Γκίκας Μαγιορκίνης: Τι εννοούσα για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Διευκρινίσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη για την αναφορά του στο όριο μαθητών ανά τάξη

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει η ανάλυση του καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, σχετικά με τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είχε τονίσει σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος από τη συγκρότηση ολιγομελών (έως 15 μαθητές) τμημάτων.

Για την ενίσχυση του επιχειρήματός του, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι σχολικές αίθουσες λειτουργούν ως «φούσκες», καθώς δεν σημειώνεται εναλλαγή στα άτομα που συνέρχονται, όπως π.χ στην εστίαση.

Σε συνέντευξή του στα Νέα, επανέρχεται στο ζήτημα, διευρκινίζοντας ότι δεν υποστήριξε ότι η μείωση του αριθμού μαθητών στις αίθουσες θα αυξήσει τη μετάδοση του ιού, ενώ είχε τονίσει τη σημασία της τήρησης τω ναποστάσεων «στο όριο του εφικτού και του λειτουργικού».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον καθηγητή, η άποψη αυτή υποστηρίζεται από τη διεθνή βιβιογραφία, καθώς η δυναμική της μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία και ο ρόλος των δομών εκπαίδευσης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ισχύουν λ.χ στη γρίπη.

Σύμφωνα δε με μελέτη του Imperial που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, από το κλείσιμο των σχολείων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, το αποτέλεσμα ήταν μια πτώση του δείκτη μετάδοσης μόλις 5%-10%, κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημιολογικού κύματος.

Αντίστοιχα, μελέτη του Lancet Child and Adolescent Health συνέκρινε 16 σχετικές έρευνες και κατέληξε πως το κλείσιμο των σχολείων έχει μεγάλη σημασία στη γρίπη, σε αντίθεση με τους κορονοϊούς.

Η ίδια μετα-ανάλυση καταλήγει ότι το πλήρες κλείσιμο των σχολείων περιορίζει μόλις το 2%-4 των θανάτων από COVID-19, ενώ σε παρεμφερή συμπεράσματα οδηγεί και ιαπωνική έρευνα.

Τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση εντός των σχολείων
από μόνη της πιθανόν να μη συνεισφέρει σημαντικά κυρίως διότι τα παιδιά εμπλέκονται σε άλλες δραστηριότητες επίσης υψηλού κινδύνου.

«Συνεπώς αναδεικνύεται ότι η σημαντικότερη παράμετρος όσον αφορά το σχολείο θα είναι να προσφέρει την υγειονομική παιδεία ώστε τα παιδιά να κρατούν τις κοινωνικές αποστάσεις και την υγιεινή όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά και σε όλες τις δραστηριότητές τους να δημιουργήσουν φούσκες εντός και εκτός του σχολείου. Τα δεδομένα από το πρώτο κύμα συγκλίνουν ότι λογικά με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», καταλήγει ο καθηγητής.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΦΩΤΙΑ
Θρίλερ στη Δραπετσώνα: Ηλικιωμένη αρνείται να φύγει από φλεγόμενη πολυκατοικία
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Δραπετσώνα: Απομακρύνθηκαν μητέρα και γιος – Επιχείρηση για ηλικιωμένη που αρνείται να φύγει
Θρίλερ στη Δραπετσώνα: Ηλικιωμένη αρνείται να φύγει από φλεγόμενη πολυκατοικία
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πάρκινσον: Γιατί η Θεσσαλία καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα
Η σκοτεινή πλευρά της αγροτικής παραγωγής; Τα ανησυχητικά στοιχεία, τα φυτοφάρμακα και τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα
Πάρκινσον: Γιατί η Θεσσαλία καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πώς υπολογίζονται τα μόρια στις Πανελλαδικές 2026: Αναλυτικά παραδείγματα ανά επιστημονικό πεδίο
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης του υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Πώς υπολογίζονται τα μόρια στις Πανελλαδικές 2026: Αναλυτικά παραδείγματα ανά επιστημονικό πεδίο
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026 – 2ΓΕ/2026: Μόλις 5+1 μέρες για τις αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών - Σχεδόν 75.000 μέχρι χθες βράδυ
Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών – Άγγιξαν τις 60.000 οι υποβολές
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026 – 2ΓΕ/2026: Μόλις 5+1 μέρες για τις αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών - Σχεδόν 75.000 μέχρι χθες βράδυ