Thumbnail
Για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων νοικοκυριών το ποσό των 700 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, ενώ γίνεται προσπάθεια η καταβολή του να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου με στόχο να κλείσει στις 26 του μήνα προκειμένου να πιστωθούν στη συνέχεια οι λογαριασμοί των δικαιούχων με το μέρισμα πριν την 31η Δεκεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η καταβολή του μερίσματος να ξεκινήσει ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ είναι η ίδια με αυτήν μέσω της οποίας υποβλήθηκαν οι αιτήσεις και για το περσινό κοινωνικό μέρισμα. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει τα στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΑΦΜ και τα εισοδήματα, δείχνουν ποιοί είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος των 700 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό το οποίο πρέπει να δηλωθεί από τους δικαιούχους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι κυρίως το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους προκειμένου να γίνει η καταβολή του ποσού.

Οι τέσσερεις κατηγορίες νοικοκυριών με 953.000 μέλη που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

1 Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 19.140 νοικοκυριά.

2 Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών ανέρχονται σε 163.778.

3 Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη μονογονεϊκές οικογένειες με τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν να υπολογίζονται σε 40.927.

4 Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Για να λάβουν τα νοικοκυριά την έκτακτη ενίσχυση θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

- Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

- Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

- Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
δημόκριτος δημοκρίτειο δπθ
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσιάζει έναν ακαδημαϊκό βοηθό ΤΝ που θωρακίζει την αξιοπιστία της γνώσης και ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια