Thumbnail
Το Airbnb έχει εκτοξεύσει τις τιμές - Η συγκατοίκηση βγαίνει πιο φτηνά - Ακόμη και τσακωμοί για ένα σπίτι

Σε «αγώνα δρόμου» εξελίσσεται η προσπάθεια φοιτητών και γονέων να βρουν σπίτι για να νοικιάσουν στο Ηράκλειο, αφού τα διαμερίσματα με το αυτοκόλλητο «ενοικιάζεται» τα βρίσκεις με το… σταγονόμετρο.

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο Γενικός Γραμματέας Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Πετράκης, μεγάλη ευθύνη φέρει το Airbnb: «βέβαια ναι μεν η πλατφόρμα του Airbnb έχει μειώσει τα ενοικιαστήρια στα σπίτια, όμως να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχει ανοικοδόμηση, δηλαδή δε χτίζονται καινούρια σπίτια».

Ο κ. Πετράκης τονίζει ότι η πλατφόρμα πέραν του ότι έχει μειώσει τα σπίτια προς μόνιμη ενοικίαση, έχει εκτοξεύσει και τις τιμές: «Γονείς και παιδιά ψάχνουν σπίτια κυρίως στο κέντρο ή σε περιοχές γύρω από το κέντρο. Ψάχνουν γκαρσονιέρες και διαμερίσματα σε δρόμους που οδηγούν προς τα Πανεπιστήμια, όπως π.χ. στην 62 Μαρτύρων ή το Γιόφυρο. Όμως οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Για παράδειγμα, στο κέντρο τα 20 με 30 τ.μ. ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα νοικιάσει έως 300 €. Αυτή η κατάσταση, δηλαδή, έχει κάνει την εκμετάλλευση να “ξεφυτρώσει”. Όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, οι τιμές μειώνονται. Δηλαδή τα ίδια τετραγωνικά μισθώνονται για 230 – 250 €».

Η συγκατοίκηση… τους βγαίνει πιο φτηνά

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και του Airbnb, ανθεί η συγκατοίκηση. Και αυτό διότι τα χρήματα στον κάθε ενοικιαστή είναι πολύ πιο λίγα συγκριτικά με το να έμενε μόνος του.

Πρόκειται για ένα γεγονός που επισημαίνει και ο κ. Κωνσταντίνος Πετράκης:

«Αυτή είναι η τελευταία κατηγορία ενοικιαστών που μπορούμε να διακρίνουμε. Πλέον επιλέγουν να μείνουν δύο ή τρία άτομα μαζί σε 3άρια και 4άρια τα οποία οι σπιτονοικοκύρηδες τα δίνουν για 400 με 500 ευρώ. Έτσι, πέφτει το μηνιαίο κόστος για τον καθένα. Φυσικά έχει μεγάλη διαφορά να πληρώνει μία οικογένεια 250 ευρώ για μία γκαρσονιέρα από το να δίνει 200 ευρώ και ο φοιτητής να συγκατοικεί. Αυτή η επιλογή είναι μία καλή λύση».

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης αναφέρει ότι πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να κάνουν και τους δύο τρόπους μίσθωσης, δηλαδή να νοικιάζουν για εννέα μήνες το σπίτι τους, για παράδειγμα σε αναπληρωτές καθηγητές, και τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες να το βάζουν στην πλατφόρμα του Airbnb.

«Πάντως, κατά τη γνώμη μου», λέει ο κ. Πετράκης, «το Airbnb δεν έχει αποδειχθεί, δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι μία κερδοφόρα διαδικασία και επιχείρηση. Υπάρχουν δυσαρεστημένοι ιδιοκτήτες σπιτιών που βλέπουν τα πρώτα σύννεφα και φεύγουν από την πλατφόρμα. Διότι, μην ξεχνάμε, ότι οι φόροι και οι προμήθειες που πρέπει να πληρώσουν είναι πολλά χρήματα».

Τσακωμοί για ένα σπίτι

Φαινόμενο, όμως, αποτελεί το ότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές έχουν τεταμένα νεύρα στην προσπάθειά τους να βρουν σπίτι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που λογομαχούν για την γκαρσονιέρα που δεν κατάφεραν να νοικιάσουν: «Πολλές φορές χρησιμοποιούν ύβρεις προς τους μεσίτες γιατί οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν τελευταία στιγμή να νοικιάσουν το διαμέρισμα σε άλλον».

Και φυσικά όλα αυτά είναι στο… παιχνίδι όταν φοιτητές, οικογένειες, γονείς δεν μπορούν να βρουν σπίτι και καταλήγουν να περιφέρονται με τις ώρες στους δρόμους για λίγα τετραγωνικά.

Πηγή: neakriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές