Thumbnail
«Ο ρίτσος είναι συμμορίτης κουμουνιστής και ο άλλος…. (εννοεί τον Ναζίμ Χικμέτ) δεν τον ξέρω

«Ο ρίτσος είναι συμμορίτης κουμουνιστής και ο άλλος…. (εννοεί τον Ναζίμ Χικμέτ) δεν τον ξέρω.  Τούρκος είναι;   Να σας ζήσει ο Ερτογάν….. Μπορείτε να συγκρίνετε ένα ΣΕΦΕΡΗ και ένα ΠΑΛΑΜΑ με τον Ρίτσο; Συμμορίτες και όχι αντάρτες…. Διαβάστε για να μάθετε για τα κατορθώματα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ…. Σκότωσαν περισσότερους Έλληνες παρά Γερμανούς…..».

 
Τα πιο πάνω αποτελούν μικρό μόνο απόσπασμα από παρέμβασή του Διευθυντή κεντρικού Λυκείου της Λευκωσίας. Διευθυντής ο οποίος προστατεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανέχεται και ενθαρρύνει την αλαζονεία, τον αυταρχισμό και ετσιθελισμό του.  Είμαστε σίγουροι ότι και τα πιο πάνω θα περάσουν απαρατήρητα και κάποιοι μάλιστα υψηλόβαθμοι του Υπουργείου θα του κλείνουν με νόημα το μάτι.
 
Ο εν λόγω Διευθυντής, βγαλμένος από τις νεφθαλίνες του παρελθόντος καλλιεργεί το μίσος, το διχασμό, τη μισαλλοδοξία. Ζει ακόμα στις νοσταλγικές γι’ αυτόν εποχές του εμφυλίου στην Ελλάδα, της Χούντας και φυσικά των μαύρων ημερών του πραξικοπήματος.
 
Τον «ρίτσο, τον γράφει πάντοτε με μικρό «ρ» και τον ΠΑΛΑΜΑ και ΣΕΦΕΡΗ με κεφαλαία (τι μικρότητα!!), τον χαρακτηρίζει συμμορίτη.  Αλήθεια, σε ποια συμμορία ανήκε; Εννοεί το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που έδιωξε τους Γερμανούς από την Ελλάδα; Που έσωσε την Ελλάδα από την πείνα.  Που οι αντάρτες του έστεκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο; Εξάλλου η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (V. 12/85, 1982).  To EAM, τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ, τον ήρωα Άρη Βελουχιώτη, την ημέρα ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου ως Εθνική Γιορτή και την αντίστασή τους ως «Εθνική». Τον όρο συμμορίτες χρησιμοποιούσε η Χούντα και σήμερα η Χρυσή Αυγή ( και εσχάτως κάποιοι διευθυντές σχολείων), ίσως και κάποιοι άλλοι, που διαφώνησαν και με την μετονομασία της πλατείας Μεταξά, τότε, σε Πλατεία Ελευθερίας.
 
Όσο για τον Παλαμά και τον Σεφέρη, θα παρακαλούσαν χίλιες φορές να τους έγραφε κι’ αυτούς με μικρά γράμματα. Αν ζούσαν θα ντρέπονταν για την κατάχρηση του ονόματός τους.
 
Έλληνες ποιητές σαν τον Ρίτσο, τον Ελύτη, το Σεφέρη, τον Αναγνωστάκη και άλλους που διδάσκονται στα σχολεία μας, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους και αναγνωρίστηκαν από το παγκόσμιο.  Αν οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς, αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελεί ύβρη και αμάρτημα. Δε γίνεται να χλευάζετε κ. Διευθυντή ακόμα και το ποίημα του Ρίτσου «Αποχαιρετισμός» που γράφτηκε για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, επειδή γράφτηκε από τον συγκεκριμένο ποιητή!
 
Ξέρετε πόσους «συμμορίτες» ποιητές διδάσκονται τα παιδιά στο Λύκειο σας;  Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Ελύτης, αλλά και συγγραφείς όπως ο Χατζής, ο Γ. Ιωάννου και άλλοι πολλοί.  Μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς, μελοποιήθηκαν από τον επίσης «συμμορίτη» Μίκη Θεοδωράκη.  Τι θα γίνει;
 
Θα τους απαγορεύσετε ΟΛΟΥΣ; Γιατί και αρκετοί που δεν αναφέρθηκαν, πρόσκεινταν στην Αριστερά. Και οι υπόλοιποι δεν ήταν σίγουρα αντικομμουνιστές.
 
 
 
Εκεί που σας κατανοώ είναι στην αναφορά σας για τον Ναζίμ Χικμέτ.  Δικαίωμα σας να μην τον γνωρίζετε. Ναι είναι Τούρκος, επειδή διερωτηθήκατε.  Ένας Τούρκος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αγάπησε την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο ως δεύτερη του πατρίδα.  Ήταν αριστερός ποιητής (πέστε τον εσείς συμμορίτη) που κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τις εκάστοτε Τουρκικές κυβερνήσεις.  Πέθανε στην εξορία το 1963. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον, επίσης «συμμορίτη» Μάνο Λοίζο.
 
Ο Χικμέτ, όπως και ο Ρίτσος, θεωρούνται παγκόσμια από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές, σύμβολα των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
 
Αυτό πάλι το «Να σας ζήσει ο Ερτογάν» δεν το αντελήφθηκα.  Τον Ερτογάν, τον Ετζεβίτ, τον Αττίλα, τον τούρκικο στρατό το ’74, τους έφεραν αυτοί όλοι που ξεχνάτε στο ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Τους έφεραν η ΕΟΚΑ Β’, η Χούντα της Ελλάδας και οι Αμερικανονατοϊκοί. Και αυτά τα διδάσκονται τα παιδιά στο Λύκειο σας. Διδάσκονται μάλιστα ότι, την τρομοκρατική Οργάνωση ΕΟΚΑ Β, που διενήργησε το πραξικόπημα, την ίδρυσε ο Γρίβας. Αυτά λένε τα βιβλία μας που δεν τα έγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση Κληρίδη.  Ναι, ναι καλά ακούσατε!!  Τι θα γίνει;  Θα τα απαγορεύσουμε κι’ αυτά; 
 
Και για την προηγούμενη κυβέρνηση, του Δημήτρη Χριστόφια.
 
Να πω μόνο ότι, εκθειάζατε την πολιτική της στην εκπαίδευση και μάλιστα όταν Υπουργοί της επισκεύτηκαν το σχολείο σας, κοψομεσιαστήκατε και – υποκριτικά – εκφράσατε διθυράμβους. Ο καθένας έχει το χαρακτήρα του, την ιδιοσυγκρασία του, την ιδεολογία του και τον δικό του τρόπο να σκέφτεται και να ενεργεί.
 
Κύριε Διευθυντή,
 
Αυτοί που απορρίψατε με τον πιο χυδαίο τρόπο είναι όλη η Ελλάδα, είναι η σύγχρονη Ιστορία της, το Είναι της, τα βουνά και οι πεδιάδες της, οι θάλασσες της, οι άνθρωποι της. Είναι αυτοί που κουβαλάνε τις πανανθρώπινες αξίες που η ανθρωπότητα γέννησε στις μεγάλες της στιγμές: την αγάπη, την αλληλεγγύη, τον πατριωτισμό, τον ανθρωπισμό, τη φιλία, την αδελφοσύνη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος ο Ρίτσος στο ποίημα για τον Αυξεντίου, «Αποχαιρετισμός», που εσείς χλευάσατε: «Η αρετή μας είναι η αμοιβαία μας χρησιμότητα».
 
Τώρα καταλαβαίνω γιατί απαγορεύετε στους μαθητές σας να πάνε στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Φαντάζομαι θα απαγορεύετε και την εκδήλωση για την Αντίσταση (Μαχητών της Αντίστασης, 15 Ιουλίου 1974), γιατί προφανώς σ’ αυτή συμμετείχαν και οι ….. «κομμουνιστοσυμμορίτες».
 
Κύριε Διευθυντή,
 
Μετά τα όσα απαράδεκτα και άκρως ανησυχητικά έγιναν από το ΕΛΑΜ πρόσφατα, θεωρώ ότι αποτελείτε το δεύτερο μελανότερο σημείο των ημερών, για ένα και μοναδικό λόγο; Είμαστε εκπαιδευτικοί και θα πρέπει ν’ αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση. Οι μέρες που περνούμε είναι δύσκολες για το λαό μας. Εμείς δεν φενεκίζουμε τα παιδιά.  Προετοιμάζουμε τη γενιά που θα καλεστεί – ίσως – να ζήσει σε μια κοινή ενωμένη πατρίδα. Μια πατρίδα που τη θέλουμε απαλλαγμένη από τα μίση και τα πάθη. Ας μην κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά όλα εκείνα τα οποία εμείς ζήσαμε, βιώσαμε. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα.  Μπορούμε όμως, ν’ απομυζήσουμε το δηλητήριο που οδηγεί στην καταστροφή. Δεν χάθηκαν πατρίδες που οι λαοί τους ένιωσαν και έκαναν πράξη αυτή την ανάγκη.
 
*Ο Σωτήρης Χαραλάμπους είναι Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών (ΚΥΠΡΟΣ)
 
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού, που πέθανε από την πτώση κολώνας
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
στε-ste
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρ. 53 ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα -...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
koritsaki
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό
Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο δικαστήριο τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν, συνοδεύοντας τα δύο ανήλικα παιδιά της, είδε την βαριά...
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό