Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για το μεταλλαγμένο στέλεχος που σαρώνει την Ινδία
Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθήνας συγκεντρώνουν τα νέα δεδομένα αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που σαρώνει την Ινδία

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που σαρώνει την Ινδία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Στη χώρα της νότιας Ασίας, στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος, που θεωρήθηκε και ιδιαίτερα εκτεταμένο, η επιδημία κατέγραφε περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις και 1.000 θανάτους την ημέρα. Η μεγάλη ένταση του δεύτερου κύματος έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία καθότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε ήδη μολυνθεί κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος. Συγκεκριμένα, οροεπιδημιολογικές μελέτες μέτρησαν ότι σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες το ποσοστό αντισωμάτων κυμαίνεται από 20%-50%, συνεπώς αναμενόταν ότι το δεύτερο κύμα θα είχε μικρότερη ένταση.

Η ανησυχία για την ένταση του δεύτερου κύματος έγκειται στο γεγονός ότι το δεύτερο κύμα καθαυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλευση κάποιου μεταλλαγμένου στελέχους που είτε έχει μικρό ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας με τα στελέχη που προκάλεσαν το πρώτο κύμα είτε έχει αυξημένη μεταδοτικότητα όπως το βρετανικό στέλεχος, τονίζουν οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνοψίζουν τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο της νέας μετάλλαξης.

Από τις 24 Μαρτίου έχει αναφερθεί στην περιοχή Maharashtra της Ινδίας ότι το 20% των στελεχών, για τα οποία έχει διαβαστεί το γονιδίωμα, ανήκουν στον κλάδο Β.1.617. Το Β.1.617 αναφέρεται ως «διπλά-μεταλλαγμένο» στέλεχος διότι φέρει 2 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας, την E484Q και την L254R που θεωρούνται πιθανώς σημαντικές καθότι σε πειράματα φαίνεται ότι έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη δράση κάποιων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Να σημειωθεί ότι στη θέση 484 της πρωτεΐνης της ακίδας στο νοτιοαφρικάνικο και στο βραζιλιάνικο στέλεχος έχει καταγραφεί μετάλλαξη (η E484K) που σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή. Λόγω του μεγάλου ποσοστού λοιμώξεων με το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ινδία, αρκετοί αναφέρονται σε αυτό ως το Ινδικό στέλεχος, αλλά δεν γνωρίζουμε αν όντως η χώρα προέλευσής του ήταν η Ινδία.

Η πιο παλιά αλληλουχία του συγκεκριμένου στελέχους που έχει διαβαστεί ανάγεται στις 5 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και έχει απομονωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 22 και 23 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Ο ρόλος του συγκεκριμένου στελέχους στην έλευση του δεύτερου κύματος στην Ινδία είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Στην περιοχή Maharashtra η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ξεπεράσει το 60% των νέων διαγνώσεων, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα καταγραφεί σε άλλες περιοχές της Ινδίας που επίσης έχουν μεγάλη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, συνεπώς είναι εξαιρετικά πρώιμο να συμπεράνουμε αν το στέλεχος αυτό έχει παρόμοια δυναμική με το «βρετανικό» στέλεχος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ολτεε
ΕΠΑΛ: Επανεξετάζεται ο τρόπος των εγγραφών - Πιστοποίηση αποφοίτων μαθητείας δυό φορές το χρόνο
Τι συζήτησε το ΔΣ της ΟΛΤΕΕ με την υφυπουργό Παιδείας κ.I.Λυτρίβη
ΕΠΑΛ: Επανεξετάζεται ο τρόπος των εγγραφών - Πιστοποίηση αποφοίτων μαθητείας δυό φορές το χρόνο
τεχν
Ανάγκη για αντιμετώπιση των 300.000 κενών θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 300.000 κενές θέσεις σε τεχνικές ειδικότητες,...
Ανάγκη για αντιμετώπιση των 300.000 κενών θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες