Thumbnail
Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Δημοψήφισμα και ΜΜΕ

Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 63) και διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους. Ως ερώτημα είχε αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015 και ως αποτέλεσμα είχε την απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.

Από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου κηρύχθηκε τραπεζική αργία και τέθηκε ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών 60 ευρώ

Τι έκαναν στο δημοψήφισμα τα ΜΜΕ πατέρα;

Το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ (καναλιών και μεγάλων εφημερίδων) εκτός από ότι πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΝΑΙ -κάτι απολύτως λογικό- δεν δίστασαν να πουν ψέματα,  να διαστρεβλώσουν και να δημιουργήσουν ειδήσεις εντελώς ψεύτικες.

Παρακάτω θα δούμε τα πιο τρανταχτά παραδείγματα με ψευδείς ειδήσεις από εφημερίδες και κανάλια καθώς και αποσπάσματα από την ξεκάθαρη παρέμβασή τους υπέρ του ΝΑΙ. 

Λίγο ζέσταμα με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ να να αποκαλύπτει μέσα σε μία φράση,  τον ρόλο των media σε συνεργασία με όλο το πολιτικό κατεστημένο για την στήριξη του ΝΑΙ. Καμαρώνει με την φράση «το πήραμε στο 20% και το δώσαμε στο 40%». σε ευχαριστούμε.


1) Δεν πληρώνουν οι tour operators τους ξενοδόχους

Η εφημερίδα το ΒΗΜΑ δημοσίευσε στις 2 Ιουλίου ρεπορτάζ που έπαιξε σε όλα τα  κεντρικά δελτία σύμφωνα με το οποίο οι tour operators δεν κατέβαλαν τις πληρωμές τους εξαιτίας του ληξιπρόθεσμου χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ. Έως και το ΔΝΤ στο τέλος εβγαλε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία του ρεπορτάζ (φήμες το χαρακτήρισε) «παντελώς ψευδή».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=718455


2. Δεν ανταποκρίνεται στα «κριτήρια» το δημοψήφισμα, λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Κάποιος που βλέπει τον τίτλο καταλαβαίνει πως συνεδρίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποφάνθηκε επί του ελληνικού δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα ο Ντάνιελ Χέλτκεν, εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε προσωπική άποψη απαντώντας ότι «η προθεσμία είναι υπερβολικά μικρή για τα κριτήριά μας».

http://www.naftemporiki.gr/story/973111/den-antapokrinetai-sta-kritiria-to-dimopsifisma-leei-to-sumboulio-tis-europis

3. Μαδούρο: Ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές αλλά διώξαμε το ΔΝΤ



Η πρώτη εφημερίδα σε πωλήσεις κάθε Κυριακή το Πρώτο Θέμα είχε τον παραπάνω τίτλο σε είδηση. Ο συντάκτης της κίτρινης Φυλλάδας  διαβάζει το απόσπασμα που αναφέρει ότι με το ΔΝΤ «είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, όλα, όλα, τα πάντα είχαν ιδιωτικοποιηθεί, ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές αλλά σπάσαμε τα δεσμά μας» και επιλέγει να το παρουσιάσει αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ευθύνεται το ΔΝΤ για το ότι ο λαός της Βενεζουέλας έφτασε να τρέφεται με ζωοτροφές.

http://www.protothema.gr/politics/article/489512/ti-subarastasi-tis-ston-elliniko-lao-exefrase-i-venezouela/


4.Σαράντα άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων υπέρ του «ναι»

Διαβάζουμε στα ΝΕΑ την δήλωση 40 επιφανών ανθρώπων «των γραμμάτων και των τεχνών» που ξεκινάει με την διαπίστωση ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι πολιτιστικά έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια». Ανάμεσα στις υπογραφές υπάρχει και αυτή του Γεράσιμου Νοταρά. Ωστόσο ο ίδιος δημοσιοποίησε καταγγελία υφαρπαγής της υπογραφής του

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5254272/nai-sthn-eyrwph-apo-40-anthrwpoys-ths-politikhs-twn-grammatwn-kai-twn-texnwn/

Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

Παρακάτω θα δούμε πως αποτυπώθηκε η μεροληπτική στάση των ΜΜΕ και συγκεκριμένα των Καναλιών υπέρ του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα

ΜΜΕ και Συγκεντρώσεις

Σχεδόν 4 λεπτά και κάτι... δευτερόλεπτα ο συνολικός χρόνος που αφιέρωσαν ΣΚΑΪ, MEGA, ANT1, Αlpha και STAR στη διαδήλωση υπέρ του «ΟΧΙ», με τον ΣΚΑΪ να κάνει τη… διαφορά και να μην αφιερώνει ούτε ένα δευτερόλεπτο στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Αντίθετα, 42 λεπτά αφιερώθηκαν στην παρουσίαση μέσα από τα κεντρικά δελτία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της διαδήλωσης υπέρ του «ναι».


ΜEGA ΜΟΥ

Το Mega αφιέρωσε σχεδόν όλο το χρόνο του βραδινού του δελτίου στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου κόντρα σε κάθε θεσμική πτυχή της θέσης του πήρε θέση υπέρ του «Ναι», δηλώνοντας ότι το «Όχι» σημαίνει όχι στην Ευρώπη.


Συνολικός χρόνος στους Έξι Σταθμούς


Πηγή: https://www.facebook.com/remusicate.athens?fref=ts


MEGA (1)

MEGA (2)

MEGA (3)

 


Η κεντρική παρουσιάστρια των ειδήσεων όταν ρωτήθηκε από προσκεκλημένο γιατί προβάλλεται μόνο η άποψη του ΝΑΙ, του απάντησε δεν φταίει το MEGA που όλες οι κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα είναι υπέρ του ΝΑΙ. Ο χάρτης των αποτελεσμάτων, που έδειξε ότι δεν υπήρξε ούτε μια μικρή περιφέρεια στη χώρα που να μην πλειοψήφησε το ΟΧΙ, είναι η απάντησή της.


Ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, το MEGA Channel, προέβαλε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα capital controls είχαν δημιουργήσει ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από τις τράπεζες, με πολλά στοιχεία υπερβολής, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που όπως αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο ήταν τραβηγμένες πριν χρόνια στη Νότιο Αφρική.

Κούρεμα και πάλι κούρεμα...

Τηλεθεάτρια κατά Στεφανίδου: Βαρεθήκαμε να σας ακούμε​

 

Η τηλεοπτική συνομωσία του ΝΑΙ σε πρωτοφανή συσπείρωση και η πολuήμερη τρομοκρατία τους δεν κατάφερε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο όπου στις 5 Ιουλίου ψήφισε κατά 61,3%. 

Τα συλλαλητήρια της 3ης Ιουλίου υπέρ του "ΝΑΙ" στο Καλλιμάρμαρο και του "Όχι" στο Σύνταγμα αποτύπωσαν την ποιοτική και ποσοτική διαφορά των στρατοπέδων

Τα όσα ακουλούθησαν του δημοψηφίσματος είναι γνωστά. Η λαϊκή ετυμηγορία ερμηνεύτηκε όχι ως εντολή για ρήξη αλλά ως εντολή "για επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας" ώστε να "αποκατασταθει άμεσα η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ"

Αντί επιλόγου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές