Thumbnail
Θανάσης Τσιριγώτης

Τι σχέση έχει ο πρωθυπουργός με τον Αλεξανδρινό ποιητή, θα μπορούσε ν’ αναρωτηθεί κάποιος διαβάζοντας τον τίτλο του σημειώματος. Και όμως!
Στο πασίγνωστο ποίημά του «Ιθάκη» ο Καβάφης μάς προτρέπει ν’ απολαύσουμε το «ωραίο ταξίδι». Σημασία για τον ταξιδευτή έχει ο δρόμος και ελάχιστη ο τελικός σκοπός. Μάλιστα πάει ακόμα πιο μακριά όταν σημειώνει πως τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, το θυμωμένο Ποσειδώνα δεν θα φοβηθείς αν δεν τους κουβανείς εντός σου (το κουβανείς αντί του κουβαλείς αποτελεί μέχρι σήμερα μία φιλολογική έριδα).
Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μας παρωθούν να απολαύσουμε το ταξίδι στην Ευρώπη με τους πιστωτές – ιμπεριαλιστές και να δώσουμε ολίγιστη σημασία στο αποτέλεσμα.
Μάλιστα στις 5 Φλεβάρη στην πρώτη ομιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μην αναφέρει καν τις λέξεις Μέρκελ, Γερμανία, Τραπεζίτες, εφοπλιστές, κεφάλαιο.
Δε θέλουμε να προτρέψουμε τους εθνικούς ψυχολόγους σε ανάγνωση των λόγων του πρωθυπουργού αλλά όλα δείχνουν πως ξεχάστηκαν τα – προεκλογικά – λόγια τα μεγάλα, οι επικές αφηγήσεις και η πολεμική ρητορεία.
Διότι όταν δε θέλεις και δεν μπορείς να τα βάλεις με τους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές ακουμπώντας και ενεργοποιώντας το λαό, καταφεύγεις σε ταπεινή ρητορεία και άψυχα σαν κουφάρια λογύδρια. Το ’χουμε ξαναδεί το έργο.
Τον Οχτώβρη του 1944, σαν έφευγαν νικημένοι οι Γερμανοί, το ΕΑΜ και η αριστερά πανηγύριζαν την νίκη. Ωστόσο δεν έβλεπαν πως έρχονταν οι Άγγλοι και ο Τσώρτσιλ. Έχουμε δεκάδες λόγους να πανηγυρίζουμε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και έχουμε εκατοντάδες λόγους να βλέπουμε πως έγινε μία τομή σε μια συνέχεια. Ένα άλμα στον τραχύ δρόμο της εξάρτησης της πατρίδας μας, του ξεζουμίσματος του λαού μας, της συντριβής της χώρας μας.
Μπορεί να μελετάμε τον Καβάφη και την Ιθάκη του αλλά δε θα την κάνουμε πλοηγό στη νέα κατάσταση.
Κοντολογίς δε θα ψαλιδίσουμε τα όνειρά μας ώστε να χωρέσουν στο φρενοκομείο της Ευρώπης, Έκτορες στο άρμα του Αχιλλέα, φτηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο, γιδοτόμαρο στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.
Απολαμβάνουμε το ταξίδι· μας ενδιαφέρει ο τελικός σκοπός.
Σε λίγες μέρες φτάνει η 70η επέτειος από την επονείδιστη συμφωνία της Βάρκιζας.
Για να μην ξεχνιόμαστε αγαπητοί αναγνώστες.
Όσο για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναπούμε
Πού πας ρε Καραμήτρο!
Θανάσης Τσιριγώτης
εκπαιδευτικός

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα