Thumbnail
"10 αστυνομικοί SWAT μπούκαραν στο σπίτι μου με όπλα και κράνη. Θυμάμαι που πυροβόλησαν το σκύλο μου"

Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Το 2011 στις 16 Ιούλη, ένας 19χρονος πέφτει νεκρός στη γειτονιά του Bayview, στο Σαν Φρανσίκσκο, από την αστυνομία. Η αιτία της εν ψυχρώ δολοφονίας είναι η αποφυγή πληρωμής του εισιτηρίου του τραμ. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν 10 φορές το νεαρό που διέπραξε το «έγκλημα» της άρνησης πληρωμής των 2 δολαρίων, δηλαδή της τιμής του εισιτηρίου. Αυτό το περιστατικό έγινε 9 χρόνια από την εξέγερση του Ρόντνεϋ Κινγκ στο Λος Άντζελες, όπου αφορμή ήταν ο ξυλοδραμός ενός Αφροαμερικανού, από τους αστυνομικούς του πολυδιαφημισμένου LAPD, και στο τέλος την αθώωση τους.

Οι φόνοι από τις αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ένα μόνιμο και σταθερό φαινόμενο, σύμφυτο με το αμερικάνικο κράτος. Ρουτίνα, επίσης, έχει γίνει και η στρατιωτικοποιημένη ομάδα SWAT, η οποία εισβάλλει βίαια με πλήρη εξάρτηση, κράνη, μάσκες και όπλα σε κατοικίες. Παράδειγμα η εισβολή τους σε σπίτι στην Αϊόβα, ψάχνοντας ρούχα αξίας 1.000 δολαρίων, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράσθηκαν με κλεμμένη πιστωτική.Στο τέλος, ωστόσο, δεν βρήκαν τίποτα!

Όπως αναφέρει ο Πίτερ Κράσκα οι ομάδες SWAT έδρασαν σε ειδικές αποστολές 3.000 φορές μέσα στο 1980. Στις μέρες μας δρουν ακόμα και 50.000 φορές ετησίως. Μάλιστα, προσθέτει, πως με βάση έρευνα που έγινε το 2007 πάνω από το 80% των αστυνομικών τμημάτων στις ΗΠΑ, σε πληθυσμό μόλις μεταξύ 25.000 και 50.000 κατοίκων έχουν ομάδα SWAT ενώ μόλις το 20% είχε τη δεκαετία του 80.Το "Economist" αναφέρει πως το κράτος χρηματοδοτεί εξ' ολοκλήρου το βαρύ εξοπλισμό των ομάδων SWAT.

Ο Charles Shaw, έφτιαξε μια συγκλονιστική μικρού μήκους ταινία, με τίτλο "Release us", όπου δείχνει διαφορετικές πραγματικές ιστορίες με τους αστυνομικούς να δολοφονούν πολίτες.



"Ήμουν 5 χρονών και είδα τον πατέρα μου να δολοφονείται από τα SWAT, είχαν μαζί τους μεγάλους σκύλους"

«10 αστυνομικοί SWAT μπούκαραν στο σπίτι μου με όπλα, κράνη. Σκότωσαν το σκυλο μου, μπήκαν στην μπάνιο ενώ έκανα ντουζ και ήμουν γυμνή. Αυτό που θυμάμαι  είναι ο σκύλος μου πυροβολημένος»

Όπως αναφέρει o Charles Shaw, το 1994 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ψήφισε νόμο που επιτρέπει στο Πεντάγωνο να δωρίζει στρατιωτικό εξοπλισμό στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο δολοφονούνται από την αστυνομία 500 αθώοι άνθρωποι. Ίσος αριθμός δολοφονημένων πολιτών, ίσως και μεγαλύτερος, με αυτούς τους στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο ΙΡΑΚ. Ο πόλεμος «κατά των ναρκωτικών» και κατά της «τρομοκρατίας» αντικατέστησε τον ψυχρό πόλεμο, λέει ο σκηνοθέτης, με χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων και νόμους να διαμορφώνουν έναν νέο "πόλεμο" ενάντια στους πολίτες.

Η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, είναι γνωστή με τη φράση "επιδημία της αστυνομικής βαρβαρότητας". Το λεγόμενο epidemic of police brutality που σαρώνει τις ΗΠΑ.

Δείτε τη συγκλονιστική μικρού μήκους ταινία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakopoiisi_paidiou
Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Ανάγκασε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο με «τρελές» ταχύτητες – Πέθανε 12 ημέρες μετά
Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
ypaith
Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία: Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας
Tοποθέτηση εκπαιδευτικών με διετή θητεία σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία Δ.Ε για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026
Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία: Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας
σχολεία
Πάτρα: Παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διακίνηση ναρκωτικών από σπείρα σε σχολεία
Διέταξε προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος των διευθυντών και του σχολικού φύλακα
Πάτρα: Παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διακίνηση ναρκωτικών από σπείρα σε σχολεία