Thumbnail
Στον Ελαιώνα Αττικής το πολυσυζητημένο Κέντρο Αποτέφρωσης.

Ενα δικό του οικόπεδο στον Ελαιώνα Αττικής, σε ελάχιστη απόσταση από το σχεδιασμένο ισλαμικό τέμενος, ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ της λεωφόρου Αθηνών και το Χρηματιστήριο, προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων για να υλοποιήσει το πολυσυζητημένο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Το όλο εγχείρημα όμως αναμένεται να έχει ακόμη μακρύ και αβέβαιο δρόμο καθώς το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο» βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 1995 που αφορά ολόκληρη την έκταση του Ελαιώνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση και η όλη διαδικασία να μη σκοντάψει σε κάποια από τις πολλές και διαδοχικές φάσεις αδειοδότησης.

Το οικόπεδο (Οικοδομικό Τετράγωνο 17), που επελέγη από τη μελέτη την οποία ανέθεσε ο δήμος πριν από ένα χρόνο, βρίσκεται δεξιά της λεωφόρου Αθηνών (Καβάλας) όπως κινείται κανείς στο ρεύμα εισόδου προς την Αθήνα, πίσω από τα Carrefour και τις εγκαταστάσεις Σαρακάκη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία συνεχόμενα οικόπεδα τα οποία ο δήμος θεωρεί δικά του και έχουν συνολική έκταση 36 στρέμματα. Τα 10 στρέμματα είναι φυτεμένα με ελιές, στα 8 στρέμματα υπάρχουν αποθήκες που θα γκρεμιστούν και τα υπόλοιπα θεωρούνται ελεύθερος χώρος.

Στο ίδιο ύψος της λεωφόρου Αθηνών αλλά μερικές δεκάδες μέτρα πιο μέσα προς την Ιερά Οδό είναι ο χώρος που έχει προσδιορισθεί για τη δημιουργία ισλαμικού τεμένους ενώ σε οπτική επαφή βρίσκεται και ένα εκκλησάκι μέσα στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Η γειτνίαση με τέτοιας μορφής εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή πρόβλημα, όπως επίσης και με το σούπερ μάρκετ, που θεωρείται χώρος αποθήκευσης τροφίμων. Ανάλογα θέματα μπορεί να προκύψουν και με τα γραφεία μεγάλων οργανισμών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση όπως το Χρηματιστήριο και ο ΟΠΑΠ.

Βάσει των νόμων που ισχύουν, το κτίσμα που απαιτείται για τη λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) απαιτεί 830 τετραγωνικά μέτρα δομημένου χώρου. Απαιτεί επίσης άνετη πρόσβαση αλλά και υψηλή φύτευση περιμετρικά του όλου οικοπέδου. Ο Δήμος Αθηναίων υποτίθεται πως επιθυμεί σφόδρα την κατασκευή του ενώ ο δήμαρχος Γ. Καμίνης το είχε εντάξει στις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει σχετική απόφαση το 2012 αλλά η πρώτη θητεία έληξε χωρίς εξελίξεις και με το δήμαρχο να ζητά νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (έντυπη έκδοση)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi_diokseis_dide_peirai
Με το κλείσιμο των σχολείων… άνοιξαν τα πειθαρχικά: Καλοκαιρινή καταιγίδα διώξεων στην εκπαίδευση
Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών για τη στάση τους απέναντι στην αξιολόγηση – Κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση
Με το κλείσιμο των σχολείων… άνοιξαν τα πειθαρχικά: Καλοκαιρινή καταιγίδα διώξεων στην εκπαίδευση
zaxaraki
Εθνικό Απολυτήριο: Αύριο η ειδική συζήτηση στη Βουλή - Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Σοφίας Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Οι σχεδιασμοί μας για το Εθνικό Απολυτήριο και τα νέα Προγράμματα Σπουδών
Εθνικό Απολυτήριο: Αύριο η ειδική συζήτηση στη Βουλή - Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Σοφίας Ζαχαράκη
Ypourgeio_Politismou_ΑΣΕΠ_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2022
ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 μόνιμες θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού – Χωρίς πτυχίο, μόνο με απολυτήριο Λυκείου
ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 450 μόνιμες θέσεις
ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 μόνιμες θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού – Χωρίς πτυχίο, μόνο με απολυτήριο Λυκείου
λαπτ
Προσλήψεις σε Δήμους: 93 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Ανάμεσα στις ειδικότητες των ακόλουθων προκηρύξεων, βρίσκονται αυτές των μηχανικών περιβάλλοντος, του διοικητικού λογιστικού προσωπικού και των...
Προσλήψεις σε Δήμους: 93 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα