ο Π.Σ.Φ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών) να σφετεριστεί τον ρόλο του αυθεντικού μεταφορέα των συμβουλών και προγραμμάτων ασκήσεων του Π.Ο.Υ στους Έλληνες πολίτες χωρίς, κατά τη γνώμη μου τεχνηέντως, να κάνει διάκριση σε υγιείς ή πάσχοντες. Το επεκτείνει μάλιστα απερίσκεπτα και προτρέπει όσους πολίτες έχουν απορίες για τις συστάσεις του Π.Ο.Υ να απευθύνονται στον φυσικοθεραπευτή τους τηλεφωνικά καθώς, όπως λέει, ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός της θεραπευτικής άσκησης αλλά, άκουσον άκουσον, και της κίνησης.

Όμως είναι τόσο απίστευτη η παραπειστική πληροφορία που, κατά δήλωση του προέδρου του Π.Σ.Φ, και αυτό αναγκαστικά το παραθέτει, ο Π.Ο.Υ συστήνει στους πολίτες, που θα μείνουν αναγκαστικά στο σπίτι, να ακολουθούν τις οδηγίες του για διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και προτείνει προγράμματα ασκήσεων, που μπορεί να ακολουθούν οι πολίτες, εφόσον το επιτρέπει η σωματική τους κατάσταση. Όμως δεν μας είπε κιόλας, τυχαίο άραγε, ποιος είναι ο κατάλληλος επιστήμονας που θα μεταδώσει αυτές τις συμβουλές και τα προγράμματα άσκησης στους πολίτες που το επιτρέπει η σωματική τους κατάσταση. Κατά λάθος άραγε παραπάνω συστήνεται στους πολίτες, αδιακρίτως, να τηλεφωνούν στον φυσικοθεραπευτή τους για να τους συμβουλεύσει ως ειδικός της κίνησης και της θεραπευτικής άσκησης; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Όμως λέγε λέγε κάτι θα μείνει. Αυτός πιστεύω είναι και ο στόχος του Π.Σ.Φ. Το ευρύ κοινό από τα συγκεχυμένα και παραπειστικά μηνύματα να συνδέσει τους φυσικοθεραπευτές με τη συνταγογράφηση άσκησης και στους υγιείς πολίτες του ελληνικού πληθυσμού.

Αν κάνω λάθος, είμαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε διάψευση. Όποιος όμως θέλει να με διαψεύσει, θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει στο ερώτημα: Ποιος είναι κατάλληλος και ειδικά καταρτισμένος να μεταδώσει με γνώση και αυθεντικότητα τις συμβουλές του Π.Ο.Υ για την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης στους υγιείς πολίτες και να εξηγήσει το αντίστοιχο ασκησιολόγιο, ο πτυχιούχος φυσικής αγωγής ή ο φυσικοθεραπευτής; Υπάρχουν στα προγράμματα σπουδών των φυσικοθεραπευτών εξειδικευμένα ως προς αυτό μαθήματα προπτυχιακά ή και μεταπτυχιακά; Επιφυλάσσομαι για περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα αυτό με την βοήθεια του επαγγελματικού και συνδικαλιστικού μας οργάνου του ΠΣΕΑΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης).

Ολοκληρώνω στο σημείο αυτό την αρχική τοποθέτησή μου με μία απογοητευτική παρατήρηση. Είναι γνώρισμα του γενναίου και ηθικού ανθρώπου να μην εκμεταλλεύεται τον συνάνθρωπό του, στην δύσκολη στιγμή για ιδιοτελή οφέλη. Οποιαδήποτε ταύτιση της παρατήρησης αυτής με πρόσωπα ή πράγματα και καταστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω επαφίεται στην κρίση σας.

Εγώ πάντως δεν διατηρώ καμία αμφιβολία. Είμαι σίγουρη ότι, όταν θα τελειώσει αυτός ο πρωτόγνωρος εφιάλτης του κορωναϊού, τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Γιατί μπορεί στο φρόνημα και τη σκέψη των ανθρώπων με λογική και κατανόηση, πράξεις όπως και οι παραπάνω να προκαλούν τον αποτροπιασμό τους, αλλά υπάρχει και η άλλη οδός. Η οδός της Δικαιοσύνης και των Δικαστηρίων που είναι αρμόδια για την άρση, με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, όλων των δυσμενών συνεπειών, για έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο, όπως της Φυσικής Αγωγής, που προκαλούν παραπειστικές και ανακριβείς τοποθετήσεις όπως οι παραπάνω, που αγγίζουν τα όρια της αντιποίησης επαγγέλματος. Εκτός αν υπάρχει το φιλότιμο και δοθούν αρμοδίως οι απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινήσεις.

Μπορείτε να κατανοήσετε την συναισθηματική μου φόρτιση διαβάζοντας τον χειρισμό του θέματος από τον Π.Σ.Φ διαβάζοντας τα παρακάτω Link:

 

Ολυμπία Ζαραμπούκα MSc, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Οργανωτική Συντονίστρια ΠΕΝΕΛΦΑ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 

Οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής καλείστε να γίνετε μέλη στην ομάδα εκπαιδευτικού περιεχομένου για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις:

Παιδεία και Εκπαίδευση, φίλοι, μέλη και παράγοντες, παράθυρο στο μέλλον

https://www.facebook.com/groups/paideiakaiekpaideysi/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάτια
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους βοηθάει στη λίπανση, το καθάρισμα και την ενυδάτωση των ματιών
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)