Thumbnail
Κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου

Αθώοι με ομόφωνη απόφαση του τριμελούς Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας κρίθηκαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννης Συμεωνίδης, για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος τους ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Η μήνυση αφορούσε δημοσίευμα και αποκαλύψεις του περιοδικού Hot Doc. 

Το δικαστήριο, μετά από μια διαδικασία διάρκειας μεγαλύτερης των δύο μηνών και αφού εξέτασε εξονυχιστικά τα στοιχεία της υπόθεσης, έκρινε αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Ανδρέα Βγενόπουλου περί συκοφαντίας και παράλληλα τους δύο δημοσιογράφους αθώους επί της ουσίας, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχθηκε πλήρως πως όσα γράφτηκαν στα επίδικα δημοσιεύματα, ήταν αληθή και ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος εις βάρος του Κώστα Βαξεβανη και του Γιάννη Συμεωνίδη (και δύο ακόμη δημοσιογράφων του Hot Doc οι οποίοι έχουν αθωωθεί πρωτοδίκως), αφορούσε αποκαλύψεις του περιοδικού το 2013 σε σχέση με τη δραστηριότητά του στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την εμπλοκή του στην κατάρρευση της Οικονομίας της Κύπρου, το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε την τράπεζα ως «κουμπαρά» για να δανειοδοτεί φίλους επιχειρηματίες και συνδεδεμένες επιχειρήσεις, την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου μέσω υπέρογκων δανειοδοτήσεων στη Μονή κ.ά. 

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνταν για φράσεις τις οποίες είχαν χρησιμοποιήσει όπως «αν δεν υπήρχε ο Βγενόπουλος και η τράπεζά του ίσως να μην υπήρχε σκάνδαλο Βατοπεδίου», «προσπαθούσε να δημιουργήσει οικονομική ευρωστία με ξένα κόλλυβα, αυτά της κηδεία των τραπεζών», «αντιμετωπίζεται πλέον από πολλούς ως ο Γιώργος Κοσκωτάς της νέας χιλιετίας» κ.ο.κ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε: «Ασφαλώς πρόκειται για μια νίκη της δημοσιογραφίας και της αλήθειας αλλά είναι και μια αποκατάσταση του κύρους και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Η διαβολική ‘’τύχη’’ του κ. Βγενόπουλου με τις αρχειοθετήσεις τελικώς απ’ ό,τι φαίνεται τελείωσε και τώρα πια αρχειοθετείται το κομμάτι εκείνο και οι συμπεριφορές στη Δικαιοσύνη που είχαν έξη στον Βγενόπουλο και τις αρχειοθετήσεις. Ο κ. Βγενόπουλος προσπάθησε με την ισχύ που είχε και τις διασυνδέσεις του, όχι μόνο να φιμώσει τη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά να μας πατήσει κάτω καταφέρνοντας τελικώς μόνο να υποδείξει το σημείο όπου ήταν θαμμένη η αλήθεια». 

«Η πραγματική περιπέτεια του κ. Βγενόπουλου ξεκινάει τώρα, όχι από τους δημοσιογράφους αλλά από την ίδια τη Δικαιοσύνη και την κυπριακή και την ελληνική. Η ομάδα του Hot Doc του εύχεται καλό κουράγιο αν και πιστεύουμε πως δεν θα έχει το κουράγιο να σταθεί απέναντι στη Δικαιοσύνη και θα ακολουθήσει την πορεία των καταζητούμενων συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου» κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Στη φωτογραφία: (από αριστερά) Γιάννης Συμεωνίδης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης, Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννης Απατσίδης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsigara-kapnisma.jpg
ΠΟΥ: «Ανησυχητικά» ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στους εφήβους
Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών
ΠΟΥ: «Ανησυχητικά» ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στους εφήβους
troxaio-motosykleta
Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα (V2V) αλλά και στις υποδομές (V2I), μέσω του οποίου θα...
Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα