Η κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αχαΐας αποδεικνύει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε προγραμματισμένες θεραπείες, στερούμενα τα βασικά
Του Δημήτρη Τερζή
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αδυνατεί όλο και πιο συχνά να παράσχει θεραπείες σε καρκινοπαθείς λόγω έλλειψης φαρμάκων. Το πρόβλημα για τους ασθενείς είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν καταφεύγουν μόνο Πατρινοί αλλά και κάτοικοι της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και των νησιών του Ιονίου. Οι ασθενείς έχουν προγραμματισμένες θεραπείες, φτάνουν στο νοσοκομείο και διαπιστώνουν πως έκαναν τσάμπα τόσο δρόμο. Οι γιατροί προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δίνοντάς τους συνταγές, ώστε να προμηθευτούν τα ανάλογα φάρμακα από τα φαρμακεία. Κανείς όμως δεν ρωτάει τον πάσχοντα αν έχει χρήματα να προμηθευτεί τη δόση του από το φαρμακείο, ανεξαρτήτως αν θα του επιστραφεί στη συνέχεια ποσοστό απ’ τον ασφαλιστικό του φορέα.
«Φτάνουν έως την Αθήνα»
«Στο νοσοκομείο κατά μέσον όρο κάνουμε κάθε μέρα 40 με 50 θεραπείες», μας λέει ο κ. Ο. Αντίμτσι, ογκολόγος στο Ρίο. «Οι μισές εξ αυτών και λίγο παραπάνω αφορούν καρκίνο του μαστού, καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του παχέος εντέρου. Oντως υπάρχουν φορές που έχουμε έλλειψη στα φάρμακα, η οποία χρονικά άλλοτε κρατάει λίγο και άλλοτε περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις γράφουμε συνταγές ώστε να τα προμηθευτούν οι ασθενείς από αλλού. Κάποιοι φτάνουν έως και την Αθήνα για να τα πάρουν. Iσως να έχει να κάνει και με τη γενικότερη τροφοδοσία των φαρμάκων από τις εταιρείες».
Η χορήγηση των φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία σχετίζεται με τους προϋπολογισμούς που περικόπτονται παντού.
Προχθές ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα ενημέρωσε τους διευθυντές των κλινικών, την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου αλλά και τους προϊστάμενους των νοσηλευτικών τμημάτων πως για το 2014 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου θα είναι μειωμένος κατά 25%. Συνεπώς οι παραγγελίες τους πρέπει να διαμορφωθούν στα νέα δεδομένα.
«Καλοί είναι οι ορθολογισμοί», μας λέει ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, πνευμονολόγος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, «αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις τα περιστατικά υγείας που έχεις. Αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Οι ορθολογισμοί θα μπορούσαν να γίνουν αλλού και όχι στο βαμβάκι ή στο Μπεταντίν. Είναι απλά τα πράγματα.
Λειτουργούν με «αλχημείες»
»Αν ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από εμάς που δεν θα έχουμε τα μέσα, θα πάει σε άλλο νοσοκομείο το οποίο αμέσως αμέσως θα δεχθεί παραπάνω περιστατικά, συνεπώς θα βγει κι αυτό εκτός προϋπολογισμού. Δεν είναι κόκαλο τα χρήματα για την Υγεία, να τα πετάς και όποιος προλάβει να πάρει ένα κομμάτι».
Είναι χαρακτηριστικό πως στον «Αγιο Ανδρέα» ο προϋπολογισμός για το 2013 έχει αναμορφωθεί ήδη τρεις φορές και, όπως μας είπε διοικητικός υπάλληλος, «μεταφέρονται χρήματα από τον έναν κωδικό στον άλλον, μπας και λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Οταν όμως έχεις οριζόντιες περικοπές στον προϋπολογισμό, πόσες «αλχημείες» να κάνεις πια ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες;»
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη