Thumbnail
Αυτή την Παρασκευή

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ημερίδα για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος της τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης της ζωφόρου του Παρθενώνα. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν το Μουσείο Ακρόπολης, το Εργαστήριο Εργαλειομηχανών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και η εταιρεία Γεωανάλυση.

H ζωφόρος

Σε αντίθεση με τα μυθολογικά θέματα των μετοπών και των αετωμάτων, για τη ζωφόρο του Παρθενώνα, ο Φειδίας επέλεξε ως θέμα τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, τα Μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Η γιορτή διοργανωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια, διαρκούσε 12 μέρες και περιελάμβανε τελετές, θυσίες, γυμνικούς και μουσικούς αγώνες. Η πιο επίσημη μέρα ήταν η τελευταία, η 28η του μηνός Εκατομβαιώνος (μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού), ημέρα των γενεθλίων της θεάς.
 

Την ημέρα αυτή σχηματιζόταν πομπή που έφτανε στο ναό της Αθηνάς Πολιάδος (στον Αρχαίο Ναό, ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα από το Ερέχθειο), για να παραδώσει στους ιερείς τον καινούργιο πέπλο για το ξόανο της θεάς. Αυτή ακριβώς η πομπή ξετυλίγεται στα 160 μέτρα της ζωφόρου του Παρθενώνα.   H ζωφόρος αποτελείτο από 115 λίθους. Είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα, ύψος 1,02 μέτρα και πάχος 0,6 μέτρα. Στην πομπή εικονίζονταν περίπου 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές, καθώς και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα. Ομάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου. Ακολουθεί η πομπή της θυσίας, με τα ζώα και τις ομάδες ανδρών και γυναικών που φέρουν ιερά τελετουργικά σκεύη και προσφορές.

Στη μέση της ανατολικής πλευράς, πάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται το τέλος της πομπής, το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων: η παράδοση του πέπλου, του δώρου των Αθηναίων στο λατρευτικό διιπετές ξόανο της θεάς. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.

Από το σύνολο της ζωφόρου, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα είναι διασκορπισμένα σε Μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

venzini.jpg
Καίνε… λιγότερο απ’ ό,τι πληρώνεις: 1 στα 3 βενζινάδικα «κλέβει» στην αντλία
Στοιχεία-σοκ από τον ΣΕΕΠΕ για εκτεταμένη παραβατικότητα στην Αττική – Στο στόχαστρο και πρατήρια στη Θεσσαλονίκη
Καίνε… λιγότερο απ’ ό,τι πληρώνεις: 1 στα 3 βενζινάδικα «κλέβει» στην αντλία
trump
Ο Τραμπ ως Πάπας: Από την ιδέα στην εικόνα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ ως Πάπα, ακολουθώντας τη φαντασία του για τον θρόνο του Αγίου Πέτρου
Ο Τραμπ ως Πάπας: Από την ιδέα στην εικόνα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
laptop
289 θέσεις εργασίας σε Δήμους: Δείτε πού μπορείτε να κάνετε αίτηση – Προθεσμίες και λεπτομέρειες
289 προσλήψεις σε Δήμους – Αναλυτική καταγραφή με προθεσμίες και θέσεις εργασίας
289 θέσεις εργασίας σε Δήμους: Δείτε πού μπορείτε να κάνετε αίτηση – Προθεσμίες και λεπτομέρειες