Thumbnail
Σταδιακά ο ιός HIV χάνει την ικανότητά του να προκαλεί AIDS, εξελισσόμενος σε μια λιγότερο σοβαρή και θανατηφόρα μορφή

Η ραγδαία μέχρι πρόσφατα εξέλιξη του ιού HIV εμφανίζει πλέον επιβράδυνση και σταδιακά ο ιός χάνει την ικανότητά του να προκαλεί AIDS, εξελισσόμενος σε μια λιγότερο σοβαρή και θανατηφόρα μορφή, καθώς συναντά αντιστάσεις από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και τα φάρμακα. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι απαιτείται πλέον περισσότερος χρόνος μέχρι η μόλυνση με τον ιό να προκαλέσει την εκδήλωση AIDS, την ώρα που ειδικοί στους ιούς δεν αποκλείουν ότι σιγά σιγά ο HIV θα γίνει σχεδόν αβλαβής καθώς συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Γκούλντερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το Reuters και το «New Scientist», μελέτησαν πάνω από 2.000 γυναίκες φορείς του HIV στην Μποτσουάνα και στη Νότια Αφρική - χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από το AIDS.

Η ανάλυση έδειξε ότι διαχρονικά ο ιός γίνεται λιγότερο μολυσματικός και θανατηφόρος, πράγμα που εν μέρει εξηγεί γιατί το AIDS τίθεται υπό έλεγχο. Αν και περίπου 40 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από τη νόσο από τότε που εμφανίστηκε πριν από τρεις περίπου δεκαετίες και άλλα 35 εκατομμύρια είναι σήμερα φορείς του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για πρώτη φορά στην ιστορία της επιδημίας ο ετήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον HIV είναι μικρότερος από τον αριθμό των οροθετικών που προστίθενται σε εκείνους που χρειάζονται θεραπεία.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η νόσος έφτασε και ξεπέρασε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, με αποτέλεσμα να μειώνονται πλέον οι θάνατοι από AIDS τα επόμενα χρόνια.

Ο ιός HIV είναι πολύ ικανός να «καμουφλάρεται» προκειμένου να επιβιώνει σε έναν οργανισμό, όμως κάθε φορά που συναντά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι υποχρεωμένος να μεταλλαχθεί και αυτό έχει ένα κόστος και για τον ίδιο σε βάθος χρόνου.

Το τίμημα αυτό είναι κυρίως η μειωμένη πλέον ικανότητά του να αναπαράγεται, πράγμα που τον καθιστά λιγότερο μεταδοτικό και άρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, έως ότου προκαλέσει τη νόσο του ΑΙDS.

Ήδη κατά μέσο όρο σήμερα το AIDS εκδηλώνεται δυόμισι χρόνια αργότερα, μετά την αρχική μόλυνση, από ό,τι συνέβαινε στην αρχή της επιδημίας.

Όσο αυτός ο σχετικά εξασθενημένος ιός εξαπλώνεται σε άλλους ανθρώπους, σταδιακά «ξεδοντιάζεται». Οι ερευνητές «είδαν» αυτή τη διαδικασία σε εξέλιξη στην Αφρική συγκρίνοντας τον ιό στην Μποτσουάνα, όπου το AIDS εμφανίστηκε νωρίτερα, με τη Ν. Αφρική, όπου εξαπλώθηκε μια δεκαετία αργότερα.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι και τα αντιικά φάρμακα υποχρεώνουν σταδιακά τον ιό να πάρει πιο ήπια μορφή, καθώς στοχεύουν τις πιο θανατηφόρες εκδοχές του και έτσι διευκολύνουν τις πιο ήπιες να πολλαπλασιαστούν.

Παρ’ όλα αυτά, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη και μια «νερωμένη» εκδοχή του ιού παραμένει επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση της νόσου.

Ακόμη εξέφρασαν σκεπτικισμό κατά πόσο η εξέλιξη του ιού, που παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, συμβαίνει επίσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ - ερώτημα που μένει αναπάντητο προς το παρόν.
 

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα