Thumbnail
ΕΝΦΙΑ

Αρχές Μαΐου αναμένεται -εκτός απρόοπτου- να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στον ΕΝΦΙΑ, στις μεταβιβάσεις, ενώ θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Ήδη έχει ξεκινήσει το μαγείρεμα των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων για να μην προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε το στίγμα των αλλαγών έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δήλωσε ότι «η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Επίσης η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Απριλίου.

Οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες, ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Όσο και αν γίνονται προσπάθειες να μην επιβαρυνθεί κανείς από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αυτό προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται αδύνατο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικό οι τιμές ζώνης αυξάνονται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από τις τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης θα υπάρξουν και αυξομειώσεις σε 21 φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Με τον χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά.

Δεδομένου ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δύο ενδεχόμενα να προχωρήσει σε χειρουργικές αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες τιμές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

farmaka
Προσοχή! Τα νέα φάρμακα για αδυνάτισμα «λιώνουν» λίπος αλλά και... μυς
Μελέτη του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια προειδοποιεί ότι οι αγωνιστές GLP-1 μειώνουν σημαντικά τη μυϊκή μάζα – Κίνδυνοι για καρδιά, πνεύμονες και...
Προσοχή! Τα νέα φάρμακα για αδυνάτισμα «λιώνουν» λίπος αλλά και... μυς
Παιδιά στη Γάζα
Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Η θετική απάντηση της Χαμάς στη νέα πρόταση εκεχειρίας φέρνει ελπίδες για άμεση μείωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας
Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός
τροχαίο
Τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό: Τρεις νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας – Επιβάτες επιστρέφανε από γάμο
Σοκαρισμένοι οδηγοί και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η φονική σύγκρουση
Τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό: Τρεις νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας – Επιβάτες επιστρέφανε από γάμο