Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας βρίσκονται περίπου 170 εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ MERE στην Ελλάδα, μετά την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας και των 11 καταστημάτων της εταιρείας. Η εξέλιξη συνδέεται με την εφαρμογή της 21ης δέσμης κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ρώσου επιχειρηματία Sergey Shnayder, συνιδρυτή της μητρικής εταιρείας Svetofor, γεγονός που οδήγησε την ελληνική θυγατρική Torg Hellas στην προσωρινή διακοπή της δραστηριότητάς της.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας εκφράζει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι, εάν δεν βρεθεί λύση, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εργασία αλλά και χωρίς τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν ακόμη και τις απαραίτητες διαδικασίες για τη λήψη επιδόματος ανεργίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πέλλας
ΘΕΜΑ: Προστασία των θέσεων εργασίας και άμεση εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της Mere (Torg Hellas) Ελλάδας μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές επιπτώσεις που δημιουργούνται στους εργαζόμενους της εταιρείας MERE Ελλάδας μετά την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που αποφασίστηκαν σε βάρος των ιδιοκτητών του ομίλου.
Οι κυρώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των καταστημάτων της εταιρείας σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας για περίπου 170 εργαζόμενους που απασχολούνται στα 11 καταστήματα της MERE στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο κατάστημα των Γιαννιτσών, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πέλλας με εργαζόμενους της επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, επισημαίνοντας ότι μέχρι την επιβολή των κυρώσεων η εταιρεία ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντί τους, καταβάλλοντας κανονικά τους μισθούς και τηρώντας τις εργασιακές της υποχρεώσεις.
Σήμερα, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Παράλληλα, εκφράζουν τον φόβο ότι, σε περίπτωση οριστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης, ενδέχεται να μην μπορούν να λάβουν ούτε τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη λύση των συμβάσεων εργασίας τους και την υπαγωγή τους στις παροχές ανεργίας της ΔΥΠΑ, καθώς –όπως αναφέρουν– έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά στοιχεία και η δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών της εταιρείας.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε παράπλευρες απώλειες διεθνών πολιτικών αποφάσεων, καθώς δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις αιτίες που οδήγησαν στην επιβολή των κυρώσεων.
Για τον λόγο αυτό ζητά από την Πολιτεία να εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας ζητά:
- Την άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αναζήτηση λύσης που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα, εφόσον αυτό είναι νομικά εφικτό.
- Τη διασφάλιση και προστασία των περίπου 170 θέσεων εργασίας στα 11 καταστήματα της MERE.
- Την πλήρη προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Την έκδοση κάθε απαραίτητης διοικητικής άδειας ώστε να καταβληθούν μισθοί, αποζημιώσεις και ασφαλιστικές εισφορές, όπου αυτό προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
- Σε περίπτωση οριστικού κλεισίματος της επιχείρησης, τη διασφάλιση της άμεσης έκδοσης όλων των απαραίτητων εγγράφων, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να εγγραφούν στη ΔΥΠΑ και να λάβουν τις προβλεπόμενες παροχές.
- Την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, της διοίκησης της εταιρείας, εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΓΣΕΕ, με στόχο την εξεύρεση εφαρμόσιμης λύσης.
Παράλληλα, καλεί τους βουλευτές της Πέλλας, τον Δήμο Πέλλας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Πέλλας να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να στηρίξουν έμπρακτα τους εργαζόμενους.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική προστασία, τονίζοντας ότι καμία πολιτική ή οικονομική εξέλιξη δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απώλεια θέσεων εργασίας ανθρώπων που δεν ευθύνονται για τις αποφάσεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.