Thumbnail
O Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 24η μέρα την απεργία πείνας που κάνει

Ρύθμιση για εξ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων θα προωθήσει η κυβέρνηση όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως αναμένει τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο (ως συναρμόδιο υπουργό) για να καθορίσουν τη ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία φοίτησης μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων. 

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι λόγοι απόρριψης του αιτήματος ήταν τυπικοί, υποστηρίζοντας πως ο Νίκος Ρωμανός είναι κατάδικος για τη ληστεία στο Βελβεντό, αλλά είναι και υπόδικος για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. 

Σκέψεις για μεταφορά του Ρωμανού σε μονάδα εντατικής θεραπείας

Επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού και ενώ διανύει την 23η ημέρα απεργίας πείνας.

Ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, τόνισε stokokkino.gr ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν πέσει οι δείκτες και πλέον είναι πιθανό να μεταφερθεί σε έναν άλλο θάλαμο με αυξημένη επιτήρηση», επαναλαμβάνοντας πως ο Νίκος Ρωμανός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha και δήλωσε πως επισκέφτηκε το βράδυ της Τρίτης τον 21χρονο και τον είδε σε κακή κατάσταση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως παρουσίασε επιδείνωση η υγεία του και δήλωσε πως σκέφτονται να τον μεταφέρουν πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ σχολιάζοντας την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Ρωμανός αμετάθετα θα παραμείνει στην απεργία πείνας απέναντι στην αδιαλλαξία της πολιτείας».

Απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών

Αρνητική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο ΤΕΙ Αθήνας. 

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 23η μέρα την απεργία πείνας που κάνει, ζητώντας να ικανοποιηθεί το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος για να σπουδάσει.

Για τυπικούς λόγους η απόρριψη

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η απόρριψη του αιτήματος από το δικαστικό συμβούλιο έγινε για τυπικούς λόγους, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης - ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός εφέτης - ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

«Χορεύοντας με τον θάνατο»

Ο Νίκος Ρωμανός μέσα από τη νέα του επιστολή, με τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες», έκανε λόγο για «κρατική στρατηγική με στόχο την εξόντωσή του» και σημειώνει πως «η παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματος και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί».

«Με λίγα λόγια η εγκυρότητα της προσφυγής ακυρώνεται δια στόματος υπουργού απλά και ξεκάθαρα. Όλο αυτό ντυμένο με την ανυπόστατη πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους» τονίζει ο Νίκος Ρωμανός και συμπληρώνει πως «με την ίδια ακριβώς λογική σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειές μας θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας όπως και τα δικαστήριά μας. Η τεχνολογία στην υπηρεσία “του σωφρονισμού” και της δικαιοσύνης».

«Εγώ από την πλευρά μου συνεχίζω, προσπερνάω την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνω πίσω και απαντάω με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα  ως το θάνατο» καταλήγει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα