Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η βιομηχανική κάνναβη δεν μπορεί να θεωρηθεί ναρκωτικό

Αθώος κρίθηκε σήμερα ένας 56χρονος Χανιώτης, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις λιμενικές Αρχές, με προϊόντα κάνναβης.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, καθώς -όπως είπε- δεν φαινόταν αν τα προϊόντα προερχόταν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που με το ποσοστό THC 0,02%, δεν θεωρείται ναρκωτική ουσία. Ο πρόεδρος, ωστόσο, τον έκρινε αθώο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, στο άκουσμα της πρότασης του εισαγγελέα ζήτησε να γίνουν εκ νέου έλεγχοι από το Χημείο του Κράτους για να φανεί αν τα προϊόντα ήταν νόμιμα, καθώς -όπως τονίστηκε- οι διωκτικές Αρχές δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Ο Γιάννης Τσιρωνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε δήλωσή του σημείωσε ότι το δικαστήριο έκανε καλά τη δουλειά του, καθώς δεν τεκμαίρεται πουθενά ότι τα προϊόντα της εταιρείας περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, καθώς είναι προϊόντα που καλλιεργούνται νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

«Μου έκανε εντύπωση βέβαια», πρόσθεσε, «ότι η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του, επιμένοντας ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι ναρκωτικό. Η βιομηχανική κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Ζαγκανας, ανέφερε ότι η κλωστική κάνναβη πλέον μπορεί να καλλιεργείται και να παράγονται προϊόντα.

«Δυστυχώς, μετά λύπης μου κατάλαβα ότι το δικαστήριο σήμερα έμαθε την ύπαρξη της συγκεκριμένης νομοθεσίας και για αυτό η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε και την καταδίκη του κατηγορουμένου. Ευτυχώς, ο πρόεδρος, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική μάτια στην νομοθεσία, οδηγήθηκε στην αθωωτική απόφαση.

Αυτή η απόφαση είναι και η πρώτη αυτού του είδους για τα δικαστηριακά δεδομένα και μακάρι να αποτελέσει οδηγό, για να μην ταλαιπωρούνται άλλοι άνθρωποι με παρόμοιες περιπτώσεις για τη συγκεκριμένη ουσία που εμπίπτει στις μη απαγορευμένες ουσίες εκ του νόμου».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 56χρονος Χανιώτη είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2018 στο λιμάνι της Σούδας, επειδή ο ειδικός σκύλος στην ανίχνευση ναρκωτικών «μύρισε» στις αποσκευές του προϊόντα με κάνναβη και συγκεκριμένα μισό κιλό αλεύρι και τρία σαπούνια.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και άλλα αντίστοιχα προϊόντα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και στη συνέχεια σε δίκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων.

Όλα τα προϊόντα εστάλησαν στο Χημείο του Κράτους για αναλύσεις. Στα Χανιά, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, βρέθηκε και ο κ. Τσιρώνης.

Πηγή: flashnews.gr
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alfavita
Πανελλαδικές - Έκθεση 2026: Πώς 90.000 μαθητές θα δουν πρώτοι στο κινητό θέματα και λύσεις
Με μία απλή ρύθμιση στη Google, μαθητές και γονείς μπορούν να βλέπουν άμεσα στο κινητό τους τα θέματα, τις λύσεις και τις πρώτες εκτιμήσεις για τη...
Πανελλαδικές - Έκθεση 2026: Πώς 90.000 μαθητές θα δουν πρώτοι στο κινητό θέματα και λύσεις
Νίκη Κεραμέως
Πανελλήνιες 2026 - Ν. Κεραμέως προς μαθητές: «Κανένας βαθμός δεν καθορίζει την αξία σου»
Το μήνυμα της πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών: «Κανένας βαθμός δεν καθορίζει την αξία σου»
Πανελλήνιες 2026 - Ν. Κεραμέως προς μαθητές: «Κανένας βαθμός δεν καθορίζει την αξία σου»