Thumbnail
Εκτός από τους πολιτικούς, ένα μεγάλο σκέλος της υπόθεσης Novartis καλύπτει και πρακτικές κατευθυνόμενων συνταγογραφήσεων

Όπως αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, η εταιρεία χρησιμοποιούσε το σύστημα «engage» (μτφ: δέσμευση) για να εξασφαλίσει συνταγογραφήσεις φάρμακα και λοιπά προϊόντα του ομίλου. Φυσικά, με το αζημίωτο.

Κατά τα λεγόμενα του «Μάξιμου Σαράφη», η Novartis, είχε χωρίσει τους γιατρούς σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη... δυναμικότητα τους.

Ηταν οι γιατροί τύπου Α, οι οποίοι είχαν την μέγιστη συνταγογραφική δυνατότητα, οι γιατροί τύπου Β, μεσαίας συνταγογραφικής δυνατότητας και οι τύπου Γ, χαμηλής δυναμικότητας.

Υπήρχε όμως και άλλη κατηγοριοποίηση, σύμφωνα πάντα με τον προστατευόμενο μάρτυρα. Οι γιατροί τύπου 1, οι οποίοι έγραφαν πολλά φάρμακα της Novartis, οι τύπου 2 και οι τύπου 3.  Στόχος της εταιρίας ήταν να γίνουν όλοι οι γιατροί να γίνουν τύπου Α1. Δηλαδή μέγιστης  συνταγογράφησης των φαρμάκων της εταιρίας. 

Το πρόγραμμα Exactly της περιόδου 2008-2009 είναι ένα παράδειγμα, σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα. «Ηταν μία από τις μελέτες τύπου Β, η οποία δόθηκε σε παθολόγους και καρδιολόγους για να συνταγογραφούν καρδιολογικά σκευάσματα της εταιρίας. Αυτό σήμαινε ότι η εταιρία κατέβαλλε στους γιατρούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αμοιβή για περισσότερα από ένα σκευάσματα, η οποία αμοιβή ήταν 1.000 ευρώ ανά σκεύασμα. Όσο περισσότερα σκευάσματα και αριθμό περιστατικών συνταγογραφούσε ο γιατρός, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αμοιβή του» καταλήγει ο μάρτυρας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεύμα
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό
Επιστήμονες στο τμήμα έρευνας του μεταβολισμού του Ινστιτούτου Max Planck, έδειξαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι οι προσαρμογές στα μιτοχόνδρια του...
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό