Thumbnail
Ωρομίσθιο περίπου 18 ευρώ

Η πρόταση, που θα τεθεί στη λαϊκή βούληση στις 18 Μαΐου, βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση της χώρας και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υποστηρίζεται από το μεγάλο συνδικάτο SGB και τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Δημοψήφισμα για τη θεσμοθέτηση του υψηλότερου βασικού μισθού στον κόσμο, που θα ανέρχεται σε ωρομίσθιο περίπου 18 ευρώ (22 ελβετικά φράγκα), οργανώνει την Κυριακή, 18 Μαΐου, η Ελβετία.

Το προτεινόμενο ωρομίσθιο των 18 ευρώ αντιστοιχεί σε αποδοχές της τάξης των 3.280 ευρώ ανά μήνα. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 66% του διάμεσου (αντιπροσωπευτικότερου) μισθού στην Ελβετία το 2012.

Ως μέτρο σύγκρισης, η Γερμανία θεσμοθετεί βασικό ωρομίσθιο 8,5 ευρώ που ανέρχεται περίπου στο 50% του διάμεσου μισθού της.

Η πρόταση βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση της χώρας και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά υποστηρίζεται από το μεγάλο συνδικάτο SGB και τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Η επιχειρηματική κοινότητα υποστηρίζει πως η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος και θα δυσκολέψει την απορρόφηση εργαζόμενων. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του ελάχιστου μισθού τονίζουν πως το κόστος ζωής στην Ελβετία απαιτεί ένα ισχυρό ωρομίσθιο.

Η Ελβετία επί του παρόντος δεν έχει νομικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.

Πηγή: skai.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρότυπα σχολεία, μαθητές, τάξη, σχολείο
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας
Τα φετινά θέματα και οι απαντήσεις της γραπτής δοκιμασίας για Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας