Νικόλαος Καπραβέλος
«Χωρίς μέτρα έρχεται καταστροφή - Αυτή τη στιγμή είμαστε μπάτε σκύλοι αλέστε»

Για άμεση ανάγκη θέσπισης υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου έκανε λόγο μιλώντας στο GRTimes o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν φέτος, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

«Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πως το έκτο κύμα της πανδημίας οφείλεται στην ακραία χαλάρωση των μέτρων. Εάν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενός καλοκαιρινού μήνα, είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι, κατανοεί κανείς γιατί αύξηση μιλάμε. Κάθε πέρσι και καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Καπραβέλος.

Ο τελευταίος πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας».

Στα σύνορα ισχύει το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε»

Προεκτείνοντας τη σκέψη του πάνω στο θέμα των συνόρων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε «μπάτε σκύλοι αλέστε». Οι μολυσμένοι κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν χρειάζεται να πω εγώ αν η νόσος είναι ακίνδυνη ή όχι. Ακόμη και η «Όμικρον» έχει αποδείξει ότι είναι θανατηφόρος, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες και για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι βλάβες που προκαλεί σε όλα τα υπόλοιπα όργανα, αλλά και το Long Covid. Και ακόμη δεν ξέρουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας».

Ο κ. Καπραβέλος συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός μας, είναι η υποτίμηση του ιού η οποία επέρχεται με την χαλάρωση των μέτρων, είτε για λόγους οικονομίας, είτε για λόγους ψυχολογίας. Κάποια στιγμή ωστόσο, πάνω από όλα, θα πρέπει να μπει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια της».

Εάν συνεχίσουμε έτσι τον χειμώνα η καταστροφή θα είναι μεγάλη

Σε ερώτηση για το αν η απουσία μέτρων προστασίας οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν δέχονται πίεση, ο έμπειρος επιστήμονας συμπλήρωσε πως «και αυτό είναι ένας μύθος. Δηλαδή που είναι γραμμένο πως πρέπει να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία για να απευθύνουμε κραυγή αγωνίας; Αυτό δεν είναι που προσπαθούμε να αποτρέψουμε; Ένα τσουνάμι από ασθενείς που θα φρακάρει τις κλινικές και θα πάει πίσω όλες τις υπόλοιπες θεραπείες ασθενών.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΠΟΥ δεν έχει κηρύξει ακόμη το τέλος της πανδημίας, απαιτούνται υγειονομικά πρωτόκολλα για κάθε περίπτωση. Για κλειστούς χώρους, για την εστίαση, όπου υπάρχει συνωστισμός και φυσικά, να κρατάμε αποστάσεις. Η ακραία χαλάρωση έφερε το έκτο κύμα και εάν αυτό συνεχιστεί σε συνθήκες χειμώνα που ευνοούν τον ιό, τότε η καταστροφή θα είναι μεγάλη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αμφιθεατρο
Για εκείνους που απόψε το πτυχίο τους «κάνει φτερά»
Γράφτηκε τη μέρα που έληγε η προθεσμία που έδωσε το κράτος για ολοκλήρωση σπουδών σ’ εκείνους τους φοιτητές των δημόσιων ΑΕΙ που περιφρονητικά τους...
Για εκείνους που απόψε το πτυχίο τους «κάνει φτερά»
μητσοτάκης
Μητσοτάκης για τη νέα χρονιά: «Ανάταξη του πρωτογενούς τομέα, χωρίς μπλόκα κατά της κοινωνίας»
Αναστοχασμός για το 2025, αισιοδοξία για το 2026 και κάλεσμα σε συνεννόηση και ευθύνη
Μητσοτάκης για τη νέα χρονιά: «Ανάταξη του πρωτογενούς τομέα, χωρίς μπλόκα κατά της κοινωνίας»
kakopoiisi
Φρίκη για 13χρονη: Στ νοσοκομείο μετά από χρήση χασίς - Υποψίες και για σεξουαλική κακοποίηση
Η ανήλικη εντοπίστηκε λιπόθυμη από την μητέρα της χάρη στο smartwatch που φορούσε
Φρίκη για 13χρονη: Στ νοσοκομείο μετά από χρήση χασίς - Υποψίες και για σεξουαλική κακοποίηση
ρόδος
Τραγωδία στη Ρόδο: «Η χειροβομβίδα δεν ήταν στα χέρια του Ραφαήλ» λέει η οικογένεια
Η οικογένεια του 19χρονου αμφισβητεί το επίσημο αφήγημα και ζητά πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών
Τραγωδία στη Ρόδο: «Η χειροβομβίδα δεν ήταν στα χέρια του Ραφαήλ» λέει η οικογένεια