Thumbnail
Φόροι

Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος φέρνει συνολικά μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και 2,5 δισ. ευρώ περικοπές στις δαπάνες με κυριότερες τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, αγρότες και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε φόρους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsbeast.gr, όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει φέτος ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%.

Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν αυξηθεί:

-στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-στο 4% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
-στο 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
-στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων θα είναι αυξημένο κατά 142 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να καθιερωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.

Οι αγρότες μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, οι αγρότες θα δουν το επόμενο έτος στα εκκαθαριστικά σημειώματα τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%. Για τα αγροτικά εισοδήματα πέρασε αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%.

Αυξημένες κατά 150 εκατ. ευρώ θα είναι το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής φορολόγησης των καθαρών κερδών των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν ταυτόχρονα και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια»  θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% του κύριου φόρου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μουσειοπαιδαγωγική
Χιλιάδες Εκπαιδευτικοί Πιστοποιούνται για πρώτη φορά στη Μουσειοπαιδαγωγική
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Μουσειοπαιδαγωγική παύει να είναι απλώς μια καινοτόμα ιδέα – και αποκτά αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακά Πιστοποιημένο...
Χιλιάδες Εκπαιδευτικοί Πιστοποιούνται για πρώτη φορά στη Μουσειοπαιδαγωγική
tzoker
Τζόκερ: Νέο τεράστιο τζάκποτ, στα €28 εκατ. το ποσό της Κυριακής- Οι αριθμοί για τα €26,5 εκατ
Το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στην επόμενη κλήρωση αποτελεί το μεγαλύτερο τζάκποτ από την έναρξη του παιχνιδιού στην Ελλάδα
Τζόκερ: Νέο τεράστιο τζάκποτ, στα €28 εκατ. το ποσό της Κυριακής- Οι αριθμοί για τα €26,5 εκατ