COVID-19 εμβόλιο κορονοϊού
Συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Moderna για αναπροσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης εμβολίων κορονοϊού στα τέλη του καλοκαιριού και τον χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Moderna κατέληξαν σε νέα συμφωνία για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των κρατών μελών σε εμβόλια κατά της νόσου του κορονοϊού για τα τέλη του καλοκαιριού και τη χειμερινή περίοδο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των κρατών μελών στα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων στις παραλλαγές, εφόσον αυτά εγκριθούν, τη στιγμή που τα χρειάζονται για τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Η συμφωνία αναπροσαρμόζει τα αρχικώς συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Οι δόσεις των οποίων η παράδοση είχε αρχικά προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, τώρα θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου του 2022, όταν τα κράτη μέλη θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετα αποθέματα εμβολίων για τις εθνικές εκστρατείες τους και για την εκπλήρωση των διεθνών τους δεσμεύσεων για αλληλεγγύη.

Η συμφωνία διασφαλίζει επίσης ότι εάν ένα ή περισσότερα προσαρμοσμένα εμβόλια λάβουν άδεια κυκλοφορίας, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να λάβουν τα εν λόγω προσαρμοσμένα εμβόλια στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος ορισμένων κρατών μελών, η συμφωνία εξασφαλίζει επίσης από τη Moderna 15 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις υποψήφιου αναμνηστικού εμβολίου κατά της παραλλαγής Omicron, με την επιφύλαξη της λήψης άδειας κυκλοφορίας εντός χρονοδιαγραμμάτων που θα επιτρέψουν τη χρήση των δόσεων αυτών για τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Έως τα τέλη Ιουλίου του 2022, η ΕΕ είχε εξαγάγει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 168 χώρες. Τα κράτη μέλη έχουν διαθέσει πάνω από 478 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες περίπου 406 εκατομμύρια έχουν ήδη παραδοθεί στις αποδέκτριες χώρες (περίπου το 82% αυτών μέσω του μηχανισμού COVAX). Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν τα στρατηγικά αποθέματα εμβολίων που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την πιθανή επιδημιολογική εξέλιξη του κορονοϊού, δεδομένων των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη και τον αντίκτυπό του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών